ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Έβαλαν παιδιά να φωνάζουν εθνικιστικά συνθήματα

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Έβαλαν παιδιά να φωνάζουν εθνικιστικά συνθήματα

Αντιδράσεις προκάλεσε στην τ/κ πλευρά το γεγονός ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα των Μαρτύρων και της 103ης επετείου από την μάχη της Καλλίπολης στις 18 Μαρτίου, παιδιά δημοτικού αναπαρέστησαν τη σκηνή από την κηδεία ενός στρατιώτη που πέθανε στη μάχη.

Έρευνα για το συμβάν δήλωσε ότι θα διενεργήσει ο «υπουργός παιδείας», Τζεμάλ Οζγιγίτ προσθέτοντας ότι αυτές οι επετειακές εκδηλώσεις δεν έχουν να κάνουν με το «υπουργείο» του. Η πιο ιερή ευθύνη όλων μας είναι να αναθρέψουμε τα παιδιά μας με αγάπη και ζωή και όχι με πόνο και θάνατο, δήλωσε ο κ. Οζγιγίτ.

Δεν ήταν παιδαγωγικά ενδεδειγμένο να χρησιμοποιηθούν παιδιά ως θεατρικά πρόσωπα κατά τη διάρκεια της επετείου ενός πολέμου, πρόκειται για παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών, σημείωσε σε ανακοίνωσή της η συντεχνία των Τ/κ δασκάλων.

Σε γραπτή του δήλωση σήμερα ο «βουλευτής» του ΚΕΕ, Ερσίν Τατάρ επέκρινε τον «υπουργό παιδείας» που σχολίασε αρνητικά, λέγοντας ότι η αντίδραση σε εκδηλώσεις εθνικού χαρακτήρα με ψευδεπίγραφους λόγους δεν είναι σωστή.

Μια από τις αρχές του Ατατούρκ είναι ο εθνικισμός και ο «υπουργός παιδείας» αλλά και οι γραφειοκράτες δεν μπορούν να το παραβλέπουν, πρόσθεσε λέγοντας ότι είναι καθήκον της παιδείας να μαθαίνει στα σχολεία την τουρκική ιστορία, τους εθνικούς αγώνες και να συνδέει το τουρκικό έθνος.

Ανακοίνωσε εξέδωσε και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, Χασάν Εσένταγλι σήμερα γράφοντας ότι αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών η χρησιμοποίησή τους σε μια σκηνοθετημένη παράσταση που περιείχε πόλεμο, θάνατο, όπλα και αίμα.

Πολλά από τα δικαιώματα των παιδιών στη «βόρεια» Κύπρο έχουν μείνει στα χαρτιά και αφού δεν τα υπερασπίζεται κανείς, θα το κάνουμε τουλάχιστον εμείς, αναφέρει στην γραπτή του δήλωση ο Εσένταγλι παραθέτοντας τη «νομοθεσία» 6/1996 που θεωρεί ότι παραβιάστηκε με τη συγκεκριμένη εκδήλωση που έγινε την περασμένη Κυριακή στην κατεχόμενη Μόρφου.

Σε φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται τουλάχιστον εννέα παιδιά, τα αγόρια με στρατιωτικές στολές και τα κορίτσια με παραδοσιακές. Ένα εκ των αγοριών είναι ξαπλωμένο στο έδαφος και τυλιγμένο με την τουρκική σημαία, ενώ δύο άλλα αγόρια κρατούν ένα πανό που γράφει «Το αίμα είναι πάνω από αυτούς που κάνουν τις σημαίες, το έδαφος, εάν γι’ αυτό χάνει κάποιος τη ζωή του, είναι πατρίδα» (σσ σύνθημα των εθνικιστών).

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top