ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Συγγένεια δικαστή και δικηγόρου έβαλαν υποψίες σε πολίτη

ΚΥΠΡΟΣ: Συγγένεια δικαστή και δικηγόρου έβαλαν υποψίες σε πολίτη

Πρώην πιλότος των Κυπριακών Αερογραμμών, κατέθεσε προσφυγή κατά της Δημοκρατίας για παραβίαση του δικαιώματός του σε δίκαιη δίκη, μετά από υποψίες του για την αμεροληψία του δικαστή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ‘Φιλελεύθερου’, ο πρώην πιλότος των Κ.Α. κατέθεσε προσφυγή κατά της Δημοκρατίας, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), για παραβίαση δικαιώματος του σε δίκαιη δίκη, λόγω βάσιμων όπως αποφασίστηκε υποψιών που είχε, σχετικά με την αμεροληψία του δικαστή που εκδίκαζε την δίκη.

Στην απόφαση του ΕΔΑΔ αναφέρεται στο θέμα που εγείρει ο παραπονούμενος, λόγω της εξ αγχιστείας συγγένειας του δικαστή με τον νομικό εκπρόσωπο της εταιρείας (με τον οποία ‘έτρεχε’ η δικαστική διαδικασία) δια μέσου των παιδιών τους, και σημειώνει πως, «ο δεσμός αυτός καθ’ αυτός αρκεί για να δικαιολογήσει αντικειμενικά τους φόβους του αιτητή».

Όπως φαίνεται, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το συγκεκριμένο περιστατικό, αποτέλεσε αφορμή για να τεθεί νέος διαδικαστικός κανονισμός από το Ανώτατο Δικαστήριο, ο οποίο θα περιορίζει τις εμφανίσεις δικαστών όταν ενώπιον τους έχουν δικηγόρους ‘μέλη της οικογένειάς τους’.

Η τροποποίηση του Ανωτάτου:

  • Ο δικαστής δεν μπορεί να εκδικάζει μόνος ή ως μέλος σύνθεσης δικαστηρίου υπόθεση που εμφανίζεται ως δικηγόρος μέλος της οικογένειάς του:

 Α) Σε υποθέσεις που εμφανίζονται δικηγόροι οι οποίοι είναι εργοδότες ή εργοδοτούμενοι ή συνέταιροι ή διατηρούν επαγγελματική σχέση με δικηγόρους – μέλη της οικογένειας δικαστή, θα πρέπει να πληροφορεί τους διαδίκους εκθέτοντας τα σχετικά γεγονότα. Σε τέτοια περίπτωση, εάν προβληθεί ένσταση στη συμμετοχή του στην εκδίκαση της υπόθεσης τότε αποφασίζει για την εξαίρεσή του ή μη, υπό το φως της σχετικής νομολογίας περιλαμβανομένης της πρόσφατης νομολογίας του ΕΔΑΔ. Εάν δεν προβληθεί ένσταση και εάν ο ίδιος δεν θεωρεί ότι συντρέχει λόγος εξαίρεσής του, είναι ελεύθερος να προχωρήσει στην εκδίκαση της υπόθεσης

Β)Ο όρος ‘οικογένεια του δικαστή’ περιλαμβάνει γονείς, σύζυγο, τέκνα, συζύγους τέκνων, αδελφούς, τέκνα αδελφών και συζύγους αδελφών, πρόσωπα με τα οποία ο δικαστής διατηρεί σχέση πεθερού – γαμπρού/νύφης ή συμπέθερου και πρόσωπα που έχουν μαζί του πνευματική συγγένεια

Γ) Ο όρος ‘σύζυγος δικαστή’ περιλαμβάνει σύντροφο του δικαστή ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο που βρίσκεται σε τέτοιας φύσεως στενή προσωπική σχέση με τον δικαστή.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top