ΠΟΛΙΤΙΚΗ

EE: Δίνει τα άλλα 3 δις στην Τουρκία και της ζητά να εγκαταλείψει τις εντάσεις

EE: Δίνει τα άλλα 3 δις στην Τουρκία και της ζητά να εγκαταλείψει τις εντάσεις

Την αναπλήρωση των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ του ταμείου βοήθειας για τη υποστήριξη των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Συγκεκριμένα ο Επίτροπος ανακοίνωσε ότι το υπάρχον πακέτο των τριών δις, έχει δεσμευθεί πλήρως σε προγράμματα στήριξης επί του εδάφους και πως τώρα η Κομισιόν προτείνει την αναπλήρωσή του με άλλα τρια δις ευρώ, ένα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και δύο με απευθείας συνεισφορές των Κρατών Μελών (όπως ακριβώς συνέβη και στο πρώτο πακέτο).

Ο Επίτροπος δήλωσε πως το 2ο τμήμα της χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Τουρκία για τους Πρόσφυγες θα πρέπει να εγκριθεί ώστε να μη τεθεί υπό αμφισβήτηση η αποτελεσματική, ομολογουμένως, συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό.

Ωστόσο ο Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι "η συνεργασία μας με την Τουρκία"  και "η προσέγγιση της Τουρκίας με την ΕΕ είναι κλειδί", στην όλη υπόθεση και αποτελεί "μια προσπάθεια μακροπρόθεσμη διαδικασία" που όπως είπε "βασίζεται στην ξεκάθαρη πολιτική βούληση".

Σε αυτό το πλαίσιο ο Επίτροπος Αβραμόπουλος κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει την κλιμάκωση και τερματίσει τις εντάσεις στην περιοχή. Πραγματοποίησε δε, από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες έκκληση προς την Τουρκία για την γρήγορη επιστροφή των 2 στρατιωτών από την Τουρκία.

Απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ σε σχέση με το μήνυμα που στέλνει η ΕΕ προς την Τουρκία με την έγκριση του νέου πακέτου ο Επίτροπος Αβραμόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά ότι τα χρήματα αυτά "δίνονται στην Τουρκία", ή την τουρκική κυβέρνηση.



Συγκεκριμένα ο Επίτροπος τόνισε εμφατικά ότι "η δήλωση ΕΕ - Τουρκίας ισχύει σήμερα, και δεν επηρεάστηκε σε πολύ δύσκολες στιγμές στο παρελθόν". Σημείωσε ότι "οι διελεύσεις έχουν πέσει σε αριθμούς πάρα πολύ μικρούς" και ξεκαθάρισε ότι "πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία φιλοξενεί  πάνω από 3 εκ. πρόσφυγες".

Διέψευσε δε ότι τα χρήματα του πακέτου "δίνονται στη Τουρκία", λέγοντας ότι "τα χρήματα αυτά δεν δίνονται στην Τουρκία, αλλά δίνονται στο fund που διαχειρίζεται τους πρόσφυγες που βρίσκονται την Τουρκία", μέσω του ΙOM - UNHCR" και ξεκαθάρισε ότι "παρά το ότι κάποιοι λένε ότι δεν δόθηκαν εκεί - σας διαβεβαιώ".

Απαντώντας σε σε δεύτερο ερώτημα του ΚΥΠΕ για τις αντιδράσεις των Κρατών Μελών σε σχέση με την κατανομή των χρημάτων μεταξύ κοινοτικού προϋπολογισμού και εθνικών συνεισφορών, τόνισε ότι "πάντοτε υπάρχουν και κάποιες αντιρρήσεις, θα συζητηθούν". Επέστησε όμως την προσοχή των Κ-Μ στην αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας. "Αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί", είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην πιθανότητα κατάρρευσης.

Συνεχίζοντας την απάντησή του ο Επίτροπος σημείωσε ότι "είναι αλήθεια ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν περάσει πολλά στάδια", και εξήγησε ότι η Τουρκία "προσφέρει υπηρεσίες στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της".

"Αφήνοντας στην άκρη τα όσα συνέβησαν τα τελευταία 2 χρόνια" είπε ο Επίτροπος, "επεσήμανα την ανάγκη να ξεπεραστούν τα προβλήματα του τελευταίου καιρού". Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο περιστατικό με τους Έλληνες στρατιώτες σημείωσε ότι "το περιστατικό αυτό με τους 2 στρατιώτες σε περιοχή που δεν είναι ξεκάθαρα τα σύνορα, είναι φυσικά, δεν έχουν φράχτες και τοίχους" παλαιότερα θα ήταν ένα περιστατικό που θα επιλυόταν με σύντομες συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών: "ήταν παλιά θέμα μικρής συνεννόησης", είπε.

Κάλεσε δε την Τουρκία να τους απελευθερώσει και να μην επιβαρύνει το κλίμα, σημειώνοντας ότι "έχει λάβει αυτό το θέμα δυσανάλογες διαστάσεις από ότι πραγματικά είναι". "Δεν διακυβεύεται η ασφάλεια μιας χώρα από ένα μικρό λάθος που τους οδήγησε να περάσουν στην τουρκική επικράτεια".

Επιπλέον κάλεσε να συνεχιστεί η ευρωτουρκική συνεργασία, η οποία απεδείχθη θετική, ζήτησε από την Τουρκία ρεαλισμό και σύνεση, "αμοιβαία θέληση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στον κοινό μας δρόμο που διανοίγει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας".

Τέλος σε σχέση με τη Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας στη Βάρνα τόνισε ότι "είναι ευκαιρία να αποσαφηνιστούν πολλές πτυχές στη Βάρνα σε σχέση με τη συνεργασία ΕΕ Τουρκίας" και "προσβλέπουμε σε μια καλή συνάντηση στη Βάρνα και εργαζόμαστε για την επιτυχία της".

Ενώ επεσήμανε ότι η Κομισιόν έχει υπόψιν της την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα προενταξιακά κονδύλια και "την λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν - έχουμε ήδη λάβει μέτρα για να το αντιμετωπίσουμε", είπε, εξηγώντας ότι  "τα προγράμματα για το 2017 έχουν ήδη προσαρμοστεί στην μικρή απορρόφηση"  και έχουν επαναπροσανατολιστεί σε άλλες προτεραιότητες.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο

• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται

• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Τελευταίος έλεγχος στις 19:30

• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Εξελίξεις πολύ σύντομα στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Εξελίξεις πολύ σύντομα στις σχέσεις με ΗΠΑ προανήγγειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Εξελίξεις και μάλιστα «πολύ σύντομα» στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείας Αμερικής, προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα» στον απόηχο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top