ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οζντίλ Ναμί: Δεν είμαστε εμείς η αιτία της ένταση

Οζντίλ Ναμί: Δεν είμαστε εμείς η αιτία της ένταση

“Δεν είμαστε εμείς η αιτία της έντασης, είναι η επίμονη στάση της Ε/κ πλευρά να κάνει μονομερή βήματα. Εμείς επίμονα υπογραμμίζουμε αυτό. Αυτές οι πηγές ανήκουν σε όλους. Κανείς δεν παραδίδει την διαχείρισή τους ως μονοπώλιο στην Ε/κ πλευρά”, ανέφερε ο "υπουργός ενέργειας" Οζντίλ Ναμί.

Σε ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ για τη Μεσόγειο στην Μερσίνα, ο Οζντίλ Ναμί ανέφερε για τους υδρογονάνθρακες ότι στην Αίγυπτο και το Ισραήλ έχει αρχίσει η εξόρυξη τους και η διοχέτευσή τους στη διεθνή αγορά. Πρόσθεσε ότι έχουν αρχίσουν να έρχονται δεδομένα ότι και στα ανοιχτά της Κύπρου υπάρχουν σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, λέγοντας ότι ταυτόχρονα άρχισε να αυξάνεται και η ένταση στην περιοχή.

“Δεν είμαστε εμείς η αιτία της έντασης, είναι η επίμονη στάση της Ε/κ πλευρά να κάνει μονομερή βήματα. Εμείς επίμονα υπογραμμίζουμε αυτό. Αυτές οι πηγές ανήκουν σε όλους. Κανείς δεν παραδίδει την διαχείρισή τους ως μονοπώλιο στην Ε/κ πλευρά. Εμείς κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να υπάρχει ειρήνη στο νησί μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Γι αυτό και έχουμε δικαίωμα να αναμένουμε από την απέναντι πλευρά να σέβεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Ενώ εμείς αναμένουμε οδό συμβιβασμού έχουμε τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε και τα δικαιώματά μας. Αυτό θέλουμε να είναι καλά γνωστό, ανέφερε. Ο Οζντίν Ναμί είπε ότι εξ αρχής καλούν όλες τις πλευρές που έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Ε/κ πλευρά να αποφεύγουν τα μονομερή βήματα και να ζητούν την έγκριση και της Τ/Κ πλευράς.

Ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι “η ‘τδβκ’ από τη μια έχει κάνει πολύ έντονες εργασίες για να επιτευχθεί περιεκτική λύση στο Κυπριακό και από την άλλη παρά τις αρνητικές καταστάσεις συνεχίζει να κάνει σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη της οικονομίας της με ασφάλεια.” Πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα από το 2004 οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν για το Κυπριακό ήταν αφορμή για να γίνουν σημαντικά βήματα για την άρση της "απομόνωσης".

Όπως είπε έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες στα ΗΕ και την ΕΕ για την άρση της "απομόνωσης". “Ασφαλώς η στήριξη από έξω είναι η μεγάλη και η η πιο σημαντική είναι αυτή της μητέρας πατρίδας Τουρκίας. Με αυτή την αφορμή η διασφάλιση του 30% του προϋπολογισμού μας, η ανάληψη της υποδομής των προγραμμάτων είναι ζωτικής σημασίας. Έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού και συνεχίζονται αυτές οι επενδύσεις Υπάρχει μια υποδομή που μπορεί να φιλοξενήσει 1.5 εκατομμύριο τουρίστες. Έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, υπάρχουν 18 πανεπιστήμια και κάθε χρόνο προσθέτονται κι άλλα. Αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες ο αριθμός των φοιτητών τρίτων χωρών που σπουδάζουν στην ‘τδβκ’. Εάν σκεφτεί κανείς ότι ο πληθυσμός μας είναι 300 χιλιάδες περίπου, αυτός είναι μεγάλος αριθμός”, ανέφερε.

Για τη μεταφορά νερού από την Τουρκία, ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι έχει διασφαλιστεί η μεταφορά 75 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού και τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει σημαντική ανάπτυξη στην γεωργία. Είπε ότι το αεροδρόμιο διεθνών προδιαγραφών έφτασε στην τελευταία του φάση και ο στόχος τώρα είναι η μεταφορά ηλεκτρικού από την Τουρκία με καλώδια κάτω από την θάλασσα.

Από ΚΥΠΕ

*Φωτογραφία αρχείου

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top