Ανεφάρμοστος παραμένει ο νόμος για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα του 2017, γεγονός που προκαλεί προβλήματα σε διάφορες επιχειρήσεις, όπως διαπίστωσαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη συζήτηση που διεξήχθη ενώπιόν της την Τρίτη.
Με βάση δηλώσεις βουλευτών, η Βουλή αναμένει δύο κανονισμούς και ένα τροποποιητικό νομοσχέδιο και τον διορισμό της αρμόδιας αρχής από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 14 Μαρτίου.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι τα προβλήματα για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα ήταν πολύπλοκα και πως η Βουλή κατέληξε σε νομοθετική ρύθμιση τον Ιούνιο του 2017, ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί η σύσταση των μηχανισμών εφαρμογής του νόμου.
Ένα από τα ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστεί με κανονισμό είναι το ποσό που καταβάλλεται ως πνευματικό δικαίωμα, συνέχισε ο κ. Βότσης, προσθέτοντας πως θα πρέπει να θεσπιστούν κριτήρια για ενιαία χρέωση προς τους χρήστες.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ακόμα ότι υπάρχει διχογνωμία μεταξύ Νομικής Υπηρεσίας και Αστυνομίας ως προς το ποίοι επαγγελματίες πρέπει να πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα για τη μετάδοση οπτικοακουστικού υλικού στα υποστατικά τους, με την μεν Νομική Υπηρεσία να γνωματεύει ότι όλοι πρέπει να πληρώνουν, τη δε Αστυνομία να διατηρεί τη θέση ότι πρέπει να ακολουθηθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία, με βάση την οποία όταν δεν υπάρχουν έσοδα από τη χρήση, ο χρήστης δεν πρέπει να χρεώνεται.
Ο κ. Βότσης πρόσθεσε πως, με βάση τις απόψεις όλων των μελών της Επιτροπής, καταλήγουν στο ότι όταν η χρήση δεν γίνεται για να προσελκύσει πελάτη, δεν πρέπει να υπάρχει χρέωση πνευματικών δικαιωμάτων.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού παρατήρησε ότι "σιγά αλλά σταθερά προσπαθούμε να επιλύσουμε ένα πολύπλοκο και χρονίζον πρόβλημα".
Πρόσθεσε ότι στις 14 Μαρτίου το Υπουργικό θα διορίσει την αρμόδια αρχή για τα πνευματικά δικαιώματα, και πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί από τη Νομική Υπηρεσία ο νομοτεχνικός έλεγχος των κανονισμών.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε επίσης ότι το Γραφείο του Εφόρου Εταιρειών ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θα κατατεθούν πρόσθετοι κανονισμοί για τα κριτήρια με τα οποία θα καθορίζεται η τιμή των δικαιωμάτων.
Είπε ότι ξεκαθαρίζει με ευρωπαϊκή νομολογία ότι δικαιώματα θα πρέπει να καταβάλλει ο χρήστης που αποκομίζει κέρδος από τη χρήση της μουσικής, και όχι ένα οδοντιατρείο ή κρεοπωλείο το οποίο έχει μουσική ή ραδιόφωνο στο υποστατικό του.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι από τον Δεκέμβρη οι κανονισμοί για την εφαρμογή της εναρμονιστικής νομοθεσίας εκκρεμούν στη Νομική Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι 9 μήνες μετά τη ψήφιση του νόμου ακόμα να διοριστεί αρμόδια αρχή.
Χαρακτηρίζοντας την καθυστέρηση απαράδεκτη και αδικαιολόγητη, ανέφερε ότι στο μεταξύ διάφοροι επαγγελματίες συνεχίζουν να υπόκεινται σε πολλαπλές και ανεξέλεγκτες χρεώσεις.
Ο κ. Κώστα είπε ακόμα ότι επιβάλλεται άμεση προώθηση εναρμονιστικού νομοσχεδίου, ώστε να υπάρχει μία μόνο οντότητα για την είσπραξη πνευματικών δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι η σχετική κοινοτική οδηγία εκκρεμεί από το 2006.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις