Μια διαφορετική διάσταση στη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο δίνει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.
Συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post μεταφέρει εκδοχή της υπόθεσης μέσα από την αρθρογραφία της Sabah. Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα, πίσω από το συμβάν δεν κρύβεται πιθανώς η κατασκοπεία, αλλά η εντατική δραστηριότητα των ελλήνων συνοριοφυλάκων να σταματούν παράτυπους μετανάστες προερχόμενους από την Τουρκία ή ακόμη και να τους απωθούν πίσω (push back), τακτική παράνομη σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.
«Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Human Rights Watch και η Pro Asyl εδώ και καιρό δημοσιεύουν περιστατικά παράνομων, εν μέρει και φονικών ενεργειών push back της ελληνική ακτοφυλακής» γράφει η τουρκική εφημερίδα. «Το τελευταίο διάστημα τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν γράψει για πολλές περιπτώσεις τέτοιων απωθήσεων από Έλληνες στρατιωτικούς στα κοινά σύνορα. Η Άγκυρα είναι πολύ εξοργισμένη για όλα αυτά».
Η γερμανική εφημερίδα αναδημοσιεύει πληροφορία της Sabah για ένα συμβάν την τελευταία εβδομάδα με 29 πρόσφυγες, κυρίως αραβικής καταγωγής, που σώθηκαν μέσα σε συνθήκες πολικών θερμοκρασιών από τουρκικές μονάδες ασφαλείας σε νησίδα του Έβρου.
Οι πρόσφυγες διηγήθηκαν στον αρθρογράφο της τουρκικής εφημερίδας ότι μετά την παράνομη διέλευση των συνόρων συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία και στη συνέχεια μασκοφορεμένοι άνδρες τους ανάγκασαν να γυρίσουν πίσω και κολυμπώντας κατέληξαν σε νησίδα του Έβρου. Ένας εκ των προσφύγων, ο Λίβυος Μουσταφά Μπελκαζέμ ανέφερε ότι οι Έλληνες τους χτύπησαν, τους πήραν τα κινητά και τους άφησαν νηστικούς, οι άλλοι τρεις δεν κατάφεραν να φτάσουν στη νησίδα και «εξαφανίστηκαν».
Σύμφωνα με τη Sabah πέρυσι η Ελλάδα απώθησε παράνομα πίσω στην Τουρκία γύρω στους 4.000 παράτυπους πρόσφυγες. «Αυτή η τακτική παραβιάζει την προσφυγική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα μπορεί να στέλνει νόμιμα πρόσφυγες στην Τουρκία και σε αντάλλαγμα η ΕΕ να δέχεται ορισμένο αριθμό Σύρων από την Τουρκία».
Handelsblatt: Η Τουρκία κρατά ως «ενέχυρο» τους Eλληνες στρατιωτικούς
Σε εκτενή της ανταπόκριση από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη στη διαδικτυακή της έκδοση η Handelsblatt εκτιμά ότι η σύλληψη των δύο στρατιωτικών θα μπορούσε να γίνει αιτία κλιμάκωσης «της κρίσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η τουρκική ηγεσία να τους χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό όπλο προκειμένου να αποσπάσει ανταλλάγματα από την Ελλάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αδριανούπολη: Όσα υποστήριξαν στην απολογία τους οι Έλληνες στρατιωτικοί
Με αφορμή την απόρριψη από τουρκικό δικαστήριο της ένστασης στην απόφαση προφυλάκισης των δύο συλληφθέντων, η εφημερίδα του Ντύσελντορφ σχολιάζει ότι «μια φαινομενικά υπόθεση ρουτίνας στα τουρκοελληνικά σύνορα θα μπορούσε να λάβει διαστάσεις διπλωματικής καταστροφής». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι δεν πρόκειται για το πρώτο συμβάν τέτοιου είδους στα σύνορα των δύο νατοϊκών εταίρων και συμπληρώνει -επικαλούμενο αναφορά στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ- ότι τέτοια περιστατικά λύνονταν μέχρι πρότινος πάντοτε με ειρηνικό τρόπο. Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση ενδέχεται να προκληθεί επεισόδιο, πιθανολογούν οι αρθρογράφοι της Handelsblatt και επισημαίνουν: «Η σύλληψη των δύο στρατιωτικών επιτρέπει την εκτίμηση ότι η Τουρκία υποθέτει πως υπάρχει κίνδυνος διαφυγής και ότι οι δυο τους ενδέχεται να κρατούνται για εντελώς διαφορετικό σκοπό: ως ενέχυρο ώστε να αποσπάσει (η Άγκυρα) παραχωρήσεις από την Αθήνα σε άλλα θέματα».
Η Handelsblatt σημειώνει ότι με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2016 «η Τουρκία ακολουθεί επί του παρόντος μια εξωτερική πολιτική που ορισμένοι θα χαρακτήριζαν πολιτική με αυτοπεποίθηση ενώ άλλοι θα την έλεγαν επιθετική». Αυτό εξηγεί γιατί «σημαίνει συναγερμός» για την περίπτωση των Ελλήνων στρατιωτικών, αναφέρει η εφημερίδα, επισημαίνοντας εικοτολογίες τουρκικών μέσων ενημέρωσης για πιθανή επιδίωξη της Άγκυρας να προβεί σε ανταλλαγή των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.
Ανταλλαγή στρατιωτικών αποκλείεται
Αλλά και γενικά ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στην περιπέτεια των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
«Την Πέμπτη οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί πέρασαν σε τουρκικό έδαφος λόγω κακής ορατότητας, όπως ανάφεραν οι ίδιοι, ακολουθώντας ίχνη στο χιόνι προφανώς μεταναστών, που σκόπευαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα προς την Ελλάδα, και τώρα οι ίδιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για παράνομη είσοδο στην Τουρκία» μεταδίδει η Tagesschau. Στην ανταπόκριση γίνεται αναφορά και στην ανησυχία μήπως σκοπός της Τουρκίας είναι τώρα να κάνει ένα ντιλ με την Ελλάδα, κάτι σαν ανταλλαγή μεταξύ των δύο Ελλήνων με τους Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και έχουν ζητήσει άσυλο.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τον τίτλο «Η Αθήνα αποκλείει ανταλλαγή στρατιωτών» ενημερώνει τους αναγνώστες της ότι η ελληνική κυβέρνηση τονίζει πως η Ελλάδα δεν είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία για να γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων. Όλα τα δημοσιεύματα σημειώνουν ότι το περιστατικό επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο νατοϊκών εταίρων μετά και τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο και τον εμβολισμό πλοίου του ελληνικού Λιμενικού από τουρκικό. H Rheinische Post υπενθυμίζει τα λεγόμενα του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και τις απειλές του αρχηγού της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σχετικά με την κατάληψη 18 νησιών του Αιγαίου.
ΑΠΟ iefimerida.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις