ΔΙΕΘΝΗ

BREXIT: Μόνιμη διαμονή για τους Ευρωπαίους που θα εγκατασταθούν κατά τη μεταβατική περίοδο

BREXIT: Μόνιμη διαμονή για τους Ευρωπαίους που θα εγκατασταθούν κατά τη μεταβατική περίοδο

Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι αποδέχθηκε την απαίτηση της ΕΕ για εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που θα εγκατασταθούν στη χώρα κατά της διάρκεια της μεταβατικής περιόδου που θα ακολουθήσει την ημέρα του Brexit (29 Μαρτίου 2019).

Σε μία σημαντική υπαναχώρηση από πλευράς βρετανικής κυβέρνησης, τρισέλιδο έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να αποκτούν το δικαίωμα μόνιμης διαμονής στη Βρετανία, όπως ακριβώς και οι Ευρωπαίοι που θα έχουν εγκατασταθεί πριν από την ημέρα του Brexit.

Μέχρι μόλις πριν από λίγες ημέρες η κα Μέι δήλωνε ότι αυτές οι δυο κατηγορίες Ευρωπαίων πολιτών δεν μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Η μέχρι στιγμής πρόταση της ΕΕ ορίζει το τέλος της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή 21 μήνες μέτρα από το Brexit, με τη βρετανική κυβέρνηση να έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής παράτασης.

Το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών σημειώνει πάντως διαφοροποιήσεις στα δικαιώματα των Ευρωπαίων κατοίκων της Βρετανίας που θα έχουν εγκατασταθεί μετά από την 29η Μαρτίου. Μία τέτοια διαφοροποίηση είναι ότι δεν θα μπορούν να φέρνουν για μόνιμη εγκατάσταση μαζί τους μέλη της οικογένειάς τους χωρίς προϋποθέσεις. Εφόσον οι ίδιοι θα έχουν έρθει να ζήσουν στη Βρετανία στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου θα πρέπει να έχουν ένα προκαθορισμένο ελάχιστο μικτό ετήσιο εισόδημα για να φέρουν συγγενείς τους στη χώρα.

Επίσης τα δικαιώματά τους θα ορίζονται αποκλειστικά από το βρετανικό και όχι από το κοινοτικό δίκαιο και θα κρίνονται στα βρετανικά και όχι στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι όσοι Ευρωπαίοι έρθουν στη Βρετανία μετά από την 29η Μαρτίου 2019 θα μπορούν να λαμβάνουν πενταετή άδεια παραμονής στη χώρα και όχι διετή που προβλεπόταν αρχικά, προφανώς για να μπορέσουν να συμπληρώσουν τα πέντε χρόνια που θα χρειάζονται για την απόκτηση του καθεστώτος του «εγκατεστημένου κατοίκου», το οποίο θα συνεπάγεται άδεια μόνιμης διαμονής.

Η μεταστροφή της κυβέρνησης επί του θέματος αυτού αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους πιο σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Brexit στο Συντηρητικό Κόμμα.

ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top