Η επόμενη μέρα βρίσκει το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας να μετρά τις πληγές του από τη χθεσινή πυρκαγιά (26/2) στο κτήριο 4, το οποίο έχει τεθεί εξ ολοκλήρου σε αχρησία, ενώ την ίδια ώρα καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες από τους δικαστές και το υπόλοιπο προσωπικό του δικαστηρίου για την όσο το δυνατόν απρόσκοπτη λειτουργία του Δικαστηρίου, παρά τα πρακτικά προβλήματα και τις λειτουργικές δυσκολίες που υπάρχουν λόγω αυτής της έκτακτης κατάστασης.
Τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά και τη ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε, με αποτέλεσμα θραύσματα και μπάζα να εκτιναχθούν σε μεγάλη απόσταση, παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΛΕΥΚΩΣΙΑ-ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ: «Από την τουαλέτα υπήρχε έντονη καύση» - Η πηγή της πυρκαγιάς
Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας, ο οποίος βρέθηκε από το πρωί στο χώρο των δικαστηρίων επανέλαβε, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ότι από τις μέχρι τώρα εξετάσεις δεν έχουν εντοπιστεί εμφανή ίχνη κακόβουλης ενέργειας, με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις να συνηγορούν υπέρ του τυχαίου συμβάντος.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι φως στα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς θα ρίξουν τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων των τεκμηρίων που στάλθηκαν για ανάλυση στο Κρατικό Χημείο και τα οποία αναμένεται να είναι έτοιμα εντός των επόμενων λίγων ημερών.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης είπε ότι καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες από την πρώτη στιγμή προκειμένου το Δικαστήριο να επιστρέψει σταδιακά πίσω στους κανονικούς του ρυθμούς και να συνεχίσει τη λειτουργία του παρά τα πρακτικά προβλήματα που προέκυψαν λόγω του ότι ένα από τα κτίρια δεν χρησιμοποιείται καθόλου.
Να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου αποφασίστηκε όπως δοθούν οδηγίες στον Διοικητικό Πρόεδρο του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για λήψη άμεσων μέτρων προς επίλυση των πρακτικών προβλημάτων που δημιουργούνται από τις ζημιές που προκλήθηκαν σε σχέση με την εκδίκαση των υποθέσεων και την απρόσκοπτη λειτουργία γενικότερα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.
Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε μια επιτόπια εξέταση της κατάστασης στην παρουσία των αρμόδιων αρχών και στην οποία συμμετείχε εκτός από τον ίδιο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας η Διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων Χρυστάλλα Μαλλούπα, ο Διοικητικός Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Χάρης Πογιατζής και η Αστυνομία.
Κατά την εξέταση, ανέφερε, επιθεωρήθηκε το κτήριο με σκοπό να αρχίσουν άμεσα οι επιδιορθωτικές εργασίες, ενώ ερωτηθείς πότε αναμένεται να επαναλειτουργήσει το κτήριο, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι αυτό το ερώτημα θα πρέπει να το απαντήσει το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Είπε επίσης ότι το κτήριο θα αρχίσει να χρησιμοποιείται τμηματικά, αρχίζοντας από τις αίθουσες που δεν έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι εναπόκειται στους πρωτοκολλητές να εκτιμήσουν τη ζημιά που υπέστησαν τα δικονομικά έγγραφα και τεκμήρια, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η έκβαση υποθέσεων από την καταστροφή τεκμηρίων, λέγοντας ότι υπάρχουν αντίγραφα των εγγράφων που κατατίθενται στο δικαστήριο ως τεκμήρια. Είπε, ωστόσο, αυτή είναι η εκ πρώτης όψεως εκτίμηση του λόγω του ότι δεν μπορεί να ξέρει τι τεκμήρια μπορεί να έχουν καταστραφεί, σημειώνοντας ότι είναι κάτι που μόνο οι πρωτοκολλητές μπορούν να το πουν με βεβαιότητα.
Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι δεν έχει οποιοδήποτε λόγο να αμφισβητήσει το προκαταρκτικό πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας περί της μη ύπαρξης εμφανών ιχνών εγκληματικής ενέργειας, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση εξέφρασε τον προβληματισμό και την ανησυχία του ως προς τις συνέπειες που θα υπήρχαν από το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να μην προκλήθηκε από κακόβουλη ενέργεια, αλλά από ένα τυχαίο γεγονός το οποίο θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και όταν το κτίριο ήταν ανοικτό και μέσα υπήρχε κόσμος.
Είπε ότι αυτό το ερώτημα το είχε υποβάλει και ο ίδιος προς τις αρμόδιες αρχές για να πάρει την απάντηση ότι δεν θα δημιουργείτο ωστικό κύμα λόγω του ότι το κτίριο δεν θα ήταν κλειστό και η πυρκαγιά θα γινόταν έγκαιρα αντιληπτή.
Ανέφερε ακόμη ότι δυστυχώς η εικόνα που παρουσιάζει το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ως προς την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας παραπέμπει σε τριτοκοσμικές χώρες και όχι σε μια ευρωπαϊκή χώρα που θέλει να λέγεται κέντρο παροχής υπηρεσιών, κάνοντας λόγο για «ξέφραγο αμπέλι».
Η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας Χρύσω Ιωαννίδου μιλώντας επίσης στο ΚΥΠΕ, εξέφρασε την ανάγκη όπως ληφθούν άμεσα μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος ασφάλειας που παρουσιάζει το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.
Η κα. Ιωαννίδου χαρακτήρισε ως εξαιρετικά ανησυχητικό το ενδεχόμενο να πρόκειται όντως για ένα τυχαίο γεγονός λόγω του ότι θα μπορούσε να συμβεί οποτεδήποτε και να θρηνούσαμε μέχρι και θύματα, αποδίδοντας το συμβάν και στην ακαταλληλότητα των κτηρίων του δικαστηρίου. Είπε ότι αυτό είναι ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που υφίσταται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και που προκαλεί προβλήματα στους δικηγόρους.
Εξέφρασε επίσης την ανάγκη αστυνόμευσης του χώρου των δικαστηρίων επί 24ωρου βάσεως, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το Ανώτατο Δικαστήριο. Όπως είπε, πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του Συλλόγου το οποίο δεν ικανοποιήθηκε μέχρι σήμερα, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι αστυνομικοί για αυτό το σκοπό. «Είμαστε βασικά στο έλεος του οποιουδήποτε», κατέληξε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις