ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΒΟΥΛΗ: Προς τροποποίηση ο Ποινικός Κώδικας - Αποποινικοποίηση των αμβλώσεων

ΒΟΥΛΗ: Προς τροποποίηση ο Ποινικός Κώδικας - Αποποινικοποίηση των αμβλώσεων

Τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα ώστε να αποποινικοποιείται ο τερματισμός εγκυμοσύνης, με τη συναίνεση της εγκύου, και νοουμένου ότι αυτό γίνεται από ιατρό μαιευτήρα-γυναικολόγο, με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου, και σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα προνοεί, υπό προϋποθέσεις, πρόταση νόμου από όλα τα κόμματα, η οποία συζητήθηκε τη Δευτέρα (26/2) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, η πρόταση προνοεί ότι μια άμβλωση θα επιτρέπεται εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί δώδεκα εβδομάδες εγκυμοσύνης, η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης ή σεξουαλικής κακοποίησης γυναίκας με μειωμένο νοητικό, αιμομιξίας και εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί δεκαεννέα εβδομάδες εγκυμοσύνης, έπειτα από γνωμοδότηση ιατρού ότι έχει διαπιστωθεί από προγεννητική διάγνωση ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται στη γέννηση παθολογικού νεογνού.

Επίσης έπειτα από γνωμοδότηση γιατρού ότι υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας αυτής και μετά από γνωμοδότηση γιατρού ότι πρόκειται για περίπτωση πολλαπλής κύησης στην οποία πρέπει να τερματιστεί η κύηση αριθμού εμβρύων, εφόσον η συνέχιση της κύησης αυτών κρίνεται επικίνδυνη για τη βιωσιμότητα του συνόλου των εμβρύων.

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου η πρόταση νόμου ετοιμάστηκε από βουλευτές από όλα τα κόμματα.

«Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των αμβλώσεων που γίνονται στην Κύπρο. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αμβλώσεις, ιδιαίτερα σε νεαρά κορίτσια, αλλά το ότι δεν έχουμε στοιχεία δημιουργεί τεράστια προβλήματα διότι δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε και στρατηγικές όσον αφορά σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, πρόληψη, σωστή προφύλαξη ώστε να μπορούμε να προστατεύσουμε τα κορίτσια και τις γυναίκες», σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι στόχος της πρότασης νόμου δεν είναι να διευκολυνθούν οι αμβλώσεις, αλλά αφενός να υπάρξει επιτέλους σωστές νομοθετικές ρυθμίσεις που να αποποινικοποιούν τις αμβλώσεις ώστε οι γυναίκες να έχουν και το δικαίωμα επιλογής και πρόσβαση σε ασφαλείς ιατρικές διαδικασίες για διακοπή μιας κύησης, η οποία θα γίνεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και έπειτα από συμβουλευτική, και αφετέρου να υπάρξει σωστός προγραμματισμός, ώστε να εισαχθούν προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία για να μειωθεί ο αριθμός των ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων.

Η κ. Κυριακίδου επικαλέστηκε έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία είχε ψηφιστεί από την ΚΣΣΕ το 2008 και η οποία αφορούσε και τα 47 κράτη μέλη του οργανισμού, μέσα από την οποία διαπιστώνεται ότι στις χώρες όπου υπήρχαν αυστηρές νομοθεσίες ο αριθμός των αμβλώσεων δεν παρουσιαζόταν μειωμένος ενώ αντίθετα εκεί όπου υπήρχαν νομοθεσίες που επέτρεπαν τις αμβλώσεις κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και υπήρχαν στρατηγικές για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, υπήρξε περιορισμός στον αριθμό των αμβλώσεων.

«Πρέπει και εμείς να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση σεβόμενοι πάντα το δικαίωμα των γυναικών σε μια σωστά πληροφορημένη απόφαση», είπε, υποδεικνύοντας ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης οι νομοθεσίες έχουν κινηθεί προς αυτό το πλαίσιο με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα στην Ιρλανδία, όπου, όμως, όπως πρόσθεσε, έχει διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες μεταβαίνουν σε άλλες χώρες για να διακόψουν μια εγκυμοσύνη.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ακόμη πως, με βάση τον προγραμματισμό, στις 19 Μαρτίου, η Επιτροπή θα συζητήσει κατ’ άρθρο την πρόταση νόμου στην οποία θα συμπεριληφθούν και εισηγήσεις, οι οποίες κατατέθηκαν στη σημερινή συνεδρία, έτσι ώστε να καταστεί όσο το δυνατό πιο ολοκληρωμένη η πρόταση. Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η κατ’ άρθρο συζήτηση στις 19 Μαρτίου, και απ’ εκεί και πέρα να κατατεθεί 15 μέρες μετά ή αμέσως μετά το Πάσχα.

Στόχος, επανέλαβε, είναι να μειωθεί ο αριθμός των αμβλώσεων, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να σταματήσουμε επιτέλους να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. «Όλοι ξέρουμε ότι γίνεται διακοπή ανεπιθύμητων κυήσεων και σε μαθήτριες πάρα πολύ συχνά, και όταν ρωτήσαμε τη Γυναικολογική Εταιρεία μας είπαν μηδέν. Αν δεν ξέρουμε τα στοιχεία πώς θα προγραμματίσουμε και σωστά στοιχεία μέσα στα σχολεία ώστε να έχουν τα παιδιά μας, οι έφηβοι μας σωστές πληροφορίες, σωστή προφύλαξη, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων», είπε.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε ότι στόχος της πρότασης νόμου είναι ο εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης νομοθεσίας, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα.

Σημείωσε παράλληλα πως αυτό που πάει να γίνει είναι πολύ σημαντικό, υποδεικνύοντας, ωστόσο, πως από μόνο του δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, καθώς χρειάζεται συγκεκριμένη προσπάθεια για σεξουαλική αγωγή στα σχολεία από καταρτισμένους εκπαιδευτικούς έτσι που πραγματικά να αποτραπούν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και ταυτόχρονα να λειτουργήσουν κέντρα οικογενειακής καθοδήγησης για να μπορούν σε όλες τις περιπτώσεις και όχι μόνο στις περιπτώσεις ανηλίκων να στηρίξουν, να καθοδηγήσουν και να δώσουν λύσεις σε γυναίκες που για διάφορους λόγους έχουν να αποφασίσουν σχετικά με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Η Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι είναι γνωστή η διαφωνία της Εκκλησίας, η οποία έχει αποστείλει στην Επιτροπή σχετικό υπόμνημα, αναφέροντας ότι είναι δικαίωμα της Εκκλησίας να διαφωνεί και να μεταφέρει τις απόψεις της στο ποίμνιό της, ωστόσο το θέμα αφορά το κράτος το οποίο και οφείλει να νομοθετεί μα βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και τα κατοχυρωμένα ατομικά δικαιώματα.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με μετάβαση κοριτσιών στα κατεχόμενα για διακοπή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης η κ. Κουκουμά είπε ότι αυτό που έχει υπόψη της είναι ότι γενικά γυναίκες αποτείνονται στα κατεχόμενα, ενδεχομένως και ανήλικες, για να εξασφαλίσουν κάποια σκευάσματα, φάρμακα που είναι επικίνδυνα για την υγεία. «Γι’ αυτό επιβάλλεται να πάρουμε μέτρα, να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς και να σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας», ανέφερε.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία είναι ποινικό αδίκημα για μια γυναίκα να τερματίσει την εγκυμοσύνη της και ανεξαρτήτως των λόγων η γυναίκα αυτή υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι 7 ετών, ο δε γιατρός ο οποίος διενεργεί την άμβλωση σε φυλάκιση μέχρι και 14 ετών. Ανέφερε ότι στην πρόταση νόμου προνοείται ότι ο τερματισμός της εγκυμοσύνης αποποινικοποιείται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Αυτές είναι αν η εγκυμοσύνη είναι κάτω των 12 εβδομάδων, αν είναι αποτέλεσμα βιασμού, αιμομιξίας, σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης ή γυναίκας χαμηλής νοητικής ικανότητας, αν η εγκυμοσύνη αποτελεί κίνδυνο για την υγεία της γυναίκας, αν υπάρχει ανωμαλία του εμβρύου», πρόσθεσε.

Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι κατά τη συζήτηση ακούστηκαν όλες οι απόψεις και σημείωσε ότι δεν υπάρχει το απόλυτα σωστό ή το απόλυτα λανθασμένο, αναφέροντας πως παρ’ όλα αυτά στόχος της πρότασης νόμου δεν είναι να υπάρξουν περισσότερες αμβλώσεις αλλά λιγότερες αμβλώσεις. «Όλες οι μελέτες και εκθέσεις δείχνουν ότι η ποινικοποίηση των αμβλώσεων απλά οδηγεί σε πιο επικίνδυνες και πιο ανεπαρκείς μεθόδους διαδικασίες αμβλώσεων», υπέδειξε.

Εξαιρετικά σημαντικό, πρόσθεσε, είναι το θέμα ένταξης της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία με δεδομένο, όπως ανέφερε, ότι όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο καλύτερος τρόπος αποφυγής ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων είναι να γνωρίζουν οι ενεργοί σεξουαλικά πολίτες ποιές μπορεί να είναι οι επιπτώσεις μιας απερίσκεπτης σεξουαλικής πράξης.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι από την πλευρά των εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας δεν υπάρχει σοβαρή διαφωνία σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμου.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι για οποιαδήποτε διαδικασία ή φάρμακο ή σκεύασμα προέρχεται από τα κατεχόμενα ή οποιαδήποτε ιατρική πράξη διενεργείται στα κατεχόμενα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, καθώς αφενός δεν υπάρχουν διαδικασίες θεσμοθετημένες, οι οποίες να μπορούν να ελεγχθούν, αφετέρου δε οποιαδήποτε σκευάσματα ή φάρμακα δεν ελέγχονται και δεν ξέρει κανένας αν περιέχουν στοιχεία και συστατικά τα οποία είναι απαγορευμένα στην ΕΕ, και τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα υγείας στο μέλλον.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας δήλωσε ότι ο γενικότερος στόχος της πρότασης νόμου είναι να περιοριστεί το φαινόμενο των ανεπιθύμητων κυήσεων που γίνονται πολλές φορές κρυφά, κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, και στις περισσότερες περιπτώσεις έξω από κάθε ιατρικό πρωτόκολλο.

Ο ειδικότερος στόχος, συνέχισε, είναι να ρυθμιστούν οι διαδικασίες και να καθοριστεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο τερματίζεται μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη υπό προϋποθέσεις, και σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις οι οποίες αναφέρονται στην πρόταση νόμου, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την προστασία των δικαιωμάτων τόσο της μητέρας αλλά και του εμβρύου.

Ο κ. Γιωργάλλας πρόσθεσε ότι είναι σεβαστή η θέση της Εκκλησίας αλλά την ίδια στιγμή είναι απόλυτα αποδεκτή η σημερινή πραγματικότητα που επικρατεί στον τόπο μας με τις χιλιάδες ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες εκτρώσεις.

Είπε ακόμη ότι το φαινόμενο θα περιοριστεί τελεσίδικα εφόσον υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική διαπαιδαγώγηση, η οποία θα εξασφαλίζει τουλάχιστον τη σεξουαλική υγεία των εφήβων και των νέων. «Μέχρι τότε είμαστε υποχρεωμένοι όμως αυτό το φαινόμενο των ανεξέλεγκτων εκτρώσεων να προσπαθήσουμε να το ρυθμίσουμε μέσα από τη νομοθεσία», συμπλήρωσε.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top