Η ογκωδέστατη δικογραφία θα διερευνηθεί μέσω προανακριτικής επιτροπής εάν εγκριθεί σχετικό αίτημα τουλάχιστον 30 βουλευτών. Σε αντίθετη περίπτωση θα ενσωματωθεί στην ύλη της Εξεταστικής που διερευνά ήδη τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.
Στην επόμενη φάση διερεύνησης του ελληνικού σκέλους του διεθνούς σκανδάλου της Novartis καλείται να περάσει τις επόμενες ημέρες η Βουλή μετά τη διαβίβαση της ογκώδους δικογραφίας στη Βουλή που εντοπίζει ενδεχόμενες ευθύνες σε δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς.
Η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή αφού η δικαιοσύνη «σκόνταψε» σε 10 πολιτικά πρόσωπα που προστατεύονται από το νόμο περί ευθύνης υπουργών και έτσι ανατίθεται στο κοινοβούλιο το έργο της διερεύνησης τυχόν ευθυνών. Δεδομένου, ότι η υπόθεση αφορά ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων η πιθανότερη εκδοχή είναι να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή στη Βουλή (επιτροπή προανακριτικής εξέτασης ονομάζεται τυπικά) η οποία θα διερευνήσει την υπόθεση. Η πρωτοβουλία, όμως, για τη συγκρότηση μιας τέτοιας επιτροπής είναι θέμα των κομμάτων και εν προκειμένω του ΣΥΡΙΖΑ που εξετάζει πολύ σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δώσει το «πράσινο φως» για τη συγκρότηση της Προανακριτικής τότε θα υποβληθεί στη Βουλή σχετικό αίτημα υπογεγραμμένο από τουλάχιστον 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το αίτημα θα συζητηθεί το συντομότερο στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία θα κληθεί να αποφασίσει με τη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας όπου απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας των 300 βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151 ψήφοι.
Δυνατότητα ενσωμάτωσης και νέων στοιχείων της δικογραφίας
Η Προανακριτική θα ασχοληθεί καταρχάς με το ζήτημα ενδεχόμενης παραγραφής των αδικημάτων της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της απιστίας στην υπηρεσία που καταλογίζονται στα 10 πολιτικά πρόσωπα. Αν κριθεί ότι όλα τα αδικήματα είναι παραγεγραμμένα για τα πολιτικά πρόσωπα τότε δικογραφία θα επιστραφεί στην τακτική δικαιοσύνη. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έλθουν και νέα σημαντικά στοιχεία της δικογραφίας στη Βουλή την επόμενη περίοδο οπότε η επιστροφή του φακέλου στη Δικαιοσύνη δεν πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό ενδεχόμενο. Υπενθυμίζεται ότι οι συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και δεν διανέμονται πρακτικά στον Τύπο.
Όταν ολοκληρώσει τις εργασίες της η προανακριτική υποβάλλει το πόρισμά της στην Ολομέλεια. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν ευθύνες κατά συγκεκριμένων προσώπων θα διεξαχθεί ξεχωριστή μυστική ψηφοφορία για το καθένα από αυτά με ερώτημα εάν θα παραπεμφθούν ή όχι σε ειδικό δικαστήριο. Πριν από την παραπομπή σε ειδικό δικαστήριο πάντως το πόρισμα θα αποσταλεί στο δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα κρίνει οριστικά εάν έχουν παραγραφεί ή όχι οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων.
Το ενδεχόμενο της διερεύνησης από την Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία
Σε περίπτωση που κανένα κόμμα δεν αναλάβει πρωτοβουλία για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής η δικογραφία θα διαβιβαστεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά τα σκάνδαλα του Ντινάν, των αρθροσκοπήσεων, του ΚΕΕΛΠΝΟ και της υπερτιμολόγησης του φαρμάκου για την περίοδο 1997 – 2014. Να σημειωθεί ότι η Εξεταστική Επιτροπή έχει ζητήσει ήδη από τη Βουλή να διανεμηθεί στα μέλη της η δικογραφία για να την ενσωματώσουν στις έρευνές τους. Όμως το Προεδρείο της Βουλής έχει παγώσει αυτό το αίτημα μέχρι να αποφασιστούν τα περαιτέρω.
Από News247
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις