Διόρθωση των αγορών η πτώση στα χρηματιστήρια, εξηγεί στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Αντρέας Χαρίτου.
Οι μεγάλες απώλειες που καταγράφονται στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές αποτελούν μια διόρθωση των αγορών, καθώς οι τιμές των μετοχών το τελευταίο διάστημα είχαν φτάσει σε σχετικά ψηλά επίπεδα, εξαιτίας ενός συνδυασμού παραγόντων, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Αντρέας Χαρίτου.
Ο κ. Χαρίτου εξήγησε πως οι λόγοι για την πτώση που σημειώνουν οι κεφαλαιαγορές στις ΗΠΑ είναι κυρίως δύο: η διόρθωση των αγορών και η πιθανή αύξηση των επιτοκίων από πλευράς του Federal Reserve, της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ.
«Ισως είναι περισσότερο διόρθωση των αγορών. Δεν μπορεί συνεχώς οι τιμές των μετοχών να ανεβαίνουν» είπε ο κ. Χαρίτου, υπενθυμίζοντας πως οι τιμές των μετοχών στα χρηματιστήρια και ειδικότερα στη Βόρειο Αμερική (δείκτης DJIA) είχαν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, περίπου κατά 7% τον Ιανουάριο του 2018, ενώ από τότε που εκλέγηκε ο Ντόναλντ Τραμπ η αύξηση στις αποδόσεις των μετοχών ξεπέρασε το 40%, κάτι που, όπως ανέφερε, «είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί από τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία των οργανισμών».
Ο κ. Χαρίτου σημείωσε πως η συνεχής αύξηση των τιμών οδήγησε σε ρεκόρ εισροών επενδύσεων στα χρηματιστήρια το 2018 και ειδικότερα τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως από κερδοσκόπους που στόχο έχουν το βραχυπρόθεσμο κέρδος, δημιουργώντας αναστάτωση στις αγορές.
Ένας άλλος λόγος για τις μεγάλες αποδόσεις ήταν, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτου, οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις όσον αφορά τα κέρδη εταιρειών, αλλά και η πολιτική της αμερικάνικης κυβέρνησης για μείωση των φόρων κατά 1,5 τρις δολάρια το 2017, που οδήγησε σε περισσότερη ανάπτυξη της οικονομίας, με την αμερικανική οικονομία να αναπτύσσεται τα τελευταία τρία τρίμηνα του 2017 κατά περίπου 3%. «Οι ενδείξεις είναι ότι δεν είναι διατεθειμένη η αμερικάνικη κυβέρνηση να δώσει περαιτέρω φορολογικές χαλαρώσεις το 2018 και ίσως η ανάπτυξη να μην υπερβεί τα υφιστάμενα επίπεδα και συνεπώς να μην αυξηθεί περαιτέρω η κερδοφορία των εταιρειών. Αυτός ίσως να είναι ακόμη ένας από τους ανασταλτικούς παράγοντες που οδήγησαν στην μείωση των τιμών των μετοχών» εξήγησε.
Ο κ. Χαρίτου αναφέρθηκε επίσης στην πιθανή αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, σε συνδυασμό και με την αύξηση των αποδόσεων των 10ετών αμερικάνικων ομολόγων στο 2,6%, από 1,5% που ήταν το 2016, εξηγώντας ότι αυτά καθίστανται πλέον πιο ελκυστικά για τους επενδυτές, και αποτελούν εναλλακτική λύση, πέραν των επενδύσεων σε μετοχές που θεωρούνται πιο ριψοκίνδυνες.
Καταληκτικά ο κ. Χαρίτου ανέφερε ότι οι επενδύσεις σε μετοχές στα χρηματιστήρια ενέχουν πάντοτε κινδύνους. “Δεν υπάρχει καλή και κακή επένδυση”, ανέφερε. Όλα εξαρτώνται από τον κίνδυνο που θέλει να αναλάβει ο κάθε επενδυτής.
Με αυτή την ευκαιρία, ο κ. Χαρίτου αναφέρθηκε και σε ένα άλλο πολύ επίκαιρο θέμα, στο κρυπτονόμισμα Bitcoin του οποίου η τιμή τις τελευταίες περίπου έξι βδομάδες μειώθηκε κατά περίπου 63%. Το 2017 όμως το ίδιο κρυπτονόμισμα είχε απόδοση περίπου 1900%. Με απλά λόγια μία επένδυση των 100,000$ το 2017 μετά από ένα περίπου 1 χρόνο θα άξιζε σχεδόν 1.9 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μια επένδυση των 100,000 $ στα μέσα Δεκεμβρίου του 2017 θα άξιζε σήμερα (δηλαδή μετά από 7 βδομάδες) μόνο περίπου 37,000 $. Τόσο μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές των χρηματοοικονομικών μέσων σημαίνει ότι η επένδυση ενέχει τεράστιο κίνδυνο και ο κάθε επενδυτής δεν πρέπει να παρασύρεται από φήμες αλλά πρέπει να συμβουλεύεται επαγγελματίες αδειούχους συμβούλους επενδύσεων.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Πόσα κοστίζει μια απόδραση στα ορεινά; - Ανάρπαστες οι κρατήσεις για Σαββατοκύριακο
• Λουκάς Φουρλάς: Αποχαιρέτησε με συγκινητικά λόγια την Ρέα Παπαγεωργίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις