ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανώτατο: Πράσινο φως για τους σχολικούς εορτασμούς αλλά με διαγραφή πρόνοιας Υπ. Παιδείας

Ανώτατο: Πράσινο φως  για τους σχολικούς εορτασμούς αλλά με διαγραφή πρόνοιας Υπ. Παιδείας

Συνταγματικό έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο το Νόμο της Βουλής για τους σχολικούς εορτασμούς εκτός από την πρόνοια του που αφορούσε στη διαβούλευση του Υπουργείου Παιδείας με την κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας η οποία και διαγράφηκε ως αντισυνταγματική.

Η απόφαση του Ανωτάτου δεν ήταν ομόφωνη αλλά λήφθηκε με πλειοψηφία 7-4. Με την απόφαση της πλειοψηφίας τάχθηκαν οι δικαστές Νικολάτος, Παναγή, Μιχαηλίδου, Χριστοδούλου, Λιάτσος, Γιασεμής και Ψαρά-Μιλτιάδου ενώ με την απόφαση της μειοψηφίας τάχθηκαν οι δικαστές Ναθαναήλ, Παμπαλλής, Σταματίου και Πούγιουρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αναφορά του στο Ανώτατο ζητούσε γνωμάτευση του Δικαστηρίου κατά πόσον ο Περί Κοινοτικών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, όπως τροποποιήθηκε με τα άρθρα 3(2) και 4 του Περί Μεταβιβάσεως της Ασκήσεως των Αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Κοινοτικής Συνελεύσεως και της Ιδρύσεως του Υπουργείου Παιδείας 3 Νόμου, (Τροποποιητικός) Νόμος του 2017 (ο Νόμος) είναι αντίθετος και ασύμφωνος με την αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, που απορρέει από το Σύνταγμα της Δημοκρατίας και με τα Άρθρα 61, 87 και 179 του Συντάγματος της Δημοκρατίας.

Η πλειοψηφία του Ανωτάτου έκρινε ότι το άρθρο 2 του υπό αναφορά Νόμου, με το οποίο προστίθεται το νέο άρθρο 11Α στο βασικό Νόμο, είναι συνταγματικό και δεν προσκρούει στην αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών ή τα προαναφερόμενα άρθρα του Συντάγματος, εκτός από την τελευταία φράση της επιφύλαξης του, η οποία προνοεί τα εξής: «... κατόπιν διαβούλευσης με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού».

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, «η τελευταία προαναφερόμενη φράση στην επιφύλαξη του άρθρου 11Α, με την οποίαν επιβάλλεται η διαβούλευση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, αναφορικά με τις προαναφερόμενες σχολικές επετείους και την έκδοση σχετικών εγκυκλίων, δηλαδή κατά την άσκηση διοικητικής λειτουργίας, καταστρατηγεί την αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών» και επομένως η πρόνοια είναι αντισυνταγματική.
Με τη διαγραφή της προαναφερόμενης φράσης, ο Νόμος μπορεί να δημοσιευθεί, καταλήγει η απόφαση της πλειοψηφίας.

Η μειοψηφία των δικαστών έκρινε στην απόφαση της ότι αντισυνταγματική δεν είναι μόνο η πρόνοια «... κατόπιν διαβούλευσης με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού», αλλά ολόκληρος ο υπό αναφορά Νόμος.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε στο Ανώτατο ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης και τη Βουλή ο δικηγόρος Πόλυς Πολυβίου.

Απο ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Επιμένει ο Βαβούσκος για εσφαλμένη διαδικασία – Ποια επιλογή τους απομένει

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει στη διάρκεια υπηρεσίας και τις μισθολογικές κλίμακες - Τα νέα επιδόματα στην ΕΦ

Σε λειτουργία ακόμα δύο σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στη Λευκωσία - Δείτε φωτογραφίες

Eurovision 2024: «Μας την είπαν» οι Σουηδοί – Η αναφορά στην Κύπρο σε τραγούδι – Βίντεο



Με πανό έξω από το Δικαστήριο για την υπόθεση Θανάση: «Είναι και δικό μας παιδί» - Δεν εντοπίστηκε το κινητό του μέχρι σήμερα

Με πανό έξω από το Δικαστήριο για την υπόθεση Θανάση: «Είναι και δικό μας παιδί» - Δεν εντοπίστηκε το κινητό του μέχρι σήμερα

Στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, η διαδικασία της απόφασης για την τρίτη θανατική ανάκριση, για τα αίτια θανάτου του Θανάση Νικολάου, ο οποιος είχε εντοπιστεί νεκρός στις 29 Σεπτεμβρίου του 2005 κάτω από την γέφυρα της Άλασσας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top