Το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα ήθελε να ενημερώσει το κοινό πως η Μεσογειακή Φώκια Monachus monachus, που σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο εντοπίστηκε την Τρίτη 23/1 στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου, αφορά σε Μεσογειακή Φώκια μωρό, λιγότερο από 8 εβδομάδων σε ηλικία.
Τα νεογέννητα έχουν μήκος περίπου 1-1,5 μέτρο και ζυγίζουν 15-20 kg. Το σκούρο καφέ έως μαύρο τρίχωμά τους έχει μήκος 1-1,5 εκατοστό και αντικαθίσταται μετά από 6-8 εβδομάδες από το χαρακτηριστικό τρίχωμα των ενήλικων ζώων.
Από το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε, το μωρό αυτό δεν πέρασε ακόμη το στάδιο αυτό της αλλαγής του τριχώματός του.
Από το δημοσιευμένο οπτικοακουστικό υλικό, αν και φαίνεται να γνωρίζει να κολυμπά, εντούτοις είναι ακόμη εξαρτημένο από τη μητέρα του για την τροφή του, εφόσον δεν μπορεί να τραφεί μόνο του, και η περίοδος γαλουχίας του πρέπει να διαρκέσει για ακόμη περίπου 2 μήνες.
Με βάση επιστημονικά δεδομένα και το Πρόγραμμα Παρακολούθησης του ΤΑΘΕ, το εν λόγω φωκάκι θα έπρεπε να βρίσκεται με τη μητέρα του στον χώρο όπου έχει γεννηθεί. Αντιθέτως, έχει εντοπιστεί αρκετά χιλιόμετρα μακριά, πιθανόν λόγω της θαλασσοταραχής που επικρατεί στην περιοχή αυτή την περίοδο, και, ως εκ τούτου, υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του. Το ζώο αυτό αν δεν μπορέσει να βρει τη μητέρα του ή να επιστρέψει στον χώρο του, τότε θα μείνει νηστικό με αποτέλεσμα και την ανάπτυξη βακτηρίων, λόγω έλλειψης μητρικού γάλακτος.
Σημειώνεται πως η Μεσογειακή Φώκια είναι το πιο σπάνιο είδος από τα 33 είδη φωκιών που υπάρχουν στον κόσμο. Συγκαταλέγεται στην κόκκινη λίστα της IUCN: International Union for Conservation of Nature, ως «κρισίμως κινδυνεύον» είδος και θεωρείται το νούμερο ένα απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό στην Ευρώπη. Ο πληθυσμός της στη Μεσόγειο ανέρχεται γύρω στα 600 άτομα, από τα οποία τα μισά ζουν στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας, ενώ στην Κύπρο εκτιμάται πως υπάρχουν γύρω στα 7 - 10 άτομα.
Με βάση τα πιο πάνω υπάρχει άμεση ανάγκη εντοπισμού του και, ως εκ τούτου, το ΤΑΘΕ απευθύνει έκκληση στο κοινό όπως άμεσα επικοινωνήσει με το Τμήμα σε περίπτωση εντοπισμού του, είτε μέσα στη θάλασσα είτε σε κάποια παραλία που μπορεί να έχει καταφύγει για να ξεκουραστεί.
Παρακαλείστε όπως επικοινωνήστε στο 22807841 ή στο 99489641. Σημειώνεται πως ΤΑΘΕ καταχωρίζει όλες τις θεάσεις φώκιας στην Κύπρο και παρακαλεί το κοινό όπως ενημερώνει το Τμήμα είτε τηλεφωνικώς ή και με email στο [email protected].
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις