Το ζήτημα της ασφάλειας και τα μέτρα που την Δευτέρα 22/1 ήταν ελλιπή συζήτησαν την Τρίτη 23/1 ο Τ/κ ηγέτης με τον «αστυνομικό διευθυντή», τους αρχηγούς των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων ενώ δύο άτομα συνελήφθησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν, πρόκειται για τα δύο άτομα που είχαν ανέβει στην οροφή της «βουλής» κρατώντας σημαίες της Τουρκίας και των Γκρίζων Λύκων, ενώ η «αστυνομία» ελέγχει τις κάμερες ασφαλείας για να προβεί και σε άλλες συλλήψεις. Η «αστυνομία» δεν έδωσε τα ονόματα των δύο συλληφθέντων, εναντίον των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες και αφέθηκαν ελεύθεροι, ωστόσο στο διαδίκτυο, μέλη της ομάδας υποστήριξης της Αφρίκα που προέβη χθες στην εκδήλωση συμπαράστασης στην εφημερίδα, αναρτούν φωτογραφίες από όσους συμμετείχαν στα επεισόδια στα γραφεία της Αφρίκα, με τα ονόματά τους.
Σύμφωνα με ανάρτηση στον λογαριασμό της νεολαίας του παραρτήματος του ΑΚΡ στα κατεχόμενα και κάτω από μια φωτογραφία 7 ανδρών αναφέρεται ότι «οι δύο αδελφοί μας που είχαν συλληφθεί για την εκδήλωση ενάντια στην πατσαβούρα Αφρίκα, αφέθηκαν τις νυχτερινές ώρες ελεύθεροι. Στη διαδικασία αυτή ευχαριστούμε τον πρέσβη της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Λευκωσία, τον πρόεδρό μας, Μεχμέτ Ντεμιρτζί και ιδιαίτερα τους εθελοντές του ΑΚΡ που για ώρες κρατούσαν σκοπιά μπροστά από την διεύθυνση ασφάλειας».
Ο ίδιος λογαριασμός της νεολαίας του ΑΚΡ στα κατεχόμενα, σε ανάρτηση φωτογραφίας από το πλήθος έξω από την «βουλή» ξεκινά την ανάρτηση με την πρόταση «κάναμε το καθήκον μας Ρέις!» (σημ: Ρέις αποκαλούν τον Ταγίπ Ερντογάν).
Είμαι 28 χρόνια «βουλευτής» και δεν ξέρω πώς ανεβαίνεις στην οροφή του κτιρίου, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς μετά την συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη υποστηρίζοντας ότι αυτοί που μπήκαν στο χώρο της «βουλής» και ανέβηκαν στην οροφή είχαν βοήθεια «εκ των έσω».
Ο Μεχμέτ Ιπέκ είναι επίσης έποικος, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου και αδελφότητας των Τούρκων του Χατάι (συνδέεται με το ΑΚΡ), ο οποίος σε φωτογραφίες φαίνεται να πετρά πέτρες χθες το πρωί εναντίον των γραφείων της Αφρίκα και μετά ανάρτησε στο λογαριασμό στο Facebook φωτογραφίες από την δεξίωση της «βουλής» (δίπλα από την Αφρίκα) με «βουλευτές» του ΚΕΕ και τον πρόεδρο του ΚΕΕ, Χουσείν Οζγκιουργκιούν.
Οι υποστηρικτές του Σενέρ Λεβέντ και της Αφρίκα, που προβαίνουν και αυτοί σε αναρτήσεις διερωτώνται πως οι ίδιοι με μια απλή έρευνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Google μπόρεσαν να εντοπίσουν αρκετά άτομα από τα χθεσινά επεισόδια, αλλά η «αστυνομία» ακόμα δεν έχει κάνει καμία σύλληψη.
Ο «αστυνομικός διευθυντής», Σουλεϊμάν Μανάβογλου κλήθηκε το πρωί στο «προεδρικό» όπου ο Μουσταφά Ακιντζί του ζήτησε λεπτομερή έκθεση με τα χθεσινά γεγονότα. Ζήτησε επίσης αυτοί που διενήργησαν τις επιθέσεις να διαπιστωθεί η ταυτότητά τους και να ξεκινήσουν οι νόμιμες διαδικασίες εναντίον τους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του «προεδρικού», ο κ. Ακιντζί είπε ότι η χθεσινή εκδήλωση εξελίχθηκε σε μια υπέρμετρης βίας διαμαρτυρία και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι η «αστυνομία» δεν μπόρεσε να το εμποδίσει. Πρόκειται για μια σοβαρή αδυναμία σε θέματα ασφάλειας που δεν μπόρεσε να εμποδίσει τους διαμαρτυρόμενους από το να ανέβουν στο κτίριο της Αφρίκα ή στη στέγη της «βουλής», πρόσθεσε ο Τ/κ ηγέτης ζητώντας μέτρα για να μην επαναληφθούν τα χθεσινά.
Το θέμα της έλλειψης μέτρων ασφαλείας στα χθεσινά επεισόδια επεσήμαναν με δηλώσεις τους όλοι οι αρχηγοί των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων, μετά τις συναντήσεις τους με τον Τ/κ ηγέτη. Ο πρόεδρος του ΚΕΕ, Χουσείν Οζγκιουργκιούν ανέφερε ότι το να εισβάλει κάποιος στο χώρο της «βουλής» είναι ποινικό αδίκημα και οι ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν.
Λύπη για τα χθεσινά γεγονότα εξέφρασε ο Τουφάν Ερχιουρμάν, πρόεδρος του ΡΤΚ ζητώντας μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν. Ολοι πρέπει να ενεργούν με ψυχραιμία, σημείωσε. Ως μαύρο σημείο στη χθεσινή έναρξη των εργασιών της νέας «βουλής» χαρακτήρισε τα επεισόδια ο Κουντρέτ Οζερσάι, πρόεδρος του ΚΛ λέγοντας ότι διαφωνεί με τον Οζγκιουργκιούν πως η «αστυνομία» επιτέλεσε το καθήκον της και μίλησε για έλλειψη μέτρων τόσο στο εξωτερικό όσο και έξω από τη «βουλή».
Προσπάθεια λιντσαρίσματος παρόμοια με το Μαντιμάκ (ξενοδοχείο στο Σίβας της Τουρκίας όπου το καλοκαίρι του 1993 εξαγριωμένος όχλος σκότωσε 35 Αλεβίτες ακαδημαϊκούς και δύο υπαλλήλους του ξενοδοχείου, όπου πραγματοποιούνταν εκδήλωση) δεν χρειαζόμαστε, δήλωσε ο Τζεμάλ Οζγιγίτ λέγοντας ότι υπήρξαν ελλιπή μέτρα ασφαλείας από την «αστυνομία». Ζήτησε δε κατάργηση του άρθρου 10 του «συντάγματος» σύμφωνα με το οποίο η «αστυνομία» υπάγεται στο «στρατό» και όχι στη πολιτική εξουσία.
Στο μεταξύ, με ανάρτησή του στο Facebook o «βουλευτής» του κόμματος Αναγέννησης (των εποίκων), Μπερτάν Ζάρογλου έγραψε ότι αυτό που πέταξε χθες στο πρόσωπο της Ντογούς Ντεριά όταν κατέβαινε από το βήμα της «βουλής» αφού είχε αναγνώσει τον όρκο της, ήταν «η πατσαβούρα Αφρίκα και ήταν μια σφαλιάρα από τουρκικό έθνος».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις