Η προσπάθεια απόδοσης της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας στον Μακάριο, ακούσια ή εκούσια, αποτελεί υπόσκαψη της μνήμης, των πιστεύω, των αρχών και των αγώνων του Μακάριου, είπε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας πως όσοι γνώρισαν τον Μακάριο, αλλά και όσοι μελέτησαν τον Μακάριο, γνωρίζουν πως ποτέ ο Μακάριος δεν θα συναινούσε σε κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να δημιουργηθεί ένα νέο συνεταιριστικό κράτος.
Σε ομιλία του στο εκκλησιαστικό μνημόσυνο με την ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ανέφερε πως ο Εθνάρχης Μακάριος συνδύαζε το όραμα με τον πατριωτικό ρεαλισμό. «Οραματιστής, αγωνιζόταν για το ιδεώδες, το ιδανικό, το δίκαιο, το αληθινό. Και όπως έγραψε ο εθνικός μας ποιητής, «το Εθνικό είναι το αληθινό» » σημείωσε.
«Ποτέ δεν θα δεχόταν η παράνομη αποσχιστική οντότητα του ψευδοκράτους να καταστεί συνιστώσα της λύσης ως ένα εκ των δύο συνιστώντων, συνιδρυτικών κρατών. Ποτέ ο Μακάριος δεν θα δεχόταν εξίσωση του 18% με το 82% καταργώντας κάθε αρχή της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ποτέ δεν θα δεχόταν ο Μακάριος κατάργηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων ή των δημοκρατικών ελευθεριών ως θυσία για να μπορέσει να εφαρμοστεί η ΔΔΟ”, είπε.
Ποτέ, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, «ο Μακάριος δεν θα αποδέχετο τη νομιμοποίηση των εποίκων, την απονομή του δικαιώματος της ελεύθερης εγκατάστασης σε όλη την Κύπρο των 80 εκατομμυρίων Τούρκων της Τουρκίας. Ποτέ δεν θα δεχόταν ο Μακάριος να δώσει την περιουσία των προσφύγων στους χρήστες, σφετεριστές”.
Γι’ αυτό, είπε, όσοι επικαλούνται τον Μακάριο για να δικαιολογήσουν τις απαράδεκτες μονομερείς τους υποχωρήσεις, επιδεικνύουν ασέβεια προς τον Μακάριο, καλώντας τους παράλληλα να μην συγχύζουν τον αγωνιστικό και πατριωτικό ρεαλισμό του Μακάριου με τις μοιρολατρικές δικές τους προσεγγίσεις. Ο Μακάριος, σημείωσε, ουδέποτε διαπραγματεύτηκε με γνώμονα το τι αποδέχεται η Τουρκία αλλά με το τι διασφάλιζε την Κύπρο.
Ανέφερε ακόμα ότι συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στη Διάσκεψη του ΚρανςΜοντανά, θα οδηγήσει την ελληνική πλευρά στο δίλημμα να αποδεχθεί μια λύση που θα μετατρέπει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο ή να κηρυχθεί επίσημα από τον Γ.Γ του ΟΗΕ, αδιέξοδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ένα επίσημο αδιέξοδο εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, μεταξύ των οποίων είναι και η κατάταξη του Κυπριακού στα λεγόμενα μη επιλύσιμα προβλήματα, συμπλήρωσε.
Μια τέτοια εξέλιξη, συνέχισε, θα έλυνε τα χέρια της Τουρκίας για τη δημιουργία νέων και ενδεχομένων μη αναστρέψιμων δεδομένων, μη αποκλειομένης της προσάρτησης των κατεχόμενων εδαφών μας. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται να επανασχεδιάσουμε την πολιτική μας, να επαναξιολογήσουμε τους στόχους μας, επανερχόμενοι στη σωστή πορεία που δεν είναι άλλη από μια λύση που να ανατρέπει και όχι να νομιμοποιεί τα δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή.
Επιβάλλεται, σημείωσε, “λαός και ηγεσία, να αξιολογήσουμε σωστά και ρεαλιστικά, μακριά από ψευδαισθήσεις και αυταπάτες, τους πραγματικούς στόχους και βλέψεις της Τουρκίας έναντι της πατρίδας μας. Να εκτιμήσουμε τις δικές μας δυνατότητες τα μέσα και τα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε, για να διαμορφώσουμε τέτοια πολιτική που θα καθιστά πλέον την κατοχή και τη διχοτόμηση ασύμφορη για την Τουρκία”.
Μόνο έτσι, είπε ο κ. Λιλλήκας, θα καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και θα ανοίξει πραγματικά ο δρόμος για μια δίκαιη και εθνικά αξιοπρεπή λύση, προσθέτοντας πως μπορεί να είμαστε μικρός σε μέγεθος λαός και να μην μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε, μπορούμε, όμως, να κάνουμε αυτό που οφείλουμε. Μόνο έτσι θα τιμήσουμε τη μνήμη και τους αγώνες του Εθνάρχη Μακαρίου και των άλλων ηρώων μας που θυσίασαν τη ζωή τους για να είναι η πατρίδα μας ελεύθερη, κατέληξε.
Της πορείας, που ξεκίνησε μετά το πέρας του μνημοσύνου από την Ιερά Μονή Χρυσορρογιατίσσης προς το άγαλμα του Εθνάρχη Μακαρίου του Γ΄ στην Παναγιά, ηγήθηκε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, οι εκκλησιαστικές, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Πάφου.
Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων. Μετά το πέρας της πορείας και της κατάθεσης στεφάνων, το ΔΣ του Ιστορικού Πολιτιστικού Κέντρου Εθνάρχη Μακαρίου του Γ΄ Παναγιάς τίμησε τον κ. Λιλλήκα για τη διαχρονική του προσφορά στην Κύπρο, τη γενέτειρα του Παναγιά αλλά και προς το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις