Το 2017 έγιναν συνολικά 138 καταγγελίες που αφορούν σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπεύθυνος του Γραφείου χειρισμού θεμάτων βίας στην οικογένεια και κακοποίησης ανηλίκων στο Αρχηγείο Αστυνομίας, Κώστας Βέης, ερωτηθείς σχετικά, με αφορμή την τέλεση χθες των εγκαινίων του Σπιτιού του Παιδιού για τα παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης.
Ο κ. Βέης είπε πως από την 1η Ιανουαρίου 2017 όλες οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών διερευνώνται από μια ειδική ανακριτική ομάδα στο Αρχηγείο Αστυνομίας, που απαρτίζεται από πέντε άτομα. Καταλήγουν όλες εδώ και έτσι υπάρχει γνώση του πραγματικού αριθμού των καταγγελιών, επεσήμανε ο κ. Βέης, και σημείωσε πως συζητείται το ενδεχόμενο αύξησης των μελών της ανακριτικής ομάδας, με βάση αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ανέφερε ακόμη πως επειδή μέχρι το 2016 η διερεύνηση των υποθέσεων αυτών γινόταν στις επαρχίες, ο ασφαλής αριθμός που δημοσιοποιείτο αφορούσε τις ποινικές υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, ο οποίος το 2016 ήταν 74. Πρόσθεσε πως υπολογίζεται ότι ο αριθμός των καταγγελιών που έγιναν το 2016 ήταν γύρω στις 110.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για τις ποινικές υποθέσεις που αφορούν την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, που δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας, αυτές ανήλθαν το 2015 στις 77, το 2014 στις 56, το 2013 στις 37, το 2012 στις 42 και το 2011 στις 32. Συνολικά από το 2004 μέχρι το 2015 ο αριθμός των ποινικών υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων ανήλθε στις 492.
Ο κ. Βέης είπε πως η διαχείριση των περιστατικών αυτών γίνεται πλέον σε στενή συνεργασία και συνεννόηση με τις υπηρεσίες που προσφέρονται στο Σπίτι του Παιδιού. "Διότι ναι μεν το Σπίτι εγκαινιάστηκε χθες αλλά έχουμε ξεκινήσει πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο και εφαρμόζουμε τις διαδικασίες αυτές", ανέφερε.
Ερωτηθείς αν διαφαίνεται ότι τώρα είναι πιο εύκολο για τους επηρεαζόμενους να προβούν σε καταγγελίες για τέτοια περιστατικά, ο κ. Βέης απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως γίνονται πολλές καταγγελίες για τέτοιου είδους αδικήματα που συνέβησαν πιο παλιά και μάλιστα υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες αυτοί που καταγγέλλουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική τους ηλικία, είναι τώρα ενήλικες.
Κάθε χρόνο γίνονται καταγγελίες για τέτοια αδικήματα που συνέβησαν αρκετά πιο παλιά, αλλά το 2017 οι περιπτώσεις αυτές ήταν περισσότερες από ό,τι προηγούμενες χρονιές, ανέφερε, και εξέφρασε την εκτίμηση πως με τη λειτουργία του Σπιτιού για το Παιδί θα αυξηθεί ο αριθμός τους.
Σε σχέση με το νομικό πλαίσιο που αφορά τη διερεύνηση και εξιχνίαση τέτοιων υποθέσεων, ο κ. Βέης είπε πως ο νόμος του 2014, που ενσωμάτωσε στην εθνική νομοθεσία οδηγία της ΕΕ, και βασίζεται και στη Σύμβαση Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης - που η Κύπρος έχει κυρώσει - είναι ικανοποιητικός. Πρόσθεσε πως συζητούνται, ωστόσο, κάποιες τροποποιήσεις με βάση εισηγήσεις των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για θέματα που βλέπουν ότι χρειάζεται να ρυθμιστούν.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Γιος μαχαίρωσε τον πατέρα του στο πόδι - Όλα ξεκίνησαν για ένα κινητό τηλέφωνο
• Ταξίδια στη Βρετανία: Τι πρέπει να προσέξουν οι επισκέπτες - Πόσο θα επηρεάσει τους Κύπριους
• «Πάμε εξπρές»: Επεκτείνεται το ωράριο αργά το βράδυ - Όλες οι λεπτομέρειες
• Θλίψη στον εκπαιδευτικό κόσμο της Κύπρου για τον θάνατο της Ρέας Παπαγεωργίου
• Τζόκερ: Στην Κύπρο το τυχερό δελτίο - Πόσα κέρδισε και πού παίχτηκε
• Ντόναλντ Τραμπ: Έκανε τον Έλον Μασκ υπουργό Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις