Υποβάλλονται την Παρασκευή 29/12, από τις 9 το πρωί μέχρι το μεσημέρι, οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές. Η υποβολή θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο "Φιλοξενία", στη Λευκωσία.
Η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας για την επόμενη προεδρική θητεία της περιόδου 2018-2023 ορίστηκε να διεξαχθεί την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, 2018, και σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, 2018.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Στις 9 το πρωί υπέβαλε πρώτος την υποψηφιότητά του ο Χάρης Αριστείδου.
"Τιμώντας τη θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και του Γρηγόρη Αυξεντίου, πιστεύω στο κατοχυρωμένο από διεθνείς συμβάσεις ιερό δικαίωμα των γηγενών για αυτοδιάθεση," δήλωσε.
Γύρω στις 9:15 υπέβαλε υποψηφιότητα ο Χριστάκης Καπηλιώτης.
"Διακατέχομαι από αισθήματα αγανάκτησης λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας και της στασιμότητας του Κυπριακού εδώ και 44 σχεδόν χρόνια", δήλωσε, ενώ ευχήθηκε και καλή χρονιά.
Στις 9:30 υπέβαλε υποψηφιότητα ο Ανδρέας Ευστρατίου.
«Χαιρετίζω τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσές μου. Δεν πρόκειται να υφαρπάξω την ψήφο κανενός με ψεύτικες υποσχέσεις, όπως κάνουν τα κόμματα, οι κομματικοί πολιτικοί μας που εδώ και αρκετά χρόνια μας κοροϊδεύουν και μας παίρνουν από εκλογές σε εκλογές, για τη λύση του Κυπριακού που εδώ και αρκετά χρόνια μας κοροϊδεύουν οι μεγάλες δυνάμεις. Θα παλέψω για τους φτωχούς και τους αδικημένους ανθρώπους που μένουν πάντα στο περιθώριο. Τα σύνορά μας δεν είναι στο Λήδρα Πάλας. Είναι στην Κερύνεια, είναι στην Αμμόχωστο, είναι στου Μόρφου, είναι στην Κωνσταντινούπολη. Θα παλέψω για την ελευθερία του Αποστόλου Ανδρέα και να φτάσουμε όλοι εκεί και να προσκυνήσουμε ελεύθεροι, γονατιστοί.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες, δεν βρίσκομαι εδώ για να βάλω υποψηφιότητα για την καρέκλα, για τα λεφτά. Εγώ θα βοηθήσω και θα είμαι άμισθος πρόεδρος, γιατί θα δουλεύω σκληρά για τη φτωχολογιά. Αν και μαστίζει τον τόπο μας εδώ και αρκετό καιρό η φτώχεια, η κρίση και το κούρεμα, αυτοί οι κύριοι έβγαζαν γιγαντοαφίσες για να δειχτούν στον κόσμο, ποιοι είναι για να τους ψηφίσουν. Όμως έχουν χάσει το παιχνίδι. Κατεβαίνουν από χωριό σε χωριό, άφησαν τα αριστοκρατικά τους γραφεία και πάνε από επαρχία σε επαρχία, από σπίτι σε σπίτι, από εγκαίνια σε εγκαίνια, στους δρόμους, καταστήματα και παντού. Τους μιναρέδες που ανακαινίζουν τώρα πότε θα τους εγκαινιάσουν, κύριοι; Το λάβαρο της ντροπής, όταν ήρθα στη Λευκωσία, τη σημαία που με δάκρυα στα μάτια βλέπω καθημερινώς όταν έρχομαι στη Λευκωσία πότε θα την εγκαινιάσουν, κύριοι; Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας εύχομαι υγεία, χαρά και ευλογία στο σπίτι σας. Καλό νέο έτος. Και αυτή η νίκη δεν θα είναι προσωπικά δική μου, θα είναι νίκη ολόκληρου του κυπριακού λαού. Σας ευχαριστώ».
Ο Μιχάλης Μηνά υπέβαλε την υποψηφιότητά του στις 9:50.
Ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί καλά και προβαίνει σε καθοδηγήσεις προς τους υποψηφίους, όμως υπάρχουν, όπως είπε, σοβαρά θέματα καθώς - όπως υποστήριξε - παραβιάζονται νομοθεσίες και δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος "για να βάλει στοπ σε κάποια άτομα που έχουν ήδη παραβιάσει νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας".
Μίλησε για επιτελεία που ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο ευρώ ως όριο στην προεκλογική εκστρατεία, με τεράστιες διαφημίσεις και κατήγγειλε "χρηματισμό ψηφοφόρων". Ο κ. Μηνά είπε ότι ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι "όντως είναι εξόφθαλμο ότι έχουν ξεπεράσει το νόμο" και γίνεται αθέμιτος ανταγωνισμός. Ο Μιχάλης Μηνά είπε ακόμα ότι οι νόμοι πρέπει να ελέγχονται και χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι τα ΜΜΕ και δημοσιογράφοι "είναι υπηρέτες του ψεύδους και της παραπληροφόρησης", όπως ισχυρίστηκε.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι τα ΜΜΕ δεν παρουσιάζουν τη σωστή εικόνα και ότι ενώ έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου δεν έλαβε καμία απάντηση γιατί "έχει βρεγμένη τη φωλιά του", κατά την έκφρασή του.
Εξέφρασε την ευχή οι εκλογές να διεξαχθούν σε κόσμιο πλαίσιο και μίλησε για "σκληρές εκλογές με ανατροπές", προσθέτοντας ότι θα υπάρχουν εκπλήξεις και στο δεύτερο γύρο θα κριθούν οι εκλογές με χίλιες, δύο χιλιάδες ή τρεις χιλιάδες ψήφους.
Σειρά είχε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου (10:10).
"Καταθέτοντας σήμερα και επίσημα τη δική μας υποψηφιότητα απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας με το μήνυμα ότι, αν θέλουν αλλαγή και θέλουν να τελειώσουν με το παλιό, το σάπιο, το διεφθαρμένο, η μόνη καθαρή φωνή είναι η φωνή του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου", δήλωσε.
Ο κ. Χρίστου ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο καλή χρονιά, με υγεία, και στην πατρίδα μας καλή λευτεριά.
Στις 10:30 υπέβαλε υποψηφιότητα ο Σταύρος Μαλάς.
Στις δηλώσεις του ο κ. Μαλάς ευχαρίστησε τον κ. Βασιλείου, τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, όλη την ηγεσία και κορυφαία στελέχη του κόμματος αλλά και τους ανένταχτους συμπολίτες μας «οι οποίοι είναι σήμερα μαζί μας και συστρατεύονται σε αυτή την προσπάθεια για να αλλάξουμε τη χώρα μας προς μια νέα κατεύθυνση».
Είπε πως η επόμενη πενταετία θα είναι μια πενταετία κορυφαίων πολιτικών αποφάσεων, μια πενταετία που θα διαχειριστούμε το Κυπριακό, τον επανασχεδιασμό της οικονομίας και την επούλωση των πληγών που μας άφησε η κρίση, να επανασχεδιάσουμε τον ενεργειακό μας σχεδιασμό, και να δώσουμε στίγματα αν θέλουμε καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής.
«Πρώτιστο μέλημά μου είναι η σύντομη επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και στη βάση των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού. Κατανοώ ότι υπάρχουν επιμέρους συζητήσεις και ανησυχίες από μέρους των συμπολιτών μας, αλλά όσο συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις ανησυχίες με επικίνδυνες προσεγγίσεις και σχοινοβασίες, τότε αυτό που θα καταφέρουμε είναι να στείλουμε το Κυπριακό και την επίλυσή του σε βάθος χρόνου και κατά την άποψή μου αυτά που μας ανησυχούν σήμερα δεν θα είναι πλέον στο τραπέζι, γιατί η ντε φάκτο διχοτόμηση της χώρας μας θα δημιουργήσει τέτοια τετελεσμένα που δεν θα μπορούμε πλέον να μιλάμε για βιώσιμη και λειτουργική λύση», σημείωσε.
Ο κ. Μαλάς είπε πως δεν θα μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας, γιατί η οικονομία και η ανάπτυξη της είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και με την επίλυση του Κυπριακού.
Μεγάλη πρόκληση, πρόσθεσε, είναι να επουλώσει της πληγές που αφήνει πίσω της μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ανεργία ειδικά στους νέους, η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων μετά την απορρύθμιση που επέφερε η παρούσα διακυβέρνηση, η εφαρμογή του ΓεΣΥ, οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, η στήριξη της υπαίθρου και πολλά άλλα.
«Όλα αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν, ιδιαίτερα πως θα βαδίσουμε και ειδικότερα να δούμε και λίγο την ιστορία της οικονομίας, τα τελευταία 25 χρόνια μας έχουν διδάξει ότι δεν μπορούμε να αυτοσχεδιάζουμε σε συγκυριακές βάσεις, πρέπει να δώσουμε εύρος και διάρκεια και βάθος, η ευρωπαϊκή χώρα να κινηθεί με εξωστρέφεια και αυτοπεποίθηση. Να επενδύσουμε στον άνθρωπο, στη δημιουργικότητα και ικανότητα, στην επιστημοσύνη, την καινοτομία και την έρευνα και όλους τους τομείς», ανέφερε.
Ο κ. Μαλάς είπε ότι η εξωστρέφεια σε μια οικονομία που εδράζεται κυρίως σε επιστημοσύνη, είναι ο μονόδρομος για να δημιουργήσεις μια κοινωνία με αυτοπεποίθηση που να είναι πολιτικά και κοινωνικά ώριμη, να επιδιώκει και να δέχεται ότι ο διαχωρισμός κράτους και Εκκλησίας είναι ένδειξη προόδου.
Ανέφερε ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις λογικές των αυτοσχεδιασμών, για να δώσουμε όραμα και προοπτική αλλά και να επανασχεδιάσουμε και το στρατηγικό μας σχεδιασμό για τα ενεργειακά.
«Επιβάλλεται ένας ευρύτερος ενεργειακός σχεδιασμός που δεν θα αγγίξει μόνο τη διαχείριση του φυσικού αερίου αλλά και άλλους τομείς όπως ο ηλεκτρισμός , οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και άλλα. Για να τα καταφέρουμε πρέπει να καταπολεμήσουμε ένα μεγάλο σαράκι, που έχει εκτραφεί, και αυτή είναι η διαφθορά και η διαπλοκή και ( η ανάγκη) για σεβασμό στους θεσμούς, για να μπορέσεις όμως να τα καταπολεμήσεις αυτά πρέπει ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση να έχουν την πολιτική προπαίδεια και τη θέληση για να σέβονται τους θεσμούς», είπε.
Ο κ. Μαλάς έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι ένας Πρόεδρος πρέπει να δέχεται και τον έλεγχο και την κριτική και να περιορίζει την εξουσία του στα πλαίσια που επιβάλλει το Σύνταγμα.
«Να στείλω μήνυμα στην κοινωνία, αφουγκράζομαι τα μηνύματα και τις ανησυχίες της και ότι για μένα είναι μονόδρομος να λειτουργήσω ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, γιατί αυτό που μας ενώνει είναι το αύριο, η Κύπρος μας και όχι τα αξιώματα και θα αξιοποιήσω τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας, από όλους τους πολιτικούς χώρους και στρώματα της κοινωνίας και σας καλώ να με εμπιστευθείτε», κατέληξε ο Σταύρος Μαλάς.
Στις 11:00 πραγματοποιήθηκε η υποβολή της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου.
"Μπαίνουμε σήμερα στην τελική ευθεία για τη μεγάλη προσπάθεια για την αλλαγή. Με τιμά το γεγονός ότι σήμερα υπογράφουν και στηρίζουν τη δική μου υποψηφιότητα τα στελέχη των κινήσεων και των κομμάτων των δυνάμεων της αλλαγής", επεσήμανε.
Με τιμά, όμως, πρόσθεσε, "ιδιαίτερα το γεγονός ότι προτείνει τη δική μου υποψηφιότητα μια εξέχουσα προσωπικότητα που ξεχωρίζει για τους αγώνες και την προσφορά του. Για αυτό ακριβώς το λόγο θέλω να ευχαριστήσω τον γιατρό, τον Βάσο Λυσσαρίδη, ως επίσης και τους δεκάδες νέους που βλέπουν στη δική μου υποψηφιότητα ελπίδα και προοπτική", ανέφερε.
Συντάσσονται, σημείωσε, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για αλλαγή. "Πολίτες ανένταχτοι από όλα τα κοινωνικά στρώματα και κοινωνικούς χώρους. Συντάσσονται σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, το Μήνυμα Ελπίδας, η Αυτόνομη Πλατφόρμα, ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων, το Παρατηρητήριο. Συμμετέχουν οι Οικολόγοι, η Αλληλεγγύη, η ΕΔΕΚ, το ΔΗΚΟ", ανέφερε.
"`Ολοι μαζί, συναποτελούμε μια τεράστια κοινωνική πλειοψηφία, η οποία θέλει να δει να τερματίζονται αποτυχημένες πολιτικές, που θέλουν να επαναφέρουμε την αξιοπρέπεια πίσω στο λαό μας, που θέλουν να διορθώσουμε αδικίες, να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος, να αποκαταστήσουμε τη μεσαία τάξη, να αναπτύξουμε την κυπριακή οικονομία, να αντιμετωπίσουμε τη διαπλοκή, τη διαφθορά, να εφαρμόσουμε στην πράξη μια νέα στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού", ανέφερε.
"Οι δικές μας προτάσεις φέρνουν το καινούργιο. Η εμπιστοσύνη των πολιτών θα φέρει και θα κάνει πράξη την αλλαγή", επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος και ευχήθηκε το 2018 να είναι ευτυχισμένο και δημιουργικό για όλες και όλους. Είπε επίσης πως ελπίζει και εύχεται το 2018 να φέρει αλλαγή, αξιοπιστία, ελπίδα, και πάνω από όλα ελευθερία στον τόπο μας"
Σειρά είχε ο Γιώργος Λιλλήκας (11:15).
«Η δική μας υποψηφιότητα είναι και εκφράζει την εναλλακτική επιλογή, την εναλλακτική πολιτική, τη νέα πορεία και για το Κυπριακό και για την οικονομία και για τα κοινωνικά ζητήματα», είπε.
Ανέφερε ότι όπως και το 2013 "έτσι και σήμερα, απευθύνομαι και στηρίζομαι από τους πολίτες. Απευθύνομαι στους πολίτες εκείνους οι οποίοι πιστεύουν και θέλουν μια διεκδικητική πολιτική για να κάμψουμε την τουρκική αδιαλλαξία, να ανοίξουμε το δρόμο για μια δίκαιη λύση, η οποία θα ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής και η οποία θα επανενώνει πραγματικά την πατρίδα μας. Απευθύνομαι στους πολίτες εκείνους οι οποίοι πιστεύουν στην αλλαγή, στους πολίτες που θέλουν να αλλάξουμε την Κύπρο, είναι έτοιμοι να εργαστούν για να εκπληρώσουμε το κοινωνικό μας χρέος απέναντι στα παιδιά μας και στη νέα γενιά».
Εξήγησε ότι «το κοινωνικό μας χρέος είναι να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια καλύτερη Κύπρο. Ένα κράτος το οποίο να υπηρετεί και να σέβεται τους πολίτες του, ένα κράτος αποτελεσματικό το οποίο θα λειτουργεί με διαφάνεια και το οποίο θα προσφέρει στη βάση της αξιοκρατίας ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες του. Ένα κράτος με λιγότερο χρέος και μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία. Το δικό μας χρέος είναι να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια σύγχρονη οικονομία, μια αποτελεσματική οικονομία και ανταγωνιστική, η οποία να φέρνει ανάπτυξη, να δημιουργεί θέσεις εργασίας με υψηλούς και αξιοπρεπείς μισθούς, να φέρνει ευημερία. Μια κοινωνία η οποία θα εδράζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη και θα κατανείμει με δίκαιο τρόπο τον εθνικό πλούτο που παράγουμε».
Είναι με αυτό το όραμα, συνέχισε, που απευθύνομαι στους πολίτες. Μαζί με τους πολίτες του 2013 κάναμε ένα μεγάλο ταξίδι, μια πολύ μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια και φθάσαμε κοντά, πολύ κοντά στο να ανατρέψουμε το κατεστημένο. «Αποδείξαμε το 2013 ότι μπορούμε. Σε αυτούς τους πολίτες απευθύνομαι και σήμερα όπως και σε όλους εκείνους τους πολίτες που θέλουν να αλλάξουμε την Κύπρο, να πάρουμε την πατρίδα μας μπροστά και τους καλώ να συνεχίσουμε εκείνη τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2013 και να την ολοκληρώσουμε με επιτυχία. Μαζί με όλους τους πολίτες που θέλουν μια καλύτερη Κύπρο, μπορούμε να φέρουμε ξανά το χαμόγελο στα χείλι των Κυπρίων, μπορούμε να δώσουμε ξανά ελπίδα στους νέους, μπορούμε μαζί να επανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπρέπεια».
Τέλος ευχαρίστησε όλους τους φίλους που στήριξαν με την υπογραφή τους την υποψηφιότητά του, ιδιαίτερα τον φίλο Μάριο «που μου έκανε τη μεγάλη τιμή να με προτείνει., Να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που συστρατεύονται μαζί μας και εργάζονται με ανιδιοτέλεια ως εθελοντές σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι θα ανταποκριθώ απόλυτα στις προσδοκίες τους».
Τελευταίος υπέβαλε την υποψηφιότητά του ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης (11:35).
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος συνοδευόταν από την οικογένειά του, στελέχη του κυβερνητικού σχήματος και δεκάδες οπαδούς του, ανέφερε στη δήλωσή του πως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προ των προεδρικών εκλογών και πως έθεσε υποψηφιότητα για δεύτερη και τελευταία θητεία, όπως είχε δηλώσει και κατά την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του. Πιστεύω, πρόσθεσε, "ότι τις επόμενες των εβδομάδων και μέχρι τις εκλογές θα επικρατήσει ένα ήπιο πολιτικό κλίμα, γιατί την επομένη των εκλογών θα πρέπει η Κύπρος να μας βρει όλους ενωμένους χάριν του καλού της πατρίδας μας".
Ευχαρίστησε θερμά την Στέλλα Κυριακίδου αλλά και όλους εκείνους που υποστήριξαν την υποψηφιότητά του, όπως και όσους μέσα από τα μηνύματα, μέσα από τη συμπαράσταση, μέσα από τις εκδηλώσεις τους "δηλώνουν εμπιστοσύνη στις προσπάθειες που καταβάλλουμε να πετύχουμε ότι το καλύτερο δυνατόν για την πατρίδα μας".
"Τα όσα μέχρι σήμερα έχουμε επιτύχει δεν ήταν τυχαία. Ήταν το αποτέλεσμα μιας συλλογικής δράσης από πλευράς κυβερνητικού σχήματος, αλλά πρώτιστα και πάνω από όλα μέσα από τη συνεργασία και τη στήριξη συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων, πρώτιστα και πάνω όλα όμως των θυσιών του λαού".
Είπε πως στη βάση των όσων "μέχρι σήμερα έχουμε κατορθώσει σαν αποτέλεσμα των όσων έχω προαναφέρει, εδράζουμε και το όραμά μας για την επόμενη πενταετία. Ένα όραμα που θέλει την Κύπρο μας μια απόλυτα ευρωπαϊκή χώρα, ιδιαίτερα όμως μια ελεύθερη και πραγματικά ανεξάρτητη χώρα".
Ευχήθηκε σε όλους τους ανθυποψηφίους του ότι το καλύτερο, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις ότι το καλύτερο, σημειώνοντας πως "προσδοκώ, εάν ο λαός με τιμήσει με την ψήφο του, να συνεργαστώ, κατά τον μέγιστο δυνατό τρόπο" για τις μεταρρυθμίσεις και τις αναγκαίες συνεργασίες "για τη δημιουργία εκείνων των προοπτικών, που από τη μια θα μας δίδουν μιαν πατρίδα ελεύθερη ενώ από την άλλη θα δημιουργούν τις προοπτικές ευημερίας του συνόλου του λαού".
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις