ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος: Δεν υπάρχουν προνομιούχες κοινότητες αλλά ένα λαός και αυτός αποφασίζει για το μέλλον του τόπου

Πρόεδρος: Δεν υπάρχουν προνομιούχες κοινότητες αλλά ένα λαός και αυτός αποφασίζει για το μέλλον του τόπου

Επανάληψη των γεγονότων του `63-`64 κανένας δεν επιθυμεί και η θέση μας για ειρηνική συμβίωση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μόνο μέσα από τον αλληλοσεβασμό των δικαιωμάτων του συνόλου του λαού γιατί δεν υπάρχουν προνομιούχες και μη κοινότητες, αλλά υπάρχουν δύο κοινότητες, ένας λαός που πρέπει να αποφασίζουν για την τύχη αυτού του κράτους, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε εκδήλωση για να τιμηθούν οι αγωνιστές εκείνης της περιόδου.

Στο χαιρετισμό του, όπως μεταδίδεται από το ΓΤΠ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αν είναι κάτι που χρωστούμε σε αυτούς που έδωσαν αγώνες για να διασωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι να γνωρίζουμε τα όρια μέσα στα οποία θα κινηθούμε προκειμένου να πετύχουμε την ειρήνη και τις συνθήκες για ένα σίγουρο μέλλον για τις νέες γενιές.

"Θέλω να ελπίζω ότι η επόμενη φάση θα βρει την Άγκυρα να συνειδητοποιεί το πόσο ωφέλιμη θα ήταν μια λύση στην Κύπρο για τους Τουρκοκύπριους και για την ίδια", ανέφερε ο Πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας ότι στη σύνοδο του Κραν Μοντάνα η πλευρά μας έθεσε ευθέως για πρώτη φορά τα θεμελιώδη θέματα των αναχρονιστικών εγγυήσεων, επεμβατικών δικαιωμάτων και αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.

Σημείωσε ότι τα αποτελέσματα μας απογοήτευσαν, αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια και ότι η αποφασιστικότητα μας να επανέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

"Έχω ήδη ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη πάντοτε να προχωρήσει σε αυτά που απέτυχαν να διασφαλίσουν οι συμφωνίες του ‘60. Από τη μια τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους και από την άλλη τέτοιων συνθηκών που επέτρεπαν την επιρροή των εγγυητριών δυνάμεων να διασαλεύει και την έννομη τάξη και τη γενικότερη ομαλότητα της λειτουργίας του κράτους", ανέφερε.

Ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση πως προκειμένου να υπάρξει νέα σύνοδος για την Κύπρο θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη "για να μην αντιμετωπίσουμε τα όσα παρά τις υποσχέσεις, τις υποδείξεις, την ελπίδα που άφηναν κάποιοι τρίτοι να νοηθεί θα έχουμε και πάλι να αντιμετωπίσουμε, δηλαδή την τουρκική αδιαλλαξία που επέμενε στη διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων και στρατιωτικής βάσης το βόρειο τμήμα της χώρας με εσαεί παρουσία τουρκικών στρατευμάτων".

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο Πρόεδρος είπε ότι έχοντας κατά νου τα όσα οδήγησαν στα γεγονότα του ’63-’64 και τα τραγικά αποτελέσματα που ακολούθησαν, ένα στόχο οφείλουμε να θέσουμε ως κράτος, ως κοινωνία, ως πολιτική ηγεσία, δηλαδή να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά η χώρα μας να οδηγηθεί σε νέο αιματοκύλισμα, μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά, να ντυθούν άνθρωποι στα μαύρα, να χαθούν οικογένειες, να στερηθούν παιδιά τους γονείς.

"Οι συγκρούσεις του 1963-64, σημάδεψαν την ιστορία της Κύπρου με εκατοντάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους και από τις δυο κοινότητες, αλλά και καταλυτικές συνέπειες στην πορεία του εθνικού μας θέματος", σημείωσε.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν είναι υπερβολή αν πούμε πως ο σπόρος της εισβολής του 1974 τέθηκε εκείνες τις μέρες του 1963-64 "που η τουρκοκυπριακή κοινότητα, παρακινούμενη από την Τουρκία ξεσηκώθηκε, οδηγούμενη σε κοινωνικό αποκλεισμό και γκετοποίηση της". "Η ελληνοκυπριακή κοινότητα, κέρδισε στο πεδίο των μαχών, κατάφερε να επιβάλει την νομιμότητα αλλά επρόκειτο για μια Πύρρειο νίκη", ανέφερε και μίλησε για οργανωμένη επίθεση, εναντίον της κυριαρχίας της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία απείλησε με αποτελμάτωση τη λειτουργία του κράτους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ως αποτέλεσμα του ένοπλου αγώνα που δόθηκε εκείνες τις μέρες, αλλά και της μεγάλης διπλωματικής μάχης που ακολούθησε, υπό την κάλυψη του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της ανάγκης καταφέραμε να διασφαλίσουμε μια ομαλή λειτουργία του κράτους μας.

"Στις 4 Μαρτίου του 1964 υιοθετήθηκε ομόφωνα το καθοριστικό για τις περαιτέρω εξελίξεις στο Κυπριακό, ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο έδινε στην Κυβέρνηση της Κύπρου «την ευθύνη για τη διατήρηση και αποκατάσταση του νόμου και της τάξης, ζητούσε από αυτήν «να λάβει όλα τα επιπρόσθετα μέτρα που είναι απαραίτητα για τον τερματισμό της βίας και της αιματοχυσίας στην Kύπρο», και συνέστησε «τη δημιουργία, με τη συναίνεση της Κυβέρνησης της Kύπρου, μιας Eιρηνευτικής Δύναμης των Hνωμένων Eθνών στην Kύπρο»", υπενθύμισε ο Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι μια ανοικτή πληγή της περιόδου του `63-`64 είναι και αυτή που αφορά τους αγνοούμενους και των δύο κοινοτήτων και απηύθυνε έκκληση προς όσους είναι δυνατόν να έχουν οποιαδήποτε πληροφορία για αγνοούμενους, να μη διστάσουν, να μην αφήσουν άλλο χρόνο να περάσει και να δώσουν τις πληροφορίες τους στις αρχές, προκειμένου να κάνουμε όλα εκείνα τα βήματα που πρέπει να γίνουν για διαλεύκανση της τύχης των ανθρώπων αυτών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η αποψινή εκδήλωση και η απόδοση τιμών "συνιστά την συμβολική πράξη εκ μέρους του κράτους αναγνώρισης εκείνου του αγώνα και είναι ακόμη και μία πράξη εκ μέρους μου που δηλώνει πως το κράτος θα είναι δίπλα σας στον βαθμό που εσείς το χρειάζεστε ως μία ελάχιστη ανταπόδοση των σπουδαίων που εσείς και οι άνθρωποι σας προσφέρατε στην πατρίδα".

Ανέφερε επίσης ότι διαμορφώνεται το πλήρες αρχείο των αγωνιστών του `63-`64 και ότι πολύ σύντομα θα πραγματοποιηθεί μία δεύτερη εκδήλωση για να τιμηθούν όσοι δεν εντοπίστηκαν και στους οποίους οφείλεται η αναγνώριση.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top