Στις 3 Ιανουαρίου συνέρχεται η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, προκειμένου να εξετάσει τον νόμο για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τον οποίο ανέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Η συνεδρία της Ολομέλειας θα αρχίσει στις 09:00 το πρωί.
Παράλληλα, αναμένεται ότι πριν τις 3 Ιανουαρίου θα συνέλθει η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας για να εξετάσει τους λόγους της αναπομπής.
Κατά τη συνεδρία της 3ης Ιανουαρίου, η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφανθεί εάν αποδέχεται ή όχι την αναπομπή του νόμου που αίρει τον χρονικό περιορισμό υποβολής αίτησης για πρόσθετο επίδομα μέσω του ΕΕΕ για τους χαμηλοσυνταξιούχους και θα κατατεθεί και εξεταστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το σχετικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και στάλθηκε στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πρόσθετη διάταξη που διαλαμβάνει ότι αίτηση χαμηλοσυνταξιούχου για ΕΕΕ που θα υποβληθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2018 θα θεωρείται εμπρόθεσμη και θα εξετάζεται ωσάν να είχε υποβληθεί την 30η Νοεμβρίου 2014 και με βάση τις υφιστάμενες διατάξεις του Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα, χωρίς οποιοδήποτε δικαίωμα σε αναδρομική καταβολή του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου ή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
Ο αναπεμθείς νόμος ψηφίστηκε την 1η Δεκεμβρίου ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από πρόταση νόμου της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής και αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως αντισυνταγματικός επειδή επιφέρει αύξηση δαπανών στον Προϋπολογισμό του Κράτους και είναι ασύμβατος με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Στους λόγους αναπομπής παρατίθεται η παραβίαση της αρχής της ισότητας, ως δεύτερο σημείο αντισυνταγματικότητα του νόμου.
Στην επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραθέτει τους λόγους αναπομπής του νόμου αναφέρει ότι σκοπός του νόμου που ψήφισε η Βουλή δεν είναι η παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε πρόσωπα που ήταν δικαιούχοι του Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, και τα οποία δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα αίτηση για παροχή ΕΕΕ, αλλά η επαναφορά αυτών των προσώπων στο Σχέδιο Ενίσχυσης Συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, εφόσον έπαυσαν να θεωρούνται δικαιούχοι επειδή δεν υπέβαλαν έγκαιρα αίτηση για ΕΕΕ.
Περαιτέρω στη συνοδευτική της αναπομπής επιστολή, σημειώνεται ότι το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου παρέχεται σε πρόσωπα των οποίων τα εισοδήματα είναι κάτω από το όριο της φτώχιας, όπως καθορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, δηλαδή 10.324 ευρώ για μονήρες πρόσωπο και 15.486 για ζεύγος, ετησίως.
Προστίθεται ότι ο τερματισμός της παροχής του εν λόγω επιδόματος που οφειλόταν σε μη εμπρόθεσμη υποβολή αιτήσεων για παροχή ΕΕΕ οδήγησε στη μείωση της ετήσιας δαπάνης για το σχέδιο Ενίσχυσης Συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα κατά 18.156.000 ευρώ και συνεπώς με την επαναφορά της δυνατότητας αυτών των συνταξιούχων να λαμβάνουν επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου μέσω του νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή, σε περίπτωση που υπέβαλαν αίτηση όλα τα πρόσωπα που λάμβαναν την ενίσχυση, αυξάνονται οι δαπάνες του κράτους κατά μέγιστο ποσό 18.156.000 ευρώ.
Περαιτέρω παρατίθεται απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφορικά με το άρθρο 80 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι καμιά πρόταση νόμου που συνεπάγεται αύξηση εσόδων που προβλέπονται από τον Προϋπολογισμό δεν δύναται να υποβληθεί από Βουλευτή.
Σε ό,τι αφορά την παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι στον αναπεμφθέντα νόμο δεν υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα πρόσωπα που επέλεξαν να μην υποβάλουν αίτηση εντός των προθεσμιών του βασικού νόμου και θα υποβάλουν αίτηση με τον νόμο που αναπέμφθηκε, θα κριθούν με βάση τα δεδομένα που ίσχυαν κατά τον κρίσιμο χρόνο, δηλαδή στις 30 Νοεμβρίου του 2014.
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι τα πρόσωπα αυτά ενδέχεται να κατείχαν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και καταθέσεις και είχαν έκτοτε την ευκαιρία να τα αποξενώσουν, χωρίς να είναι δυνατός ο έλεγχος αυτών των στοιχείων κατά την εξέταση αίτησης που πιθανόν να υποβάλουν με βάση τον νόμο που αναπέμφθηκε.
Συνεπώς, συνεχίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκύπτει άνιση μεταχείριση μεταξύ των πολιτών, καθώς όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι υπέβαλαν έγκαιρα αίτηση κρίθηκαν με άλλα κριτήρια, ενώ όσοι θα είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν με βάση τον αναπεμφέντα νόμο με άλλα κριτήρια.
Επίσης σημειώνεται ότι επειδή με τον αναπεμθέντα νόμο δεν ρυθμίζεται η μη αναδρομική ισχύς του νόμου σε όσους θα καταστούν δικαιούχοι, το αποτέλεσμα θα είναι τα άτομα που θα επωφεληθούν να λάβουν πολύ περισσότερα δικαιώματα από αυτούς που υπέβαλαν εμπρόθεσμα τις αιτήσεις τους.
Επίσης στην επιστολή που συνοδεύει την αναπομπή αναφέρεται ότι προκύπτουν ζητήματα προβληματικής νομοθετικής ρύθμισης, ότι ο αναπεμφθείς νόμος δεν προβλέπει για όποια διασύνδεση με τις διατάξεις του άρθρου 35 του βασικού νόμου με βάση το οποίο παρέχεται δικαίωμα επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχου καθώς ο βασικός νόμος ήδη επιτρέπει σε όλα τα πρόσωπα που ήταν χαμηλοσυνταξιούχοι και τα οποία δεν υπέβαλαν αίτηση για παροχή ΕΕΕ εντός της προθεσμίας, να υποβάλουν οποτεδήποτε το επιθυμούν αίτηση για παροχή ΕΕΕ, αλλά χωρίς να αποκτούν δικαίωμα για επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου.
Πρόσθετα επισημαίνεται ότι η νομοθετική ρύθμιση είναι προβληματική επειδή γιατί δεν συνάδει το δικαίωμα που παρέχεται με το άρθρο 39 του νόμου που αναπέμφθηκε με την ιδιότητα του συνταξιούχου που ήθελε να προσδώσει ο νομοθέτης της πρότασης νόμου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγείται όπως η Βουλή μην εμμείνει στην απόφαση της αποδεχόμενη την αναπομπή. Παρακαλεί την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας να ακούσει σχετικά με την αναπομπή τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και την Υπουργό Εργασίας.
Επιπλέον δηλώνει ότι ανεξαρτήτως των λόγων αναπομπής ενημερώνει τη Βουλή ότι αποφάσισε να υιοθετήσει το δικαίωμα εκπρόθεσμης υποβολής αίτησης από χαμηλοσυνταξιούχο να καταστεί δικαιούχος του επιδόματος, βάσει του σχεδίου ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, χωρίς αυτό να καταλήγει σε παραβίαση της αρχής της ισότητας και με ασφαλιστικές δικλείδες, έτσι ώστε να μην δοθεί το δικαίωμα σε όσους αποξένωσαν μεγάλα ποσά καταθέσεων να λαμβάνουν επίδομα που δίνεται σε νοικοκυριά που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.
Αναφέρει επίσης ότι ετοιμάστηκε, προς τούτο, νομοσχέδιο από το Υπουργείο Εργασίας για να κατατεθεί ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, υπάρχει το ενδεχόμενο η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής να αρχίσει πιο αργά την 3η Ιανουαρίου, ώστε να καταστεί δυνατό να προηγηθεί την ίδια ημέρα, η συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας κατά την οποία θα εξεταστεί η αναπομπή του νόμου.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις