ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Πρώτο εθνικό σχέδιο δράσης για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια

ΚΥΠΡΟΣ: Πρώτο εθνικό σχέδιο δράσης για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια

Η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην ανάπτυξη του πρώτου Εθνικού Σχεδίου Δράσης (CYNAP 1325) 2018-2021 για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια.

Ανακοίνωση από το ΓΤΠ αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζει ότι το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών 1325 (2000) που αφορά τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια καθώς και οι σχετικές οδηγίες του, ενισχύουν την πλήρη και ενεργό συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων, αλλά και στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι γυναίκες όσον αφορά τη διατήρηση της ειρήνης.

Το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων ανέλαβε τον συντονισμό εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών 1325 (2000). Το Σχέδιο Δράσης θα είναι τριετές και θα καλύπτει την περίοδο 2018-2021.

Για τον σκοπό αυτό έχει εξασφαλίσει τις υπηρεσίες εξωτερικού επιστημονικού συνεργάτη για διεκπεραίωση της εργασίας αυτής. Το έργο έχει ανατεθεί στη δρα Καλλιόπη Αγαπίου, Λέκτορα/Κάτοχο της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monett του Πανεπιστημίου Κύπρου, και αναμένεται το πρώτο προσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με όλους τους φορείς (συναρμόδια Υπουργεία, γυναικείες οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών ευρύτερα), να παραδοθεί περί τις 15 Δεκεμβρίου 2017.

Σημειώνεται ότι το 2000 το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε ομόφωνα το ψήφισμα 1325 (2000), με θέμα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», σύμφωνα με το οποίο οι γυναίκες πρέπει να συμμετέχουν στη δημιουργία και στη διατήρηση της ειρήνης σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το ψήφισμα αντιμετωπίζει επίσης τον αντίκτυπο του πολέμου στις γυναίκες και τα κορίτσια, περιλαμβάνει την προστασία των γυναικών από τη βία λόγω φύλου, ιδίως από βιασμούς, και άλλες μορφές σεξουαλικής κακοποίησης. Υπογραμμίζει επίσης τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια στις συγκρούσεις, τη διαχείριση και τη βιώσιμη ειρήνη, καθώς και την αντιμετώπιση των γυναικών ως ηγετών και ενεργών παραγόντων.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πως να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top