ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματοοικονομικός Επίτροπος : "Αντιμέτωποι με εκποιήσεις όσοι δεν σπεύσουν για αναδιάρθρωση"

 Χρηματοοικονομικός Επίτροπος : "Αντιμέτωποι με εκποιήσεις όσοι δεν σπεύσουν για αναδιάρθρωση"

Όλοι οι δανειολήπτες μη εξυπηρετουμένων δανείων (ΜΕΔ) θα πρέπει να σπεύσουν το ταχύτερο δυνατόν να τα αναδιαρθρώσουν, για να μην αντιμετωπίσουν τις αποφασιστικές λύσεις που επέρχονται, ανέφερε ψες σε ομιλία του ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, υποδεικνύοντας πως το πρόσφατο κάλεσμα της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας προς τις τράπεζες για "ριζοσπαστικές λύσεις", δεν αφορά τίποτε άλλο από κατασχέσεις και εκποιήσεις.

Ο κ. Ιωάννου, ο οποίος μιλούσε το βράδυ της Τρίτης σε σεμινάριο του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών, στο ΤΕΠΑΚ, με θέμα "Μη εξυπηρετούμενα δάνεια - Αναδιαρθρώσεις", είπε πως η αναφορά της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, στη Βουλή, σε πτωτική τάση του ρυθμού αναδιαρθρώσεων "αποτελεί μια ένδειξη ότι το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων που δεν έχει αναδιαρθρωθεί μέχρι στιγμής, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από τις αναδιαρθρώσεις".

Υπενθυμίζοντας την έκκληση της Διοικήτριας προς τις τράπεζες για αντιμετώπιση του προβλήματος με ριζοσπαστικές λύσεις, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος τόνισε πως "εφόσον έχουν εξαντληθεί οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης, οι πιο ριζοσπαστικές λύσεις στις οποίες αναφέρεται αλλά δεν κατονομάζει η Διοικήτρια, είναι δυστυχώς, οι κατασχέσεις και οι εκποιήσεις".

Ο κ. Ιωάννου έκανε έκκληση προς κάθε πολίτη με μη εξυπηρετούμενο δάνειο, όπως σπεύσει στην τράπεζα του και απαιτήσει αναδιάρθρωση του δανείου του, στη βάση της σχετικής οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας που, όπως τόνισε, οφείλουν να εφαρμόζουν οι τράπεζες.

Όπως σημείωσε, η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας, "η όποια δυστυχώς δεν μεγιστοποιεί την αξιοποίηση του άριστου επιστημονικού προσωπικού που εργοδοτεί", αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

"Αν αυτή η οδηγία αξιοποιείτο πλήρως, τόσο από τις τράπεζες αλλά και από τους ίδιους τους δανειολήπτες που έχουν και αυτοί ευθύνη στη διαδικασία, σήμερα η πορεία των ΜΕΔ θα ήταν πολύ διαφορετική και το πρόβλημα κατά πολύ μικρότερο", συμπλήρωσε.

Εξέφρασε δε τη θέση πως σε ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο υπάρχει μια αυτόνομη δυναμική η οποία το διογκώνει, χαρακτηρίζοντας το ως "ένα αγκάθι στην τσέπη του δανειολήπτη που μεγαλώνει με το χρόνο στο βαθμό που παραμένει μη εξυπηρετούμενο".

Επομένως, συνέχισε, είναι μύθος ότι το πρόβλημα θα θεραπευθεί σε πέντε ή δέκα χρόνια και προειδοποίησε πως "τότε θα είναι εντελώς αδύνατο να αντιμετωπιστεί, γι' αυτό και η σημασία αυτών που είπε η Διοικήτρια στη Βουλή, ότι συνεχίζει να είναι το κύριο πρόβλημα που ταλανίζει τον τραπεζικό τομέα".

Ανέφερε ακόμη ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια "καθίστανται μεταδοτικά" αφού, όπως εξήγησε, όταν οι υποχρεώσεις του πρωτοφειλέτη μεταφερθούν σε εγγυητές, που είναι πρωτοφειλέτες σε δικά τους δάνεια, τότε αυτά κινδυνεύουν να καταστούν επίσης μη εξυπηρετούμενα, εάν οι ίδιοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις τους.

"Αλλά και σε περίπτωση που συνεχίζουν να εξυπηρετούν τα δάνεια τους, τα προστατευτικά μέτρα που λαμβάνουν οι τράπεζες επί της ακίνητης περιουσίας των εγγυητών, δημιουργούν νέους περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα και πλήττει, μεταξύ άλλων, τα ακίνητα και τις κατασκευές", ανέφερε και σημείωσε πως έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Πέραν της οικονομικής πτυχής του προβλήματος, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος αναφέρθηκε και στον κίνδυνο αλλοίωσης του κοινωνικού ιστού και των παραδοσιακών οικογενειακών δεσμών των Κυπρίων, ως αποτέλεσμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στα οποία εγγυητές συνηθίζεται να είναι συγγενικά πρόσωπα του δανειολήπτη.

"Η πορεία των ΜΕΔ στην Κύπρο έχει εισέλθει στα στάδια της αμέσου μεταδοτικότητας", δήλωσε και πρόσθεσε ότι αυτό προκύπτει από πολλά παράπονα που γίνονται στο γραφείο του με "πιέσεις, μεμψιμοιρίες και οικογενειακούς διαπληκτισμούς".

Σε μεγάλο βαθμό, η κυπριακή κοινωνία επιβίωσε τους πρώτους μήνες της κρίσης λόγω των ιδιαίτερων οικογενειακών δεσμών που ήθελε τον ένα συγγενή να βοηθάει τον άλλο, είπε ο κ. Ιωάννου, προειδοποιώντας πως αυτό το χαρακτηριστικό θα εκλείψει εάν συνεχιστεί η κατάσταση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο Χρηματοοικονομικό Επίτροπος υπογράμμισε ακόμη το έμμεσο κόστος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία, καθώς θεωρεί ότι το τεράστιο απόθεμά τους είναι η αιτία να μην βρίσκεται η χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού για το κράτος να μην είναι όσο χαμηλό όσο θα μπορούσε να είναι, αλλά και οι ξένοι επενδυτές να μην βρίσκουν την Κύπρο τόσο ελκυστική για επενδύσεις, όσο θα την έβρισκαν αν φτάναμε στην επενδυτική βαθμίδα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών, Κώστας Μελάς, υπογράμμισε την ανάγκη για εφαρμογή της σχετικής οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας από τα τραπεζικά ιδρύματα και έκανε λόγο για "κακές τραπεζικές νοοτροπίες που συνεχίζονται".

Το κύριο πρόβλημα στη διαχείριση των αναδιαρθρώσεων, τόνισε, είναι η νοοτροπία των τραπεζών "που, δυστυχώς, συνεχίζει να είναι η ίδια που επιδείκνυαν τα χρυσά χρόνια, 2004-2008, και που αυτή η αλαζονική και ετσιθελική νοοτροπία μας οδήγησε στο χείλος του γκρεμού".

Τώρα, συνέχισε, απειλούμαστε με παλινδρόμηση αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για να υποχρεωθούν οι τράπεζες να κάνουν σωστές και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, ενώ υποστήριξε πως "η Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει το ζήτημα χαλαρά και επιφανειακά, αφού το μόνο που κάνει είναι να θέτει στόχους, να εξετάζει νέες πολιτικές και να δικαιολογεί τις τράπεζες, που χωρίς να πιέζονται, ενδιαφέρονται μόνο για τις λογιστικές αλχημείες στον ισολογισμό τους".

Τόνισε, παράλληλα, πως η οδηγία και ο κώδικας της Κεντρικής Τράπεζας αποτελούν χρήσιμα εργαλεία, που αν γίνει σωστή χρήση τους, θα μειωθούν σημαντικά τα ΜΕΔ, ενώ σημαντικό εργαλείο, κατά τον ίδιο, αποτελούν επίσης οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

"Ανακύπτει τεράστια η ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με τον προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο που οφείλει να ασκεί, αφού οι τράπεζες παραγνωρίζουν τις πρόνοιες χωρίς κανένας κόστος", είπε και πρόσθεσε πως "η επιβολή μέτρων εναντίον των τραπεζών από τις Αρμόδιες Εποπτικές Αρχές ως μέτρο αντιμετώπισης της μη εφαρμογής των οδηγιών, δεν είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της κακής τραπεζικής νοοτροπίας που παρατηρείται στην Κύπρο".

Όπως υπέδειξε, σε όλες τις συμφωνίες δανείων υπάρχει ο όρος ότι οι τράπεζες θα εφαρμόζουν τις οδηγίες των Εποπτικών Αρχών και μέσα στα πλαίσια των αποδεκτών τραπεζικών πρακτικών, η μη εφαρμογή των οδηγιών μπορεί να θεωρηθεί παράβαση σύμβασης και οι δανειολήπτες έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στο δικαστήριο με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων τους.

"Πέραν τούτου, η παράβαση των πιο πάνω οδηγιών, αποτελεί πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα με αρκετά ψηλές ποινές, και επομένως οι τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρά τις οδηγίες και τις καλούμε να προβούν άμεσα στα δέοντα μέτρα για την εφαρμογή τους", ανέφερε και σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η ύπαρξη καλοπιστίας, εντιμότητας και ρεαλισμού.

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Λέκτορας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, Τμήματος Εμπορίου Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας, Δημήτρης Κουρσάρος, ο οποίος ανέφερε πως από το 2013 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αυξηθεί σημαντικά και έχουν παραμείνει "βασανιστικά σταθερά", ενώ άλλα οικονομικά μεγέθη έχουν βελτιωθεί αρκετά σε αυτό το διάστημα.

Στην παρουσίασή του, ο κ. Κουρσάρος εξήγησε πως δημιουργήθηκε το πρόβλημα, ποια η επίδραση του στην οικονομία και ποιες λύσεις προτείνονται για αντιμετώπιση του, στη βάση και πρακτικών που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ενδεχόμενη διασπάθιση δημόσιου χρήματος στο ΡΙΚ - Πίνακας αξίας 4 χιλιάδων δώρο σε Υπουργό - Τι διερευνά η Επ. Ελέγχου

• «Υπάρχει άδεια Οικοδομής;» - Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα πολιτών αναφορικά με ανέγερση ξενοδοχείου σε παραλία της Λάρνακας

• Κίνδυνος για φωτιά - Αποσύρεται επικίνδυνος αυτόματος διακόπτης διαρροής από την κυπριακή αγορά - Δείτε φωτογραφία

• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις

• Κέντρα εστίασης: Ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον «Βαλεντίνο» - Τα ειδικά μενού, οι τιμές και το πρόβλημα που πρωταγωνιστεί

• Έρχεται το S25 Edge - H Samsung ετοιμάζεται να «χτυπήσει» την Apple με το νέο της έξτρα λεπτό smartphone



Λετυμπιώτης: Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα

Λετυμπιώτης: Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα

Δεν είναι μέσα από τις όποιες δημόσιες συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών που μπορεί να δημιουργηθεί εκείνο το θετικό κλίμα που επιδιώκουμε, παρά στο τραπέζι του διαλόγου με ειλικρινή πολιτική βούληση, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top