ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο τελευταίος επιζών της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι

Πέθανε ο τελευταίος επιζών της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι

Σε ηλικία 88 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο εμβληματικός επιζών της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι και ακούραστος υπέρμαχος του πυρηνικού αφοπλισμού Σουμιτέρου Τανιγκούτσι.

  Ο Τανιγκούτσι, που κάποτε είχε παρουσιαστεί ως πιθανός υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης, πέθανε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν εξαιτίας του καρκίνου από τον οποίο έπασχε, ανακοίνωσε ο Nihon Hidankyo, ένας οργανισμός που εκπροσωπεί τους επιζώντες του Ναγκασάκι και της Χιροσίμα. Ήταν μόλις 16 ετών, ένας νεαρός ταχυδρόμος, όταν στις 9 Αυγούστου 1945 είδε τη ζωή του να ανατρέπεται αφού ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό B-29 έριξε την ατομική βόμβα στο χωριό του στη νότια Ιαπωνία τρεις ημέρες μετά την πρώτη επίθεση με ατομική βόμβα στη Χιροσίμα. Από την έκρηξη καταστράφηκε το 80% των κτιρίων στο Ναγκασάκι, ενώ πέθαναν περίπου 74.000 άνθρωποι, είτε αμέσως είτε αργότερα εξαιτίας της ραδιενέργειας. «Ένιωσα το έδαφος να δονείται για μια στιγμή και πίστεψα ότι θα εξαφανιστώ. Όμως ήμουν πεπεισμένος ότι δεν μπορώ να πεθάνω έτσι. Όταν τα πράγματα ηρέμησαν ένιωσα το δέρμα στο αριστερό μου χέρι, τον ώμο και τα δάκτυλά μου να κρέμεται», δήλωσε σε ένα βίντεο που γυρίστηκε το 2015 από ένα νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στο Ναγκασάκι. «Αν και δεν ένιωσα πόνο, άγγιξα την πλάτη μου και κατάλαβα ότι το πουκάμισό μου είχε εξαφανιστεί. Υπήρχε κάτι μαύρο και κολλώδες σε όλο το χέρι μου. Το ποδήλατό μου είχε στραβώσει εντελώς», πρόσθεσε ο Τανιγκούτσι, που πέρασε περισσότερα από τρία χρόνια στο νοσοκομείο μετά τη ρίψη της ατομική βόμβας. Ο Τανιγκούτσι, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είχε σε όλη του την πλάτη σημάδια από εγκαύματα, αλλά και βαθιά τραύματα στον θώρακα στο επίπεδο της καρδιάς αλλά και στα πλευρά του. Το 2015 στη διάρκεια της τελετής για την 70η επέτειο από την τραγωδία ο Τανιγκούτσι μίλησε για την εμπειρία του στο πλήθος. «Απανθρακωμένα πτώματα, εκκλήσεις για βοήθεια από κατεστραμμένα κτίρια, άνθρωποι η σάρκα των οποίων έπεφτε, τα εντόσθια των οποίων ξαφνικά φαίνονταν», περιέγραψε. «Ένας στρατός ανθρωπίνων όντων που πέθαινε προσπαθώντας να βρει νερό». Ο Τανιγκούτσι προσπάθησε μέχρι τον θάνατό του να μεταδώσει την εμπειρία του. «Όμως φοβάμαι ότι οι άνθρωποι, κυρίως οι νέες γενιές έχουν αρχίσει να μην ενδιαφέρονται», είχε δηλώσει το 2003 σε συνέντευξή του. «Θέλω οι νέες γενιές να θυμούνται ότι τα πυρηνικά όπλα δεν θα σώσουν ποτέ την ανθρωπότητα», τόνιζε.  

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top