Οι τζιχαντιστές της Βαρκελώνης σχεδίαζαν το μεγαλύτερο χτύπημα στην Ευρώπη

Οι τζιχαντιστές της Βαρκελώνης σχεδίαζαν το μεγαλύτερο χτύπημα στην Ευρώπη

Την μεγαλύτερη επίθεση τζιχαντιστών στην Ευρώπη φαίνεται ότι σχεδίαζαν οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους που χτύπησαν στην Βαρκελώνη και στην Καμπρίλς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας El Espaniol που επικαλείται το Πρώτο ΘΕΜΑ οι τζιχαντιστές σχεδίαζαν όχι ένα αλλά τρία χτυπήματα σε πολυσύχναστες περιοχές της Βαρκελώνης. Συγκεκριμένα στόχος τους εκτός από της Λας Ράμπλας ήταν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ναός της Σαγράδα Φαμίλια και πιθανότατα ένα λιμάνι. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα το ναό αυτό επισκέφτηκαν μόνο το 2016 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ τον πεζόδρομο της Λας Ράμπλας περπατούν καθημερινά περί τους 300.000 ανθρώπους. Έτσι εξηγείται γιατί ο τρομοκρατικός πυρήνας είχε νοικιάσει τρια βαν. Αστυνομικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν οι βόμβες που σχεδίαζαν ήταν ίδιες με αυτές που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στις επιθέσεις του. Αυτό που φαίνεται ότι άλλαξε τα σχέδιά τους ήταν η έκρηξη στο σπίτι στην πόλη Αλκανάρ.Εκεί βρέθηκαν περισσότερες από 20 φιάλες με βουτάνιο καθώς και η ουσία acetone peroxide (TATP) που έχει το παρατσούκλιο «μητέρα του σατανά» για τον μεγάλο αριθμό των εκούσιων εκρήξεων που προκαλεί. Οι τζιχαντιστές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φοβήθηκαν ότι η έρευνα της αστυνομίας για την έκρηξη στην Αλκανάρ θα οδηγούσε σύντομα τις αρχές στα ίχνη τους. Έτσι αποφάσισαν να αυτοσχεδιάσουν και να επιτεθούν με το λευκό βαν με στόχο να παρασύρουν κάτω από τις ρόδες του τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ανυποψίαστων θυμάτων. Το ίδιο «αυθόρμητη» ήταν και η επίθεση στην Καμπρίλς, την πόλη που έφτασαν μετά την επίθεση στη Βαρκελώνη. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι αν - στην περίπτωση που υλοποιούσαν το αρχικό τους σχέδιο - θα πυροδοτούσαν τα εκρηκτικά με τηλεχειρισμό ή αν θα ενεργοποιούσαν και κάποιο γιλέκο με εκρηκτικά το οποίο θα είχαν ζωστεί. Όλο αυτό το σχέδιο, αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς, αποκαλύπτει ότι για πρώτη φορά μετά από μήνες μιλάμε για έναν οργανωμένο πυρήνα τρομοκρατών και όχι «μοναχικούς λύκους» όπως στην περίπτωση της Νις ή του Βερολίνου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Βουλευτικές Εκλογές 2026: Ρευστότητα, φθορά και η μάχη για την πολιτική επιβίωση

Βουλευτικές Εκλογές 2026: Ρευστότητα, φθορά και η μάχη για την πολιτική επιβίωση

Οι Βουλευτικές Εκλογές της 24ης Μαΐου 2026 διαμορφώνονται ήδη ως μία από τις πιο σύνθετες και αμφίρροπες εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου. Τα δεδομένα του εκλογικού σώματος, οι πρώτες δημοσκοπικές ενδείξεις, η έντονη πολυδιάσπαση του κομματικού σκηνικού και οι εσωτερικές αναταράξεις σε παραδοσιακά κόμματα συνθέτουν ένα περιβάλλον πολιτικής αβεβαιότητας, όπου τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

BEST OF TOTHEMAONLINE