Νέα εποχή για την εξασφάλιση άδειας οδήγησης - Με κομπιούτερ η θεωρητική εξέταση

Νέα εποχή για την εξασφάλιση άδειας οδήγησης - Με κομπιούτερ η θεωρητική εξέταση

Αλλαγές ετοιμάζει το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, όσων αφορά τις εξετάσεις οδηγών. Ξεκίνησε ήδη η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο, ώστε οι θεωρητικές εξετάσεις να γίνονται μέσω συστημάτων υπολογιστών από ιδιωτικούς φορείς. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ ο "Φιλελεύθερος", το ΤΟΜ έχει ετοιμάσει προσχέδιο νομοσχεδίου που εισαγάγει τις νέες προβλέψεις για τη θεωρητική εξέταση για υποψηφίους οδηγούς, που αποτελεί το πρώτο στάδιο εξέτασης πριν την πρακτική δοκιμασία. Παράλληλα, δημοσιοποίησε την πρόθεσή του για να προχωρήσει σε διαγωνισμό για ανάθεση των θεωρητικών εξετάσεων σε ιδιωτικούς φορείς. Ο ιδιωτικός φορέας που θα αποφασιστεί ότι θα αναλάβει τις εξετάσεις, θα εισπράττει τέλος απευθείας από τον υποψήφιο εξεταζόμενο, κατά το πρότυπο που ισχύει στον τεχνικό έλεγχο οχημάτων με το ΚΤΕΟ, δηλαδή, εισπράττουν το τέλος για λογαριασμό του κράτους, από το οποίο ένα μέρος θα αποτελεί αμοιβή του φορέα. Με βάση του προσχεδίου του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται ότι το μέγιστο τέλος της θεωρητικής εξέτασης θα είναι στα 30 ευρώ εκ των οποίων τα 3 ευρώ θα αποδίδονται στο κράτος ως διοικητικό τέλος, άλλα 4,31 ευρώ ως ΦΠΑ και 22,69 ευρώ, ανά υποψήφιο, θα είναι η αμοιβή του ιδιωτικού φορέα. Ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί αφού εγκριθεί η σχετική νομοθεσία από Υπουργικό και Βουλή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Σένγκεν: Δύσκολοι οι επόμενοι έξι μήνες - Η πρόοδος και τα πλεονεκτήματα

Σένγκεν: Δύσκολοι οι επόμενοι έξι μήνες - Η πρόοδος και τα πλεονεκτήματα

Στην τεράστια πρόοδο που έχει γίνει από τον Μάρτιο του 2023 μέχρι σήμερα με τελικό στόχο την πλήρη ένταξη της Κύπρου στον χώρο Σένγκεν, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης, για το συγκεκριμένο θέμα.