ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία και ένωση της ελεύθερης Κύπρου με την Ελλάδα

Προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία και ένωση της ελεύθερης Κύπρου με την Ελλάδα

Η ιστορία δεν είναι στατική, μπορεί να κάνει κύκλους, μπορεί να επαναλαμβάνεται με άλλους όρους και σε άλλες συνθήκες όμως ποτέ δεν μένει αμετακίνητη.

Του Τάσου Χριστοδούλου Ο ανθρώπινος παράγοντας κυρίως είναι αυτός που την ωθεί και την εξελίσσει. Η περίπτωση του Κυπριακού προβλήματος δεν αποτελεί εξαίρεση αυτής της αντίληψης. 43 χρόνια μετά την βάρβαρη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο έχουν αλλάξει πολλά. Το μόνο που δεν έχει αλλάξει είναι οι επεκτατικές της βλέψεις. Για αυτές άλλωστε φρόντισε πολύ καλά να μας τις υπενθυμίσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιμένοντας σε παρουσία στρατευμάτων και επεμβατικών δικαιωμάτων. Από την άλλη όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα τετελεσμένα της κατοχής παγιώνονται, οι πρόσφυγες μας φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο, ο εποικισμός αυξάνεται, οι μνήμες και ο πόθος για επιστροφή ξεθωριάζει. Βλέπετε ο κυπριακός ελληνισμός που κάποτε αγωνιζόταν για δικαίωση, τα κρίσιμα βράδια στο Κράν Μοντάνα ψήφισε survivor πανηγυρικά. Φαίνεται ότι το Εθνικό μας πρόβλημα είτε δεν ενδιαφέρει, είτε έχει κουράσει. Παρόλα αυτά μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα υπάρχει επόμενη μέρα. Υπάρχουν και σενάρια της επόμενης μέρας. Ένα από αυτό είναι η οριστική, παράνομη μεν με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά de facto προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία. Το λεγόμενο "plan b" δηλαδή της Τουρκίας ανακηρύσσοντας τα κατεχόμενα ως την 82η της επαρχία. Η προσάρτηση φυσικά γίνεται εδώ και δεκαετίες μέσα από την οικονομική εξάρτηση του ψευδοκράτους από την Τουρκία, μέσω του αγωγού υδροδότησης, τον στρατιωτικό έλεγχο και πολλών άλλων τρόπων. Είναι αυτό το σενάριο και ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των κομμάτων που στήριξαν και στηρίζουν με πάθος την Δ.Δ.Ο. Ένας από τους μεγάλους φόβους και του Νίκου Αναστασιάδη. Η οριστικοποίηση του σκληρού συνόρου της Τουρκίας έξω από την πόρτα μας. Πολλοί μελετητές και αναλυτές του Κυπριακού υποστηρίζουν ότι το 1974 στόχος ήταν η διπλή ένωση. Αν λοιπόν η Τουρκία προχωρήσει σε προσάρτηση πόσο απομακρυσμένο είναι το ενδεχόμενο μερίδα Ελληνοκυπρίων να ζητήσει το αντίστοιχο; Ασφαλώς και δεν υποστηρίζουμε ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν εκεί με μαθηματική ακρίβεια. Όμως μετά από 43 χρόνια Κυπριακού προβλήματος, ατέρμονου διαλόγου και αλλεπάλληλων αδιεξόδων τίποτα πλέον δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο στο διηνεκές.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Απεργούν οι εργαζομένοι στον κλάδο σκυροδέματος: Με συνθήματα έξω από το Υπουργείο «Δεν κάνουμε πίσω » - Βίντεο

• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top