Την ευχή η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του κυπριακού προβλήματος, με την Διάσκεψη για την Κύπρο, να αποφέρει καρπούς, να τερματισθεί η κατοχή, και υπάρξει επανένωση της Κύπρου, εξέφρασε χθες βράδυ ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σημειώνοντας πως είναι στο χέρι της Τουρκίας η έκβαση της διαπραγμάτευσης που αναμένεται να γίνει στην Ελβετία.
Μιλώντας στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία μνημόσυνου για τους πεσόντες στο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, καθώς και δέησης για τους αγνοούμενους, ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι πρέπει να κατανοήσει η Τουρκία πως δεν μπορούν να παραμείνουν τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο, ούτε και να υπάρξουν εγγυήσεις από την ίδια, η οποία εξακολουθεί να κατέχει από το 1974 μεγάλο τμήμα του κυπριακού εδάφους, κατά παράβαση κάθε αρχής διεθνούς νομιμότητας.
«Με τη συνεργασία και τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και όλου του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας θα προχωρήσουμε, με σύνεση και υπευθυνότητα, αλλά και με πίστη και αποφασιστικότητα, ώστε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια Κύπρο απαλλαγμένη από στρατούς κατοχής και συρματοπλέγματα, μια Κύπρο ελεύθερη και ασφαλή για όλους τους κατοίκους της, όπως το υπαγορεύει και η θυσία όσων τιμούμε σήμερα», τόνισε ο κ. Φωτίου.
Είπε ότι βρέθηκε στην Ελλάδα για να αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και της τουρκικής εισβολής που ακολούθησε. Μίλησε για την «πιο μεγάλη και οδυνηρή τραγωδία στη μακραίωνη ιστορία του Κυπριακού Ελληνισμού» και δεήθηκε υπέρ της ευόδωσης του έργου της ΔΕΑ ώστε να λάβει τέλος το δράμα, όπως είπε, των αγνοουμένων και των συγγενών τους.
«Σαράντα τρία χρόνια μετά το πικρό καλοκαίρι του 1974, συνεχίζουμε να θάβουμε νεκρούς μας. Αυτή είναι και η πιο τραγική πτυχή. Τελούμε κηδείες εθνοφρουρών μας που έπεσαν στα πεδία των μαχών ή εκτελέστηκαν ενώ τελούσαν υπό σύλληψη και η τύχη τους αγνοείτο όλα αυτά τα χρόνια, όπως και κηδείες πολιτών που είχαν αιχμαλωτιστεί και τα ονόματα τους περιλαμβάνονταν στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων", ανέφερε.
"Η τραγωδία αυτή αγγίζει ιδιαίτερα τους συγγενείς των αγνοουμένων που πολλοί από αυτούς έφυγαν από τη ζωή χωρίς να πάρουν απαντήσεις για τους αγαπημένους τους, καθώς ακόμη και εκείνους εκ των συγγενών που παραλαμβάνουν απλώς κάποια οστά των δικών τους και τους κηδεύουν με πολλά ερωτήματα για την τύχη τους να παραμένουν ακόμη αναπάντητα», είπε ο Επίτροπος
Επίσης ανέφερε ότι ο κατάλογος με τα ονόματα των αγνοουμένων εξακολουθεί να είναι μακρύς, αφού «περίπου χίλιοι συμπατριώτες μας παραμένουν αγνοούμενοι, μεταξύ αυτών και Ελλαδίτες».
Στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να διακριβωθεί η ταυτότητα όλων ανεξαίρετα των αγνοουμένων μας, πρόσθεσε ο κ. Φωτίου, το βασικό εμπόδιο εξακολουθεί να είναι η άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί πλήρως ώστε να τελειώσει το δράμα «και το ανθρωπιστικό αυτό θέμα να οδηγηθεί στην τελική λύση του».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις