Οι κυπριακές τράπεζες από μέρος του προβλήματος γίνονται πλέον μέρος της λύσης, δήλωσε την Τρίτη 20/6, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου.
Όπως είπε, ο Υπουργός, η δυνατότητα των τραπεζών για νέες χρηματοδοτήσεις προς την αγορά έχει ενισχυθεί, ενώ και τα δανειστικά επιτόκια είναι στο χαμηλότερο σημείο που ήταν ποτέ.
«Μπορούν με λίγα λόγια οι τράπεζες να συνδράμουν στην ανάπτυξη και στην ανάκαμψη της οικονομίας μας. Μια ανάπτυξη η οποία πρέπει να είναι βιώσιμη, να στηρίζεται στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα, στις επενδύσεις και την παραγωγική προσπάθεια και όχι βεβαίως μια ανάπτυξη που να στηρίζεται και να βασίζεται στα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα εκ μέρους του κράτους και στον υπερβολικό δανεισμό εκ μέρους των τραπεζών», τόνισε στο χαιρετισμό του.
Υπενθυμίζοντας τη δραματική κατάσταση στην οποία οι τράπεζες είχαν βρεθεί κατά την οικονομική κρίση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «σήμερα και χωρίς ποτέ και με κανένα τρόπο να μιλήσουμε με πανηγυρική διάθεση, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε ένα πολύ πιο ισχυρό και αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα, ένα νέο αυστηρότερο ρυθμιστικό και εποπτικό πλαίσιο έχει θεσπιστεί, νέες δομές, νέες διαδικασίες και νέοι μηχανισμοί ελέγχου έχουν δημιουργηθεί σε επίπεδο τραπεζών».
Αναφέρθηκε στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών με τη σημαντική παρουσία ξένων επενδυτών και στην παρουσία νέων στελεχών.
«Όλες αυτές οι κινήσεις δικαιολογημένα οδήγησαν στην επανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τις κυπριακές τράπεζες και με αυτό τον τρόπο ενισχύθηκε η προσπάθεια επανάκτησης της διεθνούς επενδυτική εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας, η οποία σήμερα μέσα από μια ιδιαίτερα πετυχημένη πράξη δανεισμού επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε.
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως «με κανένα τρόπο δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη που τόσο πολύ μας κόστισαν, ούτε και μπορούμε πράγματι να οδηγηθούμε στον εφησυχασμό, ούτε όμως θα πρέπει από υπερβάλλοντα ζήλο να πάμε στο άλλο άκρο και να αρχίζουμε να πραγματοποιούμε νέα λάθη είτε ως τράπεζες, είτε ως εποπτικές αρχές, είτε ως Πολιτεία».
«Περάσαμε δύσκολα ως χώρα και ως κοινωνία, αλλά μείναμε όρθιοι και μπορούμε πλέον να σχεδιάζουμε για το μέλλον του τόπου μας με ενισχυμένη αισιοδοξία κα αυτοπεποίθηση. Μέρα με τη μέρα δημιουργούμε μια νέα προοπτική, έχουμε καλύψει σημαντικό έδαφος», είπε και κατέληξε: «Αλλά υπάρχουν προφανώς ακόμη πολλά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις