Την αποφασιστικότητα με την οποία μεταβαίνει στην Ελβετία η ε/κ για να διαπραγματευτεί προκειμένου να επιτευχθεί λύση αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τέλεσης μνημόσυνου των ηρώων της κοινότητας Σπηλιών, και κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι η θέση περί κατάργησης εγγυήσεων και μηδέν αριθμό στρατευμάτων θα οδηγήσει σε κατάρρευση του διαλόγου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θεωρώ πως θα πρέπει να διακρίνει όλες τις πλευρές μια αυτοσυγκράτηση ενόψει του γεγονότος ότι ο διάλογος θα διεξαχθεί σε συγκεκριμένο χώρο, συγκεκριμένες ημερομηνίες».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, σημείωσε περαιτέρω ότι «αυτό το οποίο θα πρέπει να έχουν όλοι υπόψη είναι ότι η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στην κατοχύρωση της πλήρους ανεξαρτησίας ενός κράτους μέλους της ΕΕ και βεβαίως των ΗΕ και συνεπώς οι οποιεσδήποτε προϋποθέσεις τίθενται δεν θεωρώ ότι υποβοηθούν σε αυτό που επιδιώκουμε».
Ο Πρόεδρος τόνισε περαιτέρω ότι «δεν είναι δυνατόν να τίθενται όροι ιδιαίτερα τέτοιοι, που ενώ διασφαλίζουν εκείνα που κατ’ ισχυρισμό ανησυχούν τους Τουρκοκύπριους, την ίδια ώρα να παραγνωρίζουν τις ανησυχίες που προκαλούνται μέσα από όσα ακούγονται στην ελληνοκυπριακή κοινότητα».
Ερωτηθείς τι αναμένει από τη συνάντηση Τσίπρα – Γιλντιρίμ, ο Πρόεδρος είπε ότι «καταρχήν να αφήσουμε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση και εύχομαι να είναι δημιουργική».
Ερωτηθείς αν η συνάντηση στην Ελβετία θα είναι ανοικτού τέλους ή όχι, ο Πρόεδρος είπε ότι «καταρχήν η πρόθεση και η αποφασιστικότητα θα πρέπει να διακρίνει όλους όσοι συμμετέχουν. Αλλά πριν και πάνω από όλα καλή θέληση μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις ιδιαίτερα εκείνων που φέρουν κατά κύριο λόγο την ευθύνη σε καίρια θέματα όπως είναι οι εγγυήσεις, η ασφάλεια, οι εδαφικές αναπροσαρμογές κ.λπ. Εάν υπάρχει η καλή θέληση θα υπάρξει και ένα αίσιο τέλος». Εάν δεν υπάρξει καλή θέληση, είπε, και επισείεται ο κίνδυνος του τέλους - υπό μορφή ότι μπορεί να εκληφθούν ως πιέσεις- δεν θεωρεί ότι είναι η επιτυχέστερη αναφορά.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε στη συνέχεια ότι «εμείς μεταβαίνουμε με αποφασιστικότητα να διαπραγματευτούμε, έτσι ώστε να πετύχουμε λύση που να γίνεται αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες με βάση ένα σωρό υπαλλακτικές προτάσεις που μπορεί να ικανοποιήσουν το αίσθημα ασφαλείας όλων».
Ερωτηθείς αν το θέμα των εγγυήσεων θα είναι το πρώτο για συζήτηση είπε ότι η σύνοδος για την Κύπρο δεν μπορεί να ασχοληθεί με εσωτερικές πτυχές, παρά μόνο με τα θέματα που αφορούν τους συμμετέχοντες, δηλαδή τις εγγυήτριες δυνάμεις, τις δύο κοινότητες, την Κυπριακή Δημοκρατία, την ΕΕ.
Δεν είναι εξουσιοδοτημένοι, πρόσθεσε, «να συζητήσουν οτιδήποτε, συνεπώς ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις στις 28 (Ιουνίου) με τη σύνοδο για την Κύπρο και επομένως θα έχουμε αντικείμενο και επικέντρωση της προσοχής στα θέματα εγγυήσεων, ασφαλείας, αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων».
Τέλος, ερωτηθείς αν τα άλλα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων θα συζητηθούν παράλληλα την ίδια μέρα, απάντησε «όχι βεβαίως».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις