Μέχρι και το σφαγείο θα ελεγχθεί για τα κρεατοσκευάσματα που αποσύρονται λόγω σαλμονέλας

Μέχρι και το σφαγείο θα ελεγχθεί για τα κρεατοσκευάσματα που αποσύρονται λόγω σαλμονέλας

Με αφορμή την τελευταία ανάκληση κρεατοσκευασμάτων και συγκεκριμένα κατεψυγμένες σιεφταλιές το ThemaOnline επικοινώνησε με τον Διευθυντή των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας Αλβέρτο Καρή.

Του Χρίστου Ζήνωνος

Ο κ. Καρή μας ανέφερε ότι για το τελευταίο περιστατικό ενημερώθηκε το Τμήμα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιο στάδιο δημιουργήθηκε η μόλυνση από το βακτήριο της Σαλμονέλας, δηλαδή αν το κρέας που χρησιμοποιήθηκε ήταν ήδη μολυσμένο ή αν η μόλυνση έγινε στο εργαστήριο παρασκευής. 

Κατά τη διάρκεια της έρευνας θα εξεταστεί τόσο το σφαγείο από το οποίο λήφθηκε το κρέας αλλά και το ίδιο το υποστατικό που παρασκευάστηκαν οι σιεφταλιές, ενώ θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται στο συγκεκριμένο υποστατικό από διαπιστευμένο εργαστήριο. 

Στα πλαίσια προγράμματος ελέγχων των υγειονομικών υπηρεσιών, για τη περίοδο από 29/5 μέχρι 30/6 είναι προγραμματισμένη η λήψη δειγμάτων από 30 περίπου ευάλωτα προϊόντα.

Οι καταναλωτές οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα ευάλωτα προϊόντα όπως κρεατοσκευάσματα, γαλακτοκομικά, ψάρια και αυγά ιδιαίτερα το καλοκαίρι που ευνοείται η ανάπτυξη του βακτηρίου της Σαλμονέλας, επισήμανε ο Διευθυντής των Υγειονομικών Υπηρεσιών. 

Οι καταναλωτές πρέπει να πλένουν τα χέρια τους τόσο πριν αλλά και μετά την επαφή με τα ευάλωτα προϊόντα, να καθαρίζονται καλά οι επιφάνειες και τα σκεύη που έρχονται σε επαφή με τα προϊόντα. 

Ακόμα κατά τη φύλαξη τους στο ψυγείο, οι θερμοκρασίες συντήρησης πρέπει να είναι κάτω από 5 βαθμούς Κελσίου για συντήρηση και -18 για κατάψυξη. Επίσης καλό είναι να αποφεύγεται να βαρυφορτώνεται το ψυγείο έτσι ώστε να διασφαλίζεται η επαρκής ροή ψύξης. 

Η κατανάλωση των ευάλωτων προϊόντων, είναι καλό να γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες δημιουργίας κάποιου βακτηρίου και η εξάπλωση του. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμών αυγών, ενώ κρατικά και ψάρια πρέπει να ψήνονται αρκετά έτσι ώστε να σκοτώνονται τα όποια βακτήρια.   

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ Alpha: Θρίλερ με το 26,3% των αναποφάσιστων -  Ντέρμπι κορυφής και ανατροπές στη νέα Βουλή - Ποιοι υποψήφιοι έχουν προβάδισμα

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ Alpha: Θρίλερ με το 26,3% των αναποφάσιστων - Ντέρμπι κορυφής και ανατροπές στη νέα Βουλή - Ποιοι υποψήφιοι έχουν προβάδισμα

Η εικόνα που προκύπτει από την τέταρτη μεγάλη δημοσκόπηση του Αlpha για την πρόθεση ψήφου γίνεται ακόμη πιο σύνθετη με την ενσωμάτωση των στοιχείων για τους αναποφάσιστους, την αποχή και τα μικρότερα κόμματα, αποκαλύπτοντας ένα πολιτικό τοπίο με έντονη ρευστότητα και ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.