Καμιά πρόοδος από την Τουρκία στην υλοποίηση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ για την Κύπρο

Καμιά πρόοδος από την Τουρκία στην υλοποίηση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ για την Κύπρο

Χωρίς αποτέλεσμα για την Κύπρο ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 7/6, άλλη μια συνάντηση στο Στρασβούργο, όπου εξετάστηκε η πρόοδος της Τουρκίας στην υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που σχετίζονται με την Κύπρο.

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συνήλθε μεταξύ 6 και 7 Ιουνίου,  εξέτασε, μεταξύ άλλων, τη συμμόρφωση της Άγκυρας στην απόφαση «Ξενίδη-Αρέστη εναντίον Τουρκίας» που αφορά κατεχόμενες περιουσίες και στην απόφαση «Βαρνάβα και Άλλοι εναντίον Τουρκίας» που αφορά αγνοούμενους.
 
Σε δύο χωριστές αποφάσεις, οι αντιπρόσωποι των Υπουργών των 47 κρατών μελών επαναλαμβάνουν «την έκκλησή τους στην Τουρκία να συμμορφωθεί με την άνευ όρων υποχρέωσή της να καταβάλει τη δίκαιη ικανοποίηση που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» και στις δύο υποθέσεις «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».
 
Επίσης, αποφάσισαν να συνεχίσουν το Μάρτιο του 2018 την εξέταση των περιουσιακών δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων, μια πτυχή της απόφασης επί της διακρατικής προσφυγής «Κύπρος εναντίον Τουρκίας».
 
Οι υποθέσεις «Ξενίδη-Αρέστη» και «Βαρνάβα» θα τεθούν εκ νέου υπό το μικροσκόπιο των αντιπροσώπων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Από την Κυπριακή Προεδρία στο Κυπριακό: Το μεγάλο διπλωματικό στοίχημα του Προέδρου Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες

Από την Κυπριακή Προεδρία στο Κυπριακό: Το μεγάλο διπλωματικό στοίχημα του Προέδρου Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες

Η μετάβαση του Προέδρου Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες, για το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ιδιαίτερη πολιτική και θεσμική βαρύτητα. Δεν πρόκειται μόνο για το κλείσιμο ενός εξαμήνου κατά το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκε στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής διαδικασίας λήψης αποφάσεων, αλλά και για μια ευκαιρία αξιοποίησης του πολιτικού κεφαλαίου, που δημιουργήθηκε μέσα από την Προεδρία, προς όφελος του Κυπριακού.