ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Αναστασιάδης «Πιστεύω ότι το όραμά μας για μια επανενωμένη Κύπρο μπορεί να εκπληρωθεί, εάν όλοι οι ενδιαφερόμενοι καταδείξουν τον ίδιο βαθμό δέσμευσης »

Πρόεδρος Αναστασιάδης «Πιστεύω ότι το όραμά μας για μια επανενωμένη Κύπρο μπορεί να εκπληρωθεί, εάν όλοι οι ενδιαφερόμενοι καταδείξουν τον ίδιο βαθμό δέσμευσης »

Η γεωστρατηγική συνεργασία μπορεί να χρησιμεύσει ως τέλειο κίνητρο για την επίλυση του Κυπριακού 43 χρόνια μετά την παράνομη τουρκική στρατιωτική εισβολή και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Ανασταδιάδης, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην αμερικανική πρωτεύουσα ενώπιον πλέον των 2.000 ατόμων, στο ετήσιο Παγκόσμιο Φόρουμ της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC).

Είπε ακόμα ότι αναμένει από την Τουρκία να εκπληρώσει τις λεκτικές της δεσμεύσεις και να συμβάλει απτά στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, υποδεικνύοντας ότι αυτό είναι το κλειδί για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, ειδικά στα ζωτικά κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

"Πιστεύω πραγματικά ότι το όραμά μας για μια επανενωμένη Κύπρο μπορεί να εκπληρωθεί, εάν όλοι οι ενδιαφερόμενοι καταδείξουν τον ίδιο βαθμό δέσμευσης», πρόσθεσε.

O Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν ομιλητής στο τμήμα του συνεδρίου με την ονομασία «Συνέλευση Παγκοσμίων Ηγετών», όπου μίλησαν επίσης ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Βέρνερ Γιοχάνις, ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας και Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Τζιλάντ Ερντάν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιαπωνίας και της Σιγκαπούρης.

Παρόντες επίσης στην εκδήλωση – που συγκέντρωσε αξιωματούχους 75 χωρών – ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόναθαν Κόεν, η πρέσβυς των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κάθλιν Αν Ντόχερτι και οι πρέσβεις της Ελλάδας και της Κύπρου στις ΗΠΑ, Χάρης Λαλάκος και Λεωνίδας Παντελίδης. Να σημειωθεί ότι στο συνέδριο συμμετείχαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και ηγετικοί παράγοντες μεγάλων Ελληνοαμερικανικών, τη συμβολή των οποίων στη συνεργασία  των δύο κοινοτήτων στις ΗΠΑ αναγνώρισε ο επίτιμος πρόεδρος του AJC Στάνλεϊ Μπέργκμαν, που παρουσίασε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο όραμά του για συνεργασία, ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή, τη στενή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, καθώς και τις τριγωνικές συνεργασίες που προωθούν Κύπρος και Ελλάδα, με γειτονικές χώρες. Αναφέρθηκε στους κινδύνους που προκαλεί στην περιοχή ο ισλαμικός φανταμενταλισμός και η τρομοκρατία. Καταδίκασε με έντονους όρους τον αντισημιτισμό και τις όποιες προσπάθειες μποϊκοτάζ του Ισραήλ και ανέδειξε το μεγάλο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος για το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή ως μέλος της Ε.Ε.
 
Μίλησε για τους στενούς δεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ σε όλους τους τομείς και στάθηκε ιδιαίτερα στα ενεργειακά και τις προοπτικές που δημιουργούν για ανάπτυξη, ευημερία, ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.
 
 «Θεωρούμε ότι η συμμετοχή αμερικανικών και άλλων ενεργειακών γιγάντων είναι ενδεικτική των τεράστιων δυνατοτήτων της περιοχής μας στον τομέα της ενέργειας. Προσθέτει επίσης μια σημαντική παράμετρο στις διμερείς μας σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πραγματικότητα, έχουμε ενθαρρύνει ενεργά τη συνεργασία με τις αμερικανικές εταιρείες», είπε, μνημονεύοντας τη Noble Energy που πραγματοποίησε την πρώτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου και την ExxonMobil (με την Qatar Petroleum).
 
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως μια βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα θα ενίσχυε τις γεφυρωτικές δυνατότητες του νησιού και θα σηματοδοτούσε μια παραδειγματική στροφή για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας.
«Αυτό θα εξυπηρετούσε ασφαλώς τα συμφέροντα των βασικών μας γειτονικών εταίρων, όπως το Ισραήλ, καθώς και την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Για το λόγο αυτό, οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης που θα επανενώσει την Κύπρο και το λαό της, τους  Ε/κ και τους Τ/κ, βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μου».
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό θα ήταν προφανώς προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ και τόνισε ότι πρέπει για το καλό της περιφερειακής σταθερότητας, η Κύπρος να παραμείνει ανεξάρτητο κράτος και να συνεχίσει να λειτουργεί ως αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή, προάγοντας την ειρήνη, την ευημερία και την αίσθηση ασφάλειας όλων των Κυπρίων.
 
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναγνωρίζοντας τα οφέλη για την Κύπρο, αλλά και για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και μάλιστα και τη Δύση, ήταν ενεργοί υποστηρικτές των προσπαθειών μας για την επίτευξη ενός επανενωμένου  βιώσιμου κράτους, μέσα από μια λύση που θα ενισχύσει τον ρόλο της Κύπρου ως στρατηγικού εταίρου», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι προσβλέπει στη νέα αμερικανική κυβέρνηση για την επιτυχία του στόχου και βασίζεται στη συνεχή υποστήριξη του AJC στο θέμα αυτό.
 
Αναφερόμενος στο δείπνο της Κυριακής με τον Αντόνιο Γκουτέρες και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, είπε πως αποδέχθηκε την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση και προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.
 
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμείνουμε αφοσιωμένοι στη συνέχιση αυτού του διαλόγου και να εργαστούμε με αποφασιστικότητα για την επανένωση του νησιού και για την εξυπηρέτηση των πραγματικών συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων», πρόσθεσε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι η Τουρκία, μια χώρα που φιλοδοξεί να αναγνωριστεί ως περιφερειακός ηγέτης, θα αρθεί της περίστασης.

«Αναμένουμε από την Τουρκία να εκπληρώσει τις λεκτικές της δεσμεύσεις και να συμβάλει απτά στη διαδικασία. Αυτό είναι το κλειδί για να έχουμε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, ειδικά στα ζωτικά κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Πιστεύω πραγματικά ότι το όραμά μας για μια επανενωμένη Κύπρο μπορεί να εκπληρωθεί, εάν όλοι οι ενδιαφερόμενοι καταδείξουν τον ίδιο βαθμό δέσμευσης».
 
Διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της ε/κ πλευράς να ανταποκριθεί στην πρόκληση της ιστορικής ευθύνης, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε ένα σταθερότερο, με μεγαλύτερη ευημερία και περισσότερο συμφιλιωτικό μέλλον στην περιοχή.
 
Η Κύπρος, κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θα παραμείνει δεσμευμένη στο κοινό μας όραμα και στις κοινές μας αξίες. «Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε γέφυρες, δουλεύοντας μαζί με όλους εσάς, με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να ενισχύσουμε αυτή την απαραίτητη συμμαχία σταθερότητας και συνεργασίας που έχουμε οικοδομήσει, προς όφελος των λαών μας και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής», είπε καταλήγοντας.

Απο ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top