ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Νομική Υπηρεσία έστειλε στις αρχές των Φυλακών τη γνωμάτευση της για τη μεταφορά Νεοκλέους στο Μέλαθρον

Η Νομική Υπηρεσία έστειλε στις αρχές των Φυλακών τη γνωμάτευση της για τη μεταφορά Νεοκλέους στο Μέλαθρον

Η Νομική Υπηρεσία, σύμφωνα με έγκυρη πηγή του ΚΥΠΕ, απέστειλε την Παρασκευή 2/6 στις αρχές των Κεντρικών Φυλακών τη γνωμάτευση που είχαν ζητήσει σε σχέση με τη μεταφορά και κράτηση του κατάδικου Παναγιώτη Νεοκλέους στο `Μέλαθρον Αγωνιστών της ΕΟΚΑ` στην Παλώδια για νοσηλεία, μετά από σχετική γνωμάτευση Ιατροσυμβουλίου.

Ο Παναγιώτης Νεοκλέους μεταφέρθηκε την περασμένη Τρίτη 30/5 από τις Κεντρικές Φυλακές, όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης, στο Μέλαθρον Αγωνιστών, μετά από οδηγίες του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο οποίος είχε προηγουμένως κηρύξει, με κανονιστική διοικητική πράξη, ως φυλακή το δωμάτιο υπ` αριθμόν 302 του εν λόγω Ιατρικού Κέντρου.

Όπως έχει ήδη μεταδώσει το ΚΥΠΕ επικαλούμενο έγκυρες πηγές, οι όροι κράτησης του εκεί είναι οι ίδιοι που ισχύουν για τους κρατούμενους στις Κεντρικές Φυλακές και για όσους νοσηλεύονται στο καθορισμένο δωμάτιο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας το οποίο, επίσης, λειτουργεί ως φυλακή.
Σημειώνεται ότι μετά από σχετικό αίτημα των αρχών των Φυλακών προς την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία του κράτους, θα εγκατασταθούν κάμερες εντός και εκτός του δωματίου του Ιατρικού Κέντρου στην Παλώδια για σκοπούς παρακολούθησης του τόσο από τους οκτώ δεσμοφύλακες, στους οποίους έχει ανατεθεί η φρούρηση του για όλο το 24ωρο, όσο και τους αρμόδιους λειτουργούς των Φυλακών στη Λευκωσία.

Η  απόφαση για τη μεταφορά του στο Μέλαθρον λήφθηκε μετά από τέσσερα Ιατροσυμβούλια υπό την ίδια σύνθεση.  Τα τρία πρώτα Ιατροσυμβούλια είχαν απορρίψει το αίτημα για μεταφορά του Νεοκλέους στο Μέλαθρον για νοσηλεία  λόγω προβλημάτων σπονδύλου που αντιμετωπίζει, υποδεικνύοντας ότι η εν λόγω νοσηλεία θα μπορούσε να γίνει και στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Το τέταρτο Ιατροσυμβούλιο άλλαξε τη γνωμάτευση του και ενέκρινε το αίτημα για μεταφορά του στο Μέλαθρον, κρίνοντας ως δικαιολογημένο και το νέο αίτημα  που υποβλήθηκε από  ιδιώτη οδοντίατρο σύμφωνα με το οποίο ο καταδικασθείς χρειάζεται θεραπεία οδοντικών εμφυτευμάτων, η οποία μπορεί να γίνει μόνο από την κλινική του στη Λεμεσό.
 
Σημειώνεται ότι το Ιατροσυμβούλιο δεν καθόρισε για πόσο χρόνο θα χρειαστεί να παραμείνει για νοσηλεία στο Μέλαθρον ο Παναγιώτης Νεοκλέους, παρά το σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από τις αρχές των Φυλακών.  

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε τηλεφωνικώς με το γραφείο της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας  Δρ Χριστίνα Γιαννάκη για να ζητήσει από την ίδια κάποιο σχόλιο και να θέσει ενώπιον της κάποια ερωτήματα που εγείρονται σε σχέση με όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρξει θετική ανταπόκριση.

Το θέμα διερευνά ο Γενικός Ελεγκτής ο οποίος απέστειλε ήδη δύο επιστολές προς τους Γενικούς Διευθυντές του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Υγείας ζητώντας απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που έχουν σχέση τόσο με τα ιατροσυμβούλια όσο και με το κονδύλι που εγκρίθηκε για τη μεταφορά και την κράτηση του στο Μέλαθρον.
Το θέμα αναμένεται ότι θα εγγραφεί προς συζήτηση και στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου απάντησε χθες στις επικρίσεις που δέχθηκε για αυτό το θέμα λέγοντας ότι «δεν παίζουμε με την υγεία κανενός, είτε είναι επώνυμος είτε ανώνυμος».

Ο κ. Νικολάου ανέφερε πως η θεραπεία η οποία προσδιορίστηκε από το ιατροσυμβούλιο που δεν αφορούσε μόνο τα εμφυτεύματα, αλλά και πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη, θεωρήθηκε επιβεβλημένη και δεν προσφέρεται από κρατικό νοσηλευτήριο.

«Όλα αυτά είναι καταγραμμένα στην έκθεση του ιατροσυμβουλίου το οποίο επισημαίνει ότι αυτή η θεραπεία θα πρέπει να αρχίσει το συντομότερο», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Νικολάου, εξηγώντας πως υπάρχει ρητή πρόνοια στον κανονισμό των φυλακών όπου στις περιπτώσεις που ένα κρατικό νοσηλευτήριο δεν μπορεί να προσφέρει μια συγκεκριμένη θεραπεία το άτομο αυτό παραπέμπεται σε εξωτερικό νοσηλευτήριο χωρίς να προσδιορίζεται ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σε ιδιωτική κλινική μόνο στη Λευκωσία.

«Πέστε μου ποιος άνθρωπος με οποιαδήποτε ευαισθησία την οποία έχει θα μπορούσε να αρνηθεί μια τέτοια εξέλιξη. Ποια θα ήταν η ευθύνη του αν γινόταν οτιδήποτε αν το συγκεκριμένο πρόσωπο, λόγω αυτής της παράλειψης, έμενε παράλυτο ή για κάτι χειρότερο. Ποιος θα μπορούσε να αναλάβει αυτή την ευθύνη», είπε ο Υπουργός.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε τα όσα λέγονται πως η θεραπεία θα κοστίσει €500.000 στο κράτος αναφορικά με έξοδα φύλαξης, λέγοντας πως κάποιοι εκτίμησαν ότι η θεραπεία θα διαρκέσει για ένα χρόνο.

Όπως είπε, αυτό που θα κρίνει το πόσο θα διαρκέσει η θεραπεία είναι το ιατροσυμβούλιο. Συμπλήρωσε πως η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει είτε ένα είτε δύο είτε μέχρι πέντε μήνες.

Αναφορικά με τους παραλληλισμούς για τον εκλιπόντα πρώην Υπουργό Άμυνας, Κώστα Παπακώστα, ο κ. Νικολάου είπε πως ουδέποτε ήρθε κοντά του ή στις φυλακές έκθεση ιατροσυμβουλίου που να εισηγείται ότι ο κ. Παπακώστας θα έπρεπε να μεταφερθεί σε οποιαδήποτε άλλη κλινική από το χώρο που παρέμενε στον Νοσοκομείο.

«Υπήρχαν εκθέσεις ιατροσυμβουλίου που εισηγούνταν την αποφυλάκισή του για λόγους υγείας», είπε, προσθέτοντας πως σε αυτό δεν εμπλεκόταν το Υπουργείο του. «Εγώ λέω με κάθε ειλικρίνεια ότι θα έπρεπε να εξεταστεί και να προωθηθεί αυτό το αίτημα», πρόσθεσε.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας επέβαλε στον Παναγιώτη Νεοκλέους ποινή φυλάκισης 2,5 ετών στην κατηγορία του δεκασμού δημοσίου λειτουργού στην πολύκροτη υπόθεση του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Ο Νεοκλέους έχει καταχωρήσει, μέσω του δικηγόρου του,  πρώην Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας  Αλέκου Μαρκίδη, έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της καταδικαστικής απόφασης και της ποινής που του επιβλήθηκε η οποία δεν έχει ακόμη εκδικαστεί.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Επιχειρήσεις: «Βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού» - Ο λόγος που συνεχίζει το πρόβλημα με την ηχορύπανση και η φετινή σεζόν

• Είναι πολλά τα κιλά... Πιάστηκε στο αεροδρόμιο με βαλίτσα γεμάτη κάνναβη - Χειροπέδες σε 23χρονο Ιταλό - Φωτογραφίες

• ΟΔΗΓΟΙ ΠΡΟΣΟΧΗ: Κλείνει τμήμα αυτοκινητοδρόμου λόγω ολονύκτιων εργασιών - Οδηγίες για την κυκλοφορία

• Η Μαρία Σολωμού αποκάλυψε με ποιον έφτασε κοντά στο να κάνει one night stand

• Λετυμπιώτης: Ολες οι νενομισμένες διαδικασίες θα ακολουθηθούν για το θέμα Γενικού Ελεγκτή

• Ο κακός χαμός στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης- Μεταφέρουν υπαλλήλους σε… container



ΠτΔ σε Μητσοτάκη: Πολιτική δέσμευση για συμμετοχή στον GSI

ΠτΔ σε Μητσοτάκη: Πολιτική δέσμευση για συμμετοχή στον GSI

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top