ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιωνάς Νικολάου: «Δεν παίζουμε με την υγεία κανενός, είτε είναι επώνυμος είτε ανώνυμος»

Ιωνάς Νικολάου: «Δεν παίζουμε με την υγεία κανενός, είτε είναι επώνυμος είτε ανώνυμος»

Δεν παίζουμε την υγεία κανενός, είτε είναι επώνυμος είτε ανώνυμος, σχολίασε την Πέμπτη 01/06 ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, αναφορικά με τις επικρίσεις για τη θεραπεία της οποίας θα τύχει ο καταδικασθείς σε φυλάκιση στην υπόθεση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, δικηγόρος Παναγιώτης Νεοκλέους, στο Μέλαθρον Aγωνιστών.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, κατά την οποία εξετάστηκαν οι παρατηρήσεις της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο του, ο κ. Νικολάου ανέφερε πως η θεραπεία η οποία προσδιορίστηκε από το ιατροσυμβούλιο που δεν αφορούσε μόνο τα εμφυτεύματα, αλλά και πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη, θεωρήθηκε επιβεβλημένη και δεν προσφέρεται από κρατικό νοσηλευτήριο.

«Όλα αυτά είναι καταγραμμένα στην έκθεση του ιατροσυμβουλίου το οποίο επισημαίνει ότι αυτή η θεραπεία θα πρέπει να αρχίσει το συντομότερο», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Νικολάου, εξηγώντας πως υπάρχει ρητή πρόνοια στον κανονισμό των φυλακών όπου στις περιπτώσεις που ένα κρατικό νοσηλευτήριο δεν μπορεί να προσφέρει μια συγκεκριμένη θεραπεία το άτομο αυτό παραπέμπεται σε εξωτερικό νοσηλευτήριο χωρίς να προσδιορίζεται ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σε ιδιωτική κλινική μόνο στη Λευκωσία.

«Πέστε μου ποιος άνθρωπος με οποιαδήποτε ευαισθησία την οποία έχει θα μπορούσε να αρνηθεί μια τέτοια εξέλιξη. Ποια θα ήταν η ευθύνη του αν γινόταν οτιδήποτε αν το συγκεκριμένο πρόσωπο, λόγω αυτής της παράλειψης, έμενε παράλυτο ή για κάτι χειρότερο. Ποιος θα μπορούσε να αναλάβει αυτή την ευθύνη», είπε ο Υπουργός.

«Δεν αναφέρομαι μόνο σε επώνυμους, όπως κάποιοι γράφουν αλλά και σε οποιονδήποτε. Το ίδιο θα ακολουθείτο για οποιοδήποτε. Εγώ δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος θα μπορούσε να αρνηθεί κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε τα όσα λέγονται πως η θεραπεία θα κοστίσει €500.000 στο κράτος αναφορικά με έξοδα φύλαξης, λέγοντας πως κάποιοι εκτίμησαν ότι η θεραπεία θα διαρκέσει για ένα χρόνο.

Όπως είπε, αυτό που θα κρίνει το πόσο θα διαρκέσει η θεραπεία είναι το ιατροσυμβούλιο. Συμπλήρωσε πως η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει είτε ένα είτε δύο είτε μέχρι πέντε μήνες.

Σημείωσε δε πως το λογιστήριο του Υπουργείου εκτίμησε πως το μηνιαίο κόστος της φύλαξης θα ανέλθει στις €24.784, υπολογίζοντας τέσσερις βάρδιες το 24ωρο για επτά μέρες την βδομάδα και μάλιστα με τους δεσμοφύλακες να εργάζονται υπερωριακά, προσθέτοντας ότι το ποσό αυτό έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.

«Εγώ δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο γίνεται μια τέτοια συζήτηση. Πότε ουσιαστικά έχουμε εξετάσει το κόστος μιας θεραπείας;», διερωτήθηκε, υπενθυμίζοντας ότι παλαιότερα για θεραπείες στο εξωτερικών το κράτος δαπανούσε 52 εκ. σήμερα και σήμερα δαπανώνται €30 εκατ.

«Δεν παίζουμε με την υγεία κανενός, είτε είναι επώνυμος είτε ανώνυμος» συμπλήρωσε.

Ο κ. Νικολάου διευκρίνισε επίσης ότι δεν θα υπάρξει κόστος διαμόρφωσης του δωματίου στο οποίο νοσηλεύεται ο κρατούμενος, προσθέτοντας πως το κόστος της θεραπείας θα το καταβάλει ο ίδιος ο κρατούμενος.

Αναφορικά με τον παραλληλισμό, που έγινε από την βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ότι δεσμοφύλακας, που υπέστη σοβαρό τραυματισμό ενώ συνόδευε βαρυποινίτες στην εκκλησία της φυλακής, δεν είχε την ίδια αντιμετώπιση, ο κ. Νικολάου είπε ότι ο συγκεκριμένος δεσμοφύλακας υπεβλήθη στη θεραπεία που κατέδειξε το ιατροσυμβούλιο και η οποία προσφερόταν από κρατικό νοσοκομείο.

Λέγοντας ότι ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι υπέστη τραυματισμούς από την επίθεση, ο κ. Νικολάου πρόσθεσε πως το ιατροσυμβούλιο έκρινε ότι η θεραπεία που ακολουθήθηκε ήταν σωστή.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι επειδή το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν είναι κρατούμενος, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει λόγο, αφού η υπόθεση αφορά το Υπουργείο Υγείας και το ιατροσυμβούλιο.

Αναφορικά με τους παραλληλισμούς για τον εκλιπόντα πρώην Υπουργό Άμυνας, Κώστα Παπακώστα, ο κ. Νικολάου είπε πως ουδέποτε ήρθε κοντά του ή στις φυλακές έκθεση ιατροσυμβουλίου που να εισηγείται ότι ο κ. Παπακώστας θα έπρεπε να μεταφερθεί σε οποιαδήποτε άλλη κλινική από το χώρο που παρέμενε στον Νοσοκομείο.

«Υπήρχαν εκθέσεις ιατροσυμβουλίου που εισηγούνταν την αποφυλάκισή του για λόγους υγείας», είπε, προσθέτοντας πως σε αυτό δεν εμπλεκόταν το Υπουργείο του.

«Εγώ λέω με κάθε ειλικρίνεια ότι θα έπρεπε να εξεταστεί και να προωθηθεί αυτό το αίτημα», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την έρευνα για τους κατάδικους που τραυμάτισαν τον συγκεκριμένο δεσμοφύλακα, ο κ. Υπουργός αναγνώρισε πως η Αστυνομία έκανε λάθος αφού δεν τοποθέτησε το πρόσωπο αυτό (τον κατάδικο που επιτέθηκε στο δεσμοφύλακα) στο stop list και όταν αποφυλακίστηκε απελάθηκε.

Στην Επιτροπή η θεραπεία Νεοκλέους στο Μέλαθρον

Η κ. Χαραλαμπίδου, στις δηλώσεις της για το θέμα, είπε ότι το όλο θέμα έχει εγγραφεί προς συζήτηση στην οποία θα κληθεί και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Υγείας και όλοι οι εμπλεκόμενοι «για να δούμε γιατί ο φορολογούμενος πολίτης θα πρέπει να φορτωθεί επιπλέον 500.000 για να εξυπηρετηθεί η συγκεκριμένη περίπτωση».

Στη συνεδρία θα παρουσιαστεί και έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αναφορικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν που αφορούν τα έξοδα που θα δαπανηθούν από το κράτος.

«Εγείρονται πάρα πολλά ερωτήματα τόσο για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τις πολλαπλές συνεδριάσεις του ιατροσυμβουλίου με διαφορετικές τοποθετήσεις έκαστη φορά, και σε όλα αυτά πρέπει να δοθούν απαντήσεις», είπε η κ. Χαραλαμπίδου.

Ζήτησε επίσης ενημέρωση γιατί απορρίφθηκαν εκθέσεις από ιατρούς του ιδιωτικού τομέα για τα κατάγματα που υπέστη συγκεκριμένος δεσμοφύλακας που τραυματίστηκε την ώρα που συνόδευε βαρυποινίτες στη φυλακή.

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top