Η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά τα τελευταία δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, δεν αρκούν για να βαδίσει σε πιο σίγουρο δρόμο, πολλά μένουν ακόμα να γίνουν, κυρίως στις ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις, είναι η ώρα τώρα να αναλάβουν οι εταίροι και αυτοί τις ευθύνες τους, βασικά για το χρέος.
Αυτά είναι εν περιλήψει όσα διατυπώνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» των Αθηνών.
Ο κεντρικός τραπεζίτης, και πρώην Υπουργός Οικονομικών στη προηγούμενη κυβέρνηση, αναμένει από το επόμενο κιόλας Eurogroup, προγραμματισμένο για τις 15 Ιουνίου, να εξειδικευτούν από τους εταίρους και δανειστές, όσο το δυνατόν περισσότερο, τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ο κ. Στουρνάρας αναφέρεται εδώ στα μέτρα τα οποία, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, θα εφαρμοστούν μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος, γνωστού ως «3ο Μνημόνιο».
Κατά την άποψή του, αυτή η εξειδίκευση πρέπει να γίνει διότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές, στις οποίες, όπως λέει, η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή το καλοκαίρι του 2018, «απαιτούν να γνωρίζουν από τώρα εάν το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι».
Ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι η ΤτΕ έχει ήδη κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για «μια ήπια αναδιάρθρωση του χρέους», όπως για παράδειγμα η μετάθεση της μέσης σταθμικής διάρκειας αποπληρωμής των τόκων των δανείων του Ευρωπαϊκού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Σταθερότητας (EFSF), κατά 8,5 χρόνια τουλάχιστον.
Οι υπολογισμοί του διοικητή της Τράπεζας δείχνουν ότι αυτή και μόνο η ρύθμιση είναι αρκετή για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ακόμη και αν διατηρηθούν στο 3,5% του ΑΕΠ τα πρωτογενή πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης.
Για το τρέχον έτος 2017, το ελληνικό χρέος στέκει στα 318,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτοφανή για τα χρονικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΟΟΣΑ, διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών της», γράφει στο άρθρο του στην «Καθημερινή» της Κυριακής ο κ. Στουρνάρας.
Επιπλέον, συνεχίζει, έχει διαμορφωθεί ισχυρή συναίνεση στον πολιτικό κόσμο αλλά και στην κοινωνία υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.
«Ωστόσο, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε», λέει, και σημειώνει ενδεικτικά: Ακόμη μεγαλύτερη οικειοποίηση με τις ιδιωτικοποιήσεις, ενίσχυση των συνεργασιών δημόσιου-ιδιωτικού τομέα ιδίως στο ασφαλιστικό, στην υγεία και στην παιδεία, υλοποίηση και άλλων μεταρρυθμίσεων, πχ στην αγορά ενέργειας, προσόντων υπηρεσιών, και άνοιγμα κι άλλων επαγγελμάτων.
Και βεβαίως, προσθέτει, απομένει να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και το πρόβλημα με τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Φειδίας Παναγιώτου: Πήγε στην εκπομπή της Αριστοτέλους και η σύντροφος του εισέβαλε στο πλατό
• Amazon: Λανσάρει νέο online κατάστημα χαμηλού κόστους για να «χτυπήσει» Shein και Temu
• Netflix: Αύξησε ξαφνικά τις τιμές του - Επηρεάζει και την Κύπρο - Πόσα κοστίζουν τα πακέτα του
• Ενδείξεις ότι είσαι εθισμένη στο σεξ - Η διαφορά από την απλή αγάπη
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις