Η θετική ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνει τη συνεργασία στον τουρισμό, στις επενδύσεις, τη Σιδηροδρομική Εγνατία, την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, τη δημιουργία δεύτερης διάβασης αυτοκινήτων στον Έβρο. Επίσης, την επανέναρξη του διερευνητικού διαύλου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας, την προετοιμασία υψηλών επαφών μεταξύ των δύο χωρών, όπως είναι η συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Αλέξη Τσίπρα και Μπιναλί Γιλντιρίμ τον Οκτώβριο του 2017 στη Θεσσαλονίκη.
Σε ότι αφορά στο Κυπριακό ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξη του στις συνομιλίες, για τις οποίες είπε ότι πρέπει να προστατευθούν, προκειμένου να πετύχουν και για να γίνει η Διάσκεψη της Γενεύης επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική προετοιμασία για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα τη στηρίζει αρκεί να το επιδιώκει και να το θέλει και η ίδια η γειτονική χώρα.
Στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η σημασία της απόφασης να παραστεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) στις 22 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, καθώς θα είναι η πρώτη μετά από δεκαετίες παρουσία προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν αφού εξέφρασε τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας συμφώνησε στην ανάγκη αποφυγής εντάσεων την επόμενη περίοδο και στη σημασία που έχει ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησε στη σημασία της Συνθήκης της Λωζάνης και της εφαρμογής της.
Η συνάντηση κράτησε μία ώρα και δέκα λεπτά. Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών για θέμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας. Από την πλευρά της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και κυβερνητικοί αξιωματούχο