ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αποφασισμένη να προχωρήσει με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς η Κυπριακή Δημοκρατία» τόνισε ο Υπουργός Εμπορίου

«Αποφασισμένη να προχωρήσει με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς η Κυπριακή Δημοκρατία» τόνισε ο Υπουργός Εμπορίου

«Αποφασισμένη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και να προχωρήσει απρόσκοπτα με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της είναι η Κυπριακή Δημοκρατία,» τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, προσθέτοντας ότι το ίδιο αποφασισμένες είναι και οι εταιρείες που έχουν συμβληθεί με τη Δημοκρατία.

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε επίσης ότι οδηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο μελέτη της ΔΕΦΑ για ενδιάμεση έλευση του φυσικού αερίου, με πλωτή μονάδα, ώστε το συντομότερο να προκηρυχθεί διαγωνισμός. 

Ο Υπουργός Ενέργειας προέβη στη δήλωση ύστερα από ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων και τις τουρκικές προκλήσεις.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως ενημέρωσε την Επιτροπή για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των υδρογονανθράκων. Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο θέμα των ερευνητικών γεωτρήσεων, σε ότι αφορά τον τρίτο γύρο αδειοδότησης, τις προσπάθειες για κατάληξη στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη προς την Αίγυπτο, και τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και για τον τρόπο που επηρεάζουν το ερευνητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Ανταλλάξαμε απόψεις με τους Βουλευτές, μέλη της Επιτροπής, και συμφωνήσαμε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος αυτή την περίοδο σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί το θέμα των υδρογονανθράκων μακριά από τα προεκλογικά, που σύντομα θα αρχίσουν να κυριαρχούν στην επικαιρότητα”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν το ενεργειακό πρόγραμμα οι τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε, ότι ο σχεδιασμός, η προετοιμασία και η εκτέλεση μιας γεώτρησης δεν γίνεται από τη μία ημέρα στην άλλη, και σε αυτή τη διαδικασία εμπλέκονται πάρα πολλοί οργανισμοί.

Πρόσθεσε ότι προκηρύσσονται διεθνείς προσφορές για την ενοικίαση γεωτρυπάνων, που κοστίζει πάρα πολλά χρήματα την ημέρα, και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει από τη μια ημέρα στην άλλη.

Τόνισε πως η απάντηση είναι ξεκάθαρη, “δεν επηρεάζονται” οι διαδικασίες σε ότι αφορά το ενεργειακό πρόγραμμα.

Ανέφερε περαιτέρω ότι “η Τουρκία μας προκαλεί και θα συνεχίσει να μας προκαλεί, αλλά εμείς θα συνεχίζουμε να κάνουμε το αυτονόητο, ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο από την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”.

Συνεχίζοντας διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει η γεώτρηση τον Ιούλιο και υπόλοιποι προγραμματισμοί που είναι στα σκαριά.

Ερωτηθείς τί να αναμένουμε από τους προγραμματισμούς με την ΕΝΙ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι θα προχωρήσουν στις απαραίτητες τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες, οι οποίες θα καταδείξουν τους στόχους και αναμένουμε ότι θα γίνουν οι γεωτρήσεις τέλος του 2017 με αρχές του 2018.

“Δεν έχουμε ακριβείς ημερομηνίες, ούτε τους τελικούς στόχους”, συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο κ Λακκοτρύπης επεσήμανε ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στην κυπριακή ΑΟΖ είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, είναι συνηθισμένες να λειτουργούν σε περιοχές εντάσεως και είναι και οι ίδιες αποφασισμένες να προχωρήσουν με το γεωτρητικό τους πρόγραμμα και γενικότερα με τον ερευνητικό τους προγραμματισμό.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις, είτε αυτές αφορούν τα συμβόλαια αναλογικού καταμερισμού που έχουν υπογράψει με τη Δημοκρατία, είτε για ενοικίαση των απαραίτητων γεωτρυπάνων για να προχωρήσουν στις εξορύξεις, και θα σεβαστούν όπως και εμείς τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι πέραν των τεχνικών και οικονομικών προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει ο τομέας των υδρογονανθράκων υπάρχει και η διάσταση των μεγάλων διαφορών που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε την κατάσταση, κτίζοντας όλο και στενότερες σχέσεις με τους γείτονες μας για αυτό και στα μέσα Ιουνίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Λίβανο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός Ενέργειας, ανέφερε ότι στις ανακοινώσεις που κάναμε για τον τρίτο γύρο δεν ανακοινώσαμε το χωριστό ερευνητικό πρόγραμμα της κάθε εταιρείας και αυτό θα παραμείνει έτσι μέχρι να προχωρήσει η υλοποίησή του.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία τερματικού, ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι ενημέρωσε την Επιτροπή Ενέργειας ότι “στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας βρίσκεται ένα χερσαίο τερματικό υγροποίησης και προς το σκοπό αυτό έχει ετοιμαστεί χωροταξική μελέτη στο Βασιλικό που προνοεί για πέντε τρένα παραγωγής.

Συνεχίζοντας διευκρίνισε πως για να προχωρήσει η υλοποίηση είναι απόλυτη προϋπόθεση η εξεύρεση περισσότερου φυσικού αερίου σε ποσότητες που θα καθιστούν το μεγαλεπήβολο και αρκετά φιλόδοξο αυτό έργο βιώσιμο.

Υπενθύμισε πως όταν γίνονταν οι πρώτες σκέψεις για τερματικό υγροποίησης, οι εκτιμήσεις για το Αφροδίτη ήταν για ποσότητα 7,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, και πως στην επιβεβαιωτική γεώτρηση του 2013 η εκτίμηση έπεσε στο μισό.

Είπε πως λόγω της εξέλιξης αυτής ανεστάλη η κατασκευή τερματικού μέχρι να έχουμε περισσότερες ποσότητες.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι χθες ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη μελέτη που εκπόνησε η ΔΕΦΑ, η οποία έχει καταδείξει πως θα πρέπει να προχωρήσουμε για έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο την ημερομηνία ορόσημο 2020 και σύντομα θα οδηγηθεί πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για να προκηρυχθούν δύο διαγωνισμοί, ένας για τις απαραίτητες υποδομές έλευσης του φυσικού αερίου και ένας για το φυσικό αέριο καθεαυτό.

Αφού εξήγησε πως αυτή είναι και η βασική διαφορά από τις προηγούμενες προσπάθειες που έγιναν , είπε ότι πρόθεση είναι να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός το συντομότερο. Ανέφερε περαιτέρω πως με βάση την εμπειρία πιθανόν να χρειαστούν πέραν των 18 μηνών για να ολοκληρωθεί.

Εξήγησε ότι θα πρόκειται για πλωτή πλωτή μονάδα αποϋγροποίησης, η οποία θα επιτρέψει να εισαγάγουμε τις απαραίτητες ποσότητες φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

Διευκρίνισε περαιτέρω ότι τέτοιες μονάδες εγκαθίστανται κοντά σε ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς, υποδέχονται πλοία με υγροποιημένο φυσικό αέριο και το αποϋγροποιούν για καύση και παραγωγή ηλεκτρισμού.

Ερωτηθείς για το κόστος, ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε πως θα είναι μια ανταγωνιστική διαδικασία και ότι ελπίζουμε στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα ώστε να εισάγουμε το φυσικό αέριο για παραγωγή ηλεκτρισμού και για άλλες χρήσεις.

Ανέφερε τέλος ότι για την ενδιάμεση λύση οι Σύμβουλοι πρότειναν τη μέθοδο Build Own Operate Transfer (BOOT).

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Αγγελος Βότσης χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη και αρκετά κατατοπιστική την ενημέρωση από τον Υπουργό, προσθέτοντας ότι κυριάρχησε η αντίληψη όπως τα ζητήματα της ενέργειας των σχεδιασμών και των ερευνών μείνουν εκτός των όποιων προεκλογικών, αχρείαστων αντιπαραθέσεων.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε για τις διεργασίες έλευσης φυσικού αερίου εκτός των δικών μας κοιτασμάτων και ανέφερε ότι σε κλειστή συνεδρία ο Υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή για ζητήματα που αφορούν τις γεωστρατηγικές παραμέτρους του ενεργειακού προγράμματος και ότι η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις όποιες προκλήσεις από την Τουρκία και τα προγράμματα συνεχίζονται, ανεξάρτητα των όποιων απειλών.

Είπε πως αναμένεται εντός του 2017 να ξεκαθαρίσει μέσα από τα διάφορα σενάρια η αξιοποίηση του κοιτάσματος στο Αφροδίτη

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι η Κυβέρνηση σταθερά και με αποφασιστικότητα προχωρά στην υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών.

Πρόσθεσε πως υπήρξε ενημέρωση για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης που υλοποιήθηκε και συνεχίζονται οι έρευνες για κοιτάσματα που προσομοιάζουν με το κοίτασμα Ζορ.

Ανέφερε ότι προχωρά η προσπάθεια βιώσιμης αξιοποίησης του Αφροδίτη και πρόσθεσε ότι εξετάζεται και η οικονομικά εφικτή εισαγωγή φυσικού αερίου μέχρι το 2020. Είπε ακόμα ότι στρατηγικός στόχος είναι το τερματικό υγροποίησης στο Βασιλικό

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι τονίστηκε στον Υπουργό ότι εάν ακολουθείτο ο σχεδιασμός της ΡΑΕΚ και της προηγούμενης Κυβέρνησης τέλη του 2015 θα ήμασταν έτοιμοι για στρατηγικό επενδυτή για το τερματικό.

Υπενθύμισε την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που κάνει αναφορά στην ανάγκη αξιοποίησης των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ και δημιουργίας τερματικού LNG.

Μείναμε χωρίς γεώτρηση στην ΑΟΖ επειδή η Κυβέρνηση διέλυσε όλες τις δομές και ανέστειλε ή μετέθεσε όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις των εταιρειών και αναμένουμε σχέδιο αξιοποίησης του κοιτάσματος του Αφροδίτη, επεσήμανε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top