ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: 441.000 ευρώ «ουρανοκατέβατα» σε λογαριασμούς του πρώην υπεύθυνου Φορολογίας! – ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΚΥΠΡΟΣ: 441.000 ευρώ «ουρανοκατέβατα» σε λογαριασμούς του πρώην υπεύθυνου Φορολογίας! – ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Προσπάθησε να αιτιολογήσει σε τρεις ελλαδικές τράπεζες ποσά που ανέρχονται στις 600.000 ευρώ και είπε πως προέκυψαν από πώληση ακινήτου. Μόνο που το ακίνητο αυτό του απέφερε πολύ λιγότερα, ήτοι 159.000 ευρώ. Το ποσό που δεν δικαιολόγησε ανέρχεται στις 441.000 ευρώ.

Του Φάνη Μακρίδη

Οι πιο πάνω αράδες είναι για την αποκάλυψη του ThemaOnline στις 19 Αυγούστου του 2016, που αφορούσε τις κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην Διευθυντή Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, Γιώργου Πούφου. Κινήσεις που κρίθηκαν αξιοπερίεργες από τις ελλαδικές Αρχές, οι οποίες με τη σειρά τους ενημέρωσαν την Μονάδα Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος της Κύπρου.

Όπως προκύπτει από αδιάσειστα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας, ο Γιώργος Πούφος στις 3 Απριλίου του 2007, κι ενώ ήταν Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικός Προσόδων, μετέφερε από δυο λογαριασμούς του σε τράπεζες της Ελλάδας 350.000 και 250.000 ευρώ αντίστοιχα, σε άλλο λογαριασμό που επίσης διατηρούσε σε τραπεζικό ίδρυμα της Ελλάδας. Σύνολο 600.000 ευρώ, δηλαδή. Και στους τρεις τραπεζικούς οργανισμούς ανέφερε ότι τα χρήματα αυτά προέρχονταν από την πώληση του συγκεκριμένου ακινήτου. Επιπλέον, δεν φανέρωσε την πραγματική του ιδιότητα. Ανέφερε ότι ήταν ορκωτός λογιστής... 

Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα των Ελλαδικών Αρχών το εν λόγω οικόπεδο του απέφερε 159.000 ευρώ. Ποσό κατά πολύ μικρότερο. Πώς δικαιολογούνται λοιπόν τα υπόλοιπα 441.000 ευρώ που κίνησε στους λογαριασμούς του;

Στην κατοχή μας βρίσκεται το σχεδιάγραμμα που έχουν οι κυπριακές Αρχές (ΜΟ.Κ.Α.Σ. και ανακριτές) και στο οποίο καταγράφονται όλες οι κινήσεις στους λογαριασμούς του κ. Πούφου σε Ελλάδα και Ρωσία. Έχει καταρτιστεί το 2013 από στέλεχος της ΜΟ.Κ.Α.Σ. μετά την απαραίτητη έρευνα και τα στοιχεία που στάλθηκαν στην Μονάδα, από το FIU Ελλάδας που είχε εντοπίσει τις αξιοπερίεργες κινήσεις στους λογαριασμούς του κ. Πούφου σε Ελλαδικές τράπεζες.

Το αποκαλύπτουμε:

 

Σύμφωνα με τα όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, σε σημείωμα της ΜΟΚΑΣ ημερομηνίας 3 Οκτωβρίου του 2013 (στο οποίο περιλαμβάνεται και το πιο πάνω σχεδιάγραμμα) με αντικείμενο τα αδικαιολόγητα ποσά που εντοπίστηκαν στους λογαριασμούς του κ. Πούφου σε Ελλάδα και Ρωσία, καταγράφονται παράμετροι της εν λόγω αγοραπωλησίας ακινήτου που συνιστούν εξαπάτηση των ελλαδικών αρχών. Συγκεκριμένα, ανακριτής της ΜΟΚΑΣ που διερεύνησε την υπόθεση αναφέρει ξεκάθαρα πως ενδεχομένως ο κ. Πούφος να πώλησε για υψηλότερο ποσό το ακίνητο (οικόπεδο) που κληρονόμησε στην Ελλάδα ο ίδιος και ο αδερφός του από τη μητέρα τους και να δήλωσε άλλο χαμηλότερο ποσό. Σύμφωνα με τα ποσά που καταγράφει στην σχετική έκθεση, ο Πούφος δήλωσε πως το μερίδιο που του αναλογούσε από την πώληση ανερχόταν στις 159.000 ευρώ, ενώ το πραγματικό ποσό που μπορεί να πήρε από το ακίνητο είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Ο τότε Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης
Εδώ να θυμίσουμε ότι στις 23 Αυγούστου του 2016 ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης είχε δηλώσει στο ThemaOnline πως ο κ. Πούφος του είχε δικαιολογήσει με τον ίδιο τρόπο τα χρήματα που διακινούσε σε λογαριασμούς του στην Ελλάδα και μετέπειτα στην UNIASTRUM της Ρωσίας.
Είχε πει συγκεκριμένα ο κ. Πέτρος Κληρίδης: «Όταν είχα ερωτήσει τον κ. Πούφο μετά το μήνυμα του FIU Ελλάδας είχε πει ότι το ποσό προέκυψε από πώληση ακινήτου που είχε κληρονομήσει από τη μητέρα του. Είναι θέμα που χειρίστηκε η ΜΟΚΑΣ. Πέρασαν και τέσσερα χρόνια από τότε. Δεν μπορώ να θυμάμαι με λεπτομέρειες τι είχε συμβεί».

Τι μας δήλωσε ο κ. Πούφος
Η ιστοσελίδα μας, στο πλαίσιο της διερεύνησης του όλου θέματος είχε επικοινωνήσει και με τον ίδιο τον κ. Πούφο στις 26 Αυγούστου του 2016. Ο πρώην διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων αν και δεν είχε κανένα θέμα να κάνει τοποθετήσεις στο ThemaOnline που αποκάλυψε την υπόθεση (σημ. προέκυψε το 2012), εντούτοις δεν θέλησε να υπεισέλθει στην ουσία του ζητήματος και να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. «Ό,τι είχα να πω το είπα στους αρμόδιους» μας είχε αναφέρει ο κ. Πούφος από το εξωτερικό όπου ζει και εργάζεται. Σημείωσε επίσης ότι ήταν ενήμερος για τα δημοσιεύματα του ThemaOnline. Μετά από νέα ερώτησή μας ο κ. Πούφος είχε αναφέρει: «Ήταν αρκούντως ικανοποιητική η αντίδραση των Αρχών της Κύπρου για το όλο θέμα, ενώ από πλευράς μου δόθηκαν οι απαντήσεις που έπρεπε να δοθούν».

Σημειώνεται πως ο Γιώργος Πούφος φέρεται να είπε πως συγκεκριμένο ποσό που εντοπίστηκε σε λογαριασμό του στο εξωτερικό, προέκυψε από πώληση ακίνητης περιουσίας την οποία είχε κληρονομήσει από τη μητέρα του. Αυτό τουλάχιστον μας ανέφερε και ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης. Όταν, λοιπόν, είχαμε καλέσει τον κ. Πούφο να τοποθετηθεί γι΄ αυτήν την παράμετρο, ενέμεινε στην αρχική του θέση. Δηλαδή ότι έδωσε τις εξηγήσεις που όφειλε και ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να μπει σε διαδικασία αποκάλυψης λεπτομερειών.

Δεν αδιαφόρησε ο Κώστας Κληρίδης
Το θέμα απασχόλησε και τον νυν Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κώστα Κληρίδη. Μετά τις αποκαλύψεις του ThemaOnline και την εγγραφή του θέματος στην Βουλή, είχε αναφέρει πως είχε συγκαλέσει σύσκεψη με την ΜΟΚΑΣ και την Αστυνομία προκειμένου να αποφασιστούν οι μετέπειτα ενέργειες με στόχο τη διερεύνηση του όλου ζητήματος. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ανακριτές της Αστυνομίας κινητοποιήθηκαν και χειρίζονται την υπόθεση.

Είχαν αντιδράσει Οικολόγοι, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ
Οικολόγοι, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ είχαν αντιδράσει άμεσα μετά το δημοσίευμά μας στις 19 Αυγούστου, εκδίδοντας ανακοινώσεις για την αποκάλυψή μας. Μάλιστα το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών είχε εγγράψει στη Βουλή το θέμα. Η εκεί συζήτηση όμως στις 29 Σεπτεμβρίου του 2016 δεν απέφερε καρπούς. Τα όσα ειπώθηκαν από τους βουλευτές δεν οδήγησαν πουθενά.

Να σημειωθεί ακόμη ότι ο Γιώργος Περδίκης και ο Παύλος Μυλωνάς είχαν μιλήσει ονομαστικά για την περίπτωση του κ. Πούφου. Ο δεύτερος μάλιστα είχε κάνει δηλώσεις μετά την επίμαχη συνεδρία της Βουλής (29/09/2016). αλλά το σχετικό οπτικό υλικό δεν μεταδόθηκε.

Το έγγραφο ήταν στα συρτάρια της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη
Στοιχεία για την όλη υπόθεση είχε στα συρτάρια της η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ενόσω θήτευε στη θέση της Γενικής Ελέγκτριας. Μετά το νέο πόστο που ανέλαβε ως Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, εντοπίστηκαν έγγραφα με την έρευνα της ΜΟ.Κ.Α.Σ. για την υπόθεση του Γιώργου Πούφου στο γραφείο που χρησιμοποιούσε στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Το FIU Ελλάδας
Εντός του 2016, επικοινωνήσαμε με αρμόδιο άτομο από το FIU Ελλάδας (Financial Intelligence Unit). Πρόκειται για την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης. Όπως μας ανέφερε το στέλεχος του FIU, η δουλειά της υπηρεσίας του έχει ολοκληρωθεί και για όλα τα ευρήματα έχουν ενημερωθεί οι Κυπριακές Αρχές. Να σημειωθεί ότι το FIU θα μπορούσε να αναφερθεί και ως Υπηρεσία Οικονομικών Πληροφοριών. Μεριμνά για τον εντοπισμό, τη μελέτη κι ανάλυση, αλλά και την καταστολή του σύγχρονου οικονομικού εγκλήματος. Δίδει ιδιαίτερη έμφαση στη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ ΤΟΥ THEMAONLINE:

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεχίζουν να ψάχνουν για τις 800.000 ευρώ του Πούφου - Γιατί η ΜΟΚΑΣ δεν εμφανίστηκε στη Βουλή

ΕΛΑΜ: «Μας προκαλεί προβληματισμό και δυσφορία η αποκάλυψη του ThemaOnline»​

ΕΔΕΚ: Θα εγγράψει θέμα στη Βουλή μετά τις αποκαλύψεις του ThemaOnline για Πούφο

Γ. Πούφος για 800.000 σε Ελλάδα και UNIASTRUM: «Ό,τι είχα να πω το είπα στους αρμόδιους»

Σιζόπουλος για αποκάλυψη ThemaOnline: «Ορκωτούς λογιστές για έλεγχο συγγενικών προσώπων ανώτερων κρατικών λειτουργών»

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ύποπτες διαδρομές 800.000 ευρώ σε λογαριασμό πρώην αξιωματούχου – Από Ελλάδα στην UNIASTRUM – Ήξερε η Χρυστάλλα!

Οι Οικολόγοι για την αποκάλυψη με την Γιωρκάτζη: «Να απαντήσει για τις 800.000€ πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται η διαμάχη στη Δρομολοξιά - «Χτύπησε τη σύζυγό μου» - «Όλα όσα ακούστηκαν δεν ευσταθούν στην πραγματικότητα»

Στην Αστυνομία για κατάθεση με τους γονείς του ο 10χρονος για τις ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών - Ψάχνουν και άλλα πρόσωπα

Έτσι έκανε Πάσχα ο κόσμος: 7,5% πιο ακριβό το φετινό τραπέζι - «Χάθηκε από τα πρόσωπα του κόσμου η χαρά των ημερών»

Πολλά κιλά ναρκωτικά και γεμάτο πιστόλι βρήκαν σε οικία - Χειροπέδες σε 34χρονο - Δείτε φωτογραφίες

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Σύλληψη 29χρονου ενάμιση χρόνο μετά - Συνεχίζει να καταζητείται 30χρονος

Eurovision 2024: Ξεπέρασε το 50% στην τηλεθέαση το ΡΙΚ - Το εντυπωσιακό ποσοστό την ώρα της ανακοίνωσης



Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ -  «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ - «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top