Ασκήσεις με πραγματικά πυρά σε περιοχές που περιλαμβάνουν τα οικόπεδα ένα, έξι και επτά, στην κυπριακή AOΖ, πραγματοποιεί την Πέμπτη και την Παρασεκυή (4-5/5 ) η Τουρκία, η οποία εξέδωσε παράνομες Navtex
Από την Πέμπτη 4/5 στην κυπριακή ΑΟΖ πραγματοποιεί για την Κυπριακή Δημοκρατία σεισμογραφικές έρευνες το υπερσύγχρονο ερευνητικό πλοίο Ramform Hyperion.
Να θυμίσουμε ότι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, επέδωσε επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, στην οποία παρατίθενται όλες οι πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, οι οποίες σχετίζονται με παραβιάσεις της ΑΟΖ, παράνομες έρευνες και απειλές.
Εξάλλου, οι τουρκικές παρεμβολές στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κατάσταση στην Τουρκία συζητήθηκαν σε συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τα μέλη του συμβουλίου γεωστρατηγικών μελετών. Επίσης, συζητήθηκαν οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.