Ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού διαπιστώνουν οι ηγεσίες ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, σημειώνοντας πως σημασία δεν έχει η ονοματολογία αλλά η ουσία και το περιεχόμενο της λύσης.
Το πρωί της Τετάρτης 3/5 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ και υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας Νικόλα Παπαδόπουλου και του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, κατά την οποία ο τελευταίος επέδωσε στον κ. Παπαδόπουλο την απόφαση του 13ου Παγκυπρίου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΔΕΚ για στήριξη της υποψηφιότητάς του.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση και σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα δυο κόμματα διαφωνούν στο Κυπριακό, αφού η ΕΔΕΚ απορρίπτει τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και το ΔΗΚΟ δηλώνει πως είναι υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε πως «δεν πρόκειται να παγιδευτούμε στην ονοματολογία».
«Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η ουσία και το περιεχόμενο της λύσης, ανεξάρτητα αν η ΕΔΕΚ έχει απορρίψει, στη βάση συγκεκριμένης λογικής, την ονοματολογία. Δεν νομίζω οποιοσδήποτε να έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν διαφορές με το ΔΗΚΟ ή ακόμα και με τα υπόλοιπα κόμματα, με τα οποία επιδιώκουμε αυτή τη συνεργασία, όσον αφορά τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού» ανέφερε.
«Υπάρχει οποιοσδήποτε από εμάς που έχει αποδεχθεί την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση; Υπάρχει οποιοσδήποτε από εμάς που έχει αποδεχθεί εκ περιτροπής προεδρία; Υπάρχει οποιοδήποτε από τα κόμματα που έχει αποδεχθεί εγγυητικά επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας μετά τη λύση; Υπάρχει οποιοδήποτε από τα κόμματα που έχει δεχθεί καταστρατήγηση της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου όπως σήμερα συζητείται ή της παραβίασης των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;», διερωτήθηκε ο κ. Σιζόπουλος.
«Αρά λοιπόν διαπιστώνουμε ότι σε όλα αυτά υπάρχει ταύτιση και πάνω σε αυτά είναι που θα γίνει η συζήτηση», είπε και έκανε λόγο για προσπάθεια διαφόρων κομμάτων να αναγάγουν σε πρόβλημα και σε αντιθέσεις το ότι η ΕΔΕΚ έχει αποκηρύξει την ονοματολογία.
Είπε εξάλλου πως έχουν από την αρχή τονίσει ότι ως κόμματα έχουν και κάποιες διαφορετικές απόψεις, «όμως αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι σε αυτά τα βασικά και τα στοιχειώδη είναι που έχουμε ταύτιση απόψεων και πάνω σε αυτά είναι που θα στηρίξουμε την πολιτική μας για να πετύχουμε μια δημοκρατική βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών που έχουμε καθορίσει, στη βάση ακόμα και των προνοιών του ομόφωνου κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και κάποιοι που τον στηρίζουν ουσιαστικά το έχουν κατ` επανάληψη παραβιάσει».
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως ο στόχος είναι κοινός, είναι η απελευθέρωση της Κύπρου, η απαλλαγή από την κατοχή.
«Και όποιος συμφωνεί με την εκ περιτροπής προεδρία, με την παραμονή όλων των εποίκων, με την αριθμητική ισότητα, με τα βέτο, με την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη μετατροπή της σε ένα τουρκικό προτεκτοράτο που δεν θα μπορεί να πάρει καμία απόφαση, χωρίς την έγκριση της Άγκυρας, θα έχει υποψήφιο. Θα είναι ο Νίκος Αναστασιάδης και όποιος υποψήφιος αποφασίσει στη συνέχεια το ΑΚΕΛ να βάλει», πρόσθεσε.
Είπε πως όσοι διαφωνούν «τους καλούμε να συνταχθούν μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια, να αλλάξουμε αυτή τη λανθασμένη στρατηγική στο Κυπριακό», και πρόσθεσε πως «το περιεχόμενο της λύσης πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού μας για ένα καλύτερο μέλλον».
Στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε την ΕΔΕΚ και τον Πρόεδρό της για την τιμητική απόφαση που - όπως ανέφερε - έλαβαν στο 13ο συνέδριο του κόμματος για τη στήριξη της δικής του υποψηφιότητας στις προεδρικές εκλογές.
Είπε πως χθες ξεκίνησε η επίσημη διαδικασία και στο Κίνημα Αλληλεγγύη για την έγκριση της απόφασης για τη στήριξη της δικής του υποψηφιότητας. Ευχαρίστησε το Κίνημα, σημειώνοντας πως ευελπιστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες να υπάρξουν και επίσημες αποφάσεις από αυτό.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν μια «διαδικασία συζήτησης και έγκρισης προγραμματικών θέσεων με τους Οικολόγους, έτσι ώστε να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό στην παρουσίαση αυτών των προτάσεων και της εισήγησης των τριών κομμάτων στα συλλογικά όργανα των Οικολόγων, για να πάρουν και οι Οικολόγοι τις δικές τους αποφάσεις».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως η συνεργασία του ενδιάμεσου χώρου είναι πλέον ένα ιστορικό γεγονός. «Και ιστορικές θεωρώ είναι και οι ευθύνες μας για να φέρουμε την αλλαγή σε ότι αφορά τη νοοτροπία, σε λανθασμένες πολιτικές, σε ότι αφορά τη λανθασμένη στρατηγική στο Κυπριακό», συμπλήρωσε.
Ανέφερε πως δεν έχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι με τη δύναμη του ενδιάμεσου χώρου, με τη στήριξη του κόσμου «μπορούμε να πετύχουμε αυτό το στόχο για το καλό του τόπου, για το καλό του λαού μας».
Διαβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που αναλήφθηκε «για να συνεργαστούν τα πέντε κόμματα στις επόμενες προεδρικές εκλογές και με δεδομένη την αρχική πολιτική βούληση και των πέντε κομμάτων για την αναγκαιότητα αυτής της συνεργασίας θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες με ειλικρίνεια, με εντιμότητα, με διαφάνεια, για να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ολοκλήρωσης αυτής της προσπάθειας κατά τρόπο θετικό, και με την εμπλοκή των πέντε κομμάτων, αλλά την ίδια στιγμή και με τη συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια και κινήσεων και οργανώσεων πολιτών αλλά και άλλων προσωπικοτήτων».
Ανέφερε πως είναι πάρα – πάρα πολύ σημαντικό αυτή προσπάθεια να ολοκληρωθεί, να εντατικοποιηθεί «και κυρίως να προσφέρουμε στο λαό μας μιαν εναλλακτική υποψηφιότητα έτσι ώστε τον ερχόμενο Φεβρουάριο με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας να έχουμε καταθέσει μιαν υποψηφιότητα νίκης, έτσι ώστε να έχουμε αλλαγή στη διακυβέρνηση και απαλλαγή από τη συγκεκριμένη καταστροφική πολιτική, που ο λαός πια άρχισε να αντιλαμβάνεται».
Αναφέρθηκε στα θέματα της οικονομίας και των κοινωνικών επιπτώσεων, στο ΓΕΣΥ, σε «βαριές φορολογίες οι οποίες υπάρχουν” και σε “μεγάλο οικονομικό χάσμα που δημιουργήθηκε μεταξύ των χαμηλών και των υψηλών εισοδηματικών στρωμάτων της κυπριακής κοινωνίας” καθώς και σε “αδιέξοδα λόγω της πολιτικής του Προέδρου Αναστασιάδη και όσων των υποστηρίζουν που έχουν πια κατά τρόπο σαφή και καθαρό διαφανεί και στην πορεία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».
Είπε πως «εάν για κάποιους οι πλανήτες είχαν ευθυγραμμιστεί για τη δήθεν λύση του Κυπριακού θεωρώ ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα στην προσπάθεια για αυτή τη συνεργασία συμβαίνουν γεγονότα πάνω σε σημειολογικά ιστορικές στιγμές».
Για παράδειγμα, συνέχισε, «η συνάντηση των πέντε για καταλήξουμε στην υποψηφιότητα έγινε στις 24 του Απρίλη, ημέρα που ο λαός μας απέρριψε το διχοτομικό και ρατσιστικό σχέδιο Ανάν. Σήμερα παραδίδω τη συγκεκριμένη απόφαση του συνεδρίου της ΕΔΕΚ στις 3 Μαϊου, γενέθλιο ημέρα της ΕΔΕΚ, και ευελπιστούμε ότι αυτές οι θετικές συγκυρίες θα συνεχίσουν για ευόδωση των προσπαθειών και των στόχων μας», ανέφερε.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως σε ό,τι αφορά τη Συμμαχία Πολιτών δεν έχει διαφανεί να υπάρχει πρόθεση συμπόρευσης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «εμείς σεβόμαστε πλήρως τις αποφάσεις της Συμμαχίας Πολιτών. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κλείσουμε τις πόρτες σε μια προσπάθεια να υπάρχει συνεργασία και των πέντε κομμάτων. Γιατί θεωρούμε τη Συμμαχία Πολιτών εν δυνάμει συνεργάτες, συναγωνιστές και συμμάχους σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να φέρουμε την αλλαγή».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις