«Η σκυταλοδρομία θανάτου στο νέο χάνι της Γραβιάς». Η μάχη του Αχυρώνα στο Λιοπέτρι. Γιατί οι τέσσερις αγωνιστές βρέθηκαν νεκροί χωρίς παπούτσια

«Η σκυταλοδρομία θανάτου στο νέο χάνι της Γραβιάς». Η μάχη του Αχυρώνα στο Λιοπέτρι. Γιατί οι τέσσερις αγωνιστές βρέθηκαν νεκροί χωρίς παπούτσια

Στις 2 Σεπτεμβρίου 1958, πραγματοποιήθηκε μία από τις πιο επικές μάχες της ΕΟΚΑ, στον Αχυρώνα του Λιοπετρίου.

Η μάχη που έμεινε γνωστή ως σκυταλοδρομία θανάτου στέρησε τη ζωή από τέσσερις αντάρτες της οργάνωσης: τον Ανδρέα Κάρυο, Ηλία Παπακυριακού, Φώτη Πίττα και Χρίστο Σαμαρά. Για τη γενναιότητά τους και τη δράση τους στον αγώνα, ο αρχηγός του αντάρτικου Γεώργιος Γριβας έγραψε: «Είναι πολύ δύσκολον εις εμέ να ξεχωρίσω μεταξύ των τεσσάρων αυτών παλληκαριών ποιος ήταν ο γενναίος των γενναίων, διότι και οι τέσσαρες συνηγωνίσθησαν την στιγμήν εκείνην ποιος θα πέθαινε γενναιότερα».

Διαβάστε περισσότερα στη mixanitouxronou.com.cy 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Ανατροπές στην υπόθεση Σάντυ: «Πλαστά τα μηνύματα» - Άφαντο το κρίσιμο κινητό - Βίντεο

Ανατροπές στην υπόθεση Σάντυ: «Πλαστά τα μηνύματα» - Άφαντο το κρίσιμο κινητό - Βίντεο

Ο γρίφος γύρω από την υπόθεση Σάντυ περιπλέκεται, με συνεχείς ανατροπές και τους ανακριτές να αναζητούν το κρίσιμο κινητό της γυναίκας-κλειδί. Αν και η ίδια υποστήριξε πως κατασκεύασε τα επίμαχα μηνύματα μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, τα ευρήματα της Europol δείχνουν ότι αυτά παραποιήθηκαν πρόσφατα και όχι το 2020, όπως αρχικά ισχυριζόταν.

BEST OF TOTHEMAONLINE