ΚΟΣΜΟΣ

«Επιστροφή στη συναίνεση» φέρεται να ζητά ο Agramunt μετά την άρση εμπιστοσύνης της ΚΣΣΕ

«Επιστροφή στη συναίνεση» φέρεται να ζητά ο Agramunt μετά την άρση εμπιστοσύνης της ΚΣΣΕ

Να επιστρέψουν στο δρόμο της συναίνεσης, ώστε να επιτευχθούν οι θεμελιώδεις στόχοι της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), προτρέπονται τα μέλη της ΚΣΣΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στο όνομα του Προέδρου της Συνέλευσης, Pedro Agramunt στο Στρασβούργο, και δημοσιεύεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 
Το Προεδρείο της ΚΣΣΕ είχε ανακοινώσει νωρίτερα την Παρασκευή ότι ο Ισπανός Πρόεδρος του Σώματος δεν χαίρει πλέον της εμπιστοσύνης του.
 
Η ανακοίνωση με σημερινή ημερομηνία και τίτλο «Δελτίο Τύπου του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης» κάνει λόγο για «εντελώς περίεργη υπόθεση και λυπηρό θέαμα» που εκτυλίχθηκε την εβδομάδα αυτή, κατά τη διάρκεια της εαρινής Συνόδου της ΚΣΣΕ.
 
«Το λυπηρό θέαμα που παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη δεν περιποιεί τιμή σε αυτή τη Συνέλευση ή στα μέλη της» προστίθεται.
 
Υπενθυμίζεται ότι κατά την έναρξη της εαρινής Συνόδου, τη Δευτέρα, εγέρθηκε θέμα για το πρόσφατο ταξίδι που πραγματοποίησε ο κ. Agramunt στη Συρία, στο οποίο συμμετείχαν και μέλη της ρωσικής Δούμας. O κ. Agramunt εξέφρασε τις απολογίες του προς το Σώμα διότι δεν ενημέρωσε έγκαιρα ενώ είπε ότι συμμετείχε στο ταξίδι με την ιδιότητα του Ισπανού Γερουσιαστή και όχι του Προέδρου της ΚΣΣΕ.
 
Ακολούθησε την περασμένη Τρίτη ακροαματική διαδικασία, στο Στρασβούργο, της οποίας προήδρευσε η Κύπρια βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου, όπου ο κ. Agramunt ανέφερε ότι θα προβεί σε δήλωση για το θέμα σήμερα, Παρασκευή, τελευταία ημέρα της Συνόδου. Ωστόσο, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Προεδρείου της ΚΣΣΕ «ο Πρόεδρος επέλεξε να μην συμμετάσχει στη συνάντηση του Προεδρείου σήμερα και δεν επέδωσε επιστολή παραίτησης».
 
Στην ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στο όνομα του Προέδρου της ΚΣΣΕ γίνεται αναφορά σε ισχυρισμούς περί διαφθοράς κάποιων μελών της Συνέλευσης και προστίθεται ότι έχει ξεκινήσει συναφώς η διαδικασία για έγκριση μιας ανεξάρτητης έρευνας.
 
Ως προς το θέμα του ταξιδιού στη Συρία «με την προσωπική μου ιδιότητα ως Ισπανός Γερουσιαστής, έδωσα όλες τις απαιτούμενες εξηγήσεις , όμως έτυχα άδικης μεταχείρισης από μια πολύ συγκεκριμένη ομάδα κοινοβουλευτικών», συμπληρώνεται.
 
Αναφέρεται τέλος ότι τα εργαλεία της Συνέλευσης είναι η ειρήνη, η ηρεμία και ο εποικοδομητικός διάλογος, ενώ τα μέλη της ΚΣΣΕ προτρέπονται να διασφαλίσουν πως «η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να επαναληφθεί».
 
Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με το γραφείο του Προέδρου της ΚΣΣΕ για να επαληθεύσει την προέλευση της ανακοίνωσης, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια ανταπόκριση.
 
Σε χθεσινή δήλωση της Επιτροπής Κανονισμού του Σώματος, που υιοθετήθηκε ομόφωνα, σημειώνεται, εξάλλου, η ανυπαρξία γραπτών κανόνων και ενός μηχανισμού που θα επέτρεπε στη Συνέλευση να διασφαλίζει ότι τα μέλη που κατέχουν αξιώματα συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους περί λογοδοσίας.
 
Γίνεται μάλιστα συγκεκριμένη αναφορά στην ανυπαρξία διαδικασίας συζήτησης επί πρότασης μομφής ή ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ προστίθεται ότι κάτι τέτοιο υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία της Συνέλευσης.

από ΚΥΠΕ
                   

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Τέσσερις συλλήψεις στη Λεμεσό: Toυς τσάκωσαν με την «πραμάτεια» τους - Ανάμεσα τους γυναίκα

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top