Με τέσσερις συναντήσεις κατά τον επόμενο ενάμιση μήνα, στις 20 Απριλίου, 2, 11 και 17 Μαΐου, συμφώνησαν σήμερα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματευτές από αύριο θα συναντώνται όταν χρειαστεί και “αυτό σίγουρα είναι ένα χρονοδιάγραμμα” όσο και αν δεν θέλουν οι Ε/κ να ακούν αυτή τη λέξη, όπως είπε.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, επιστρέφοντας από τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο κ. Ακιντζί είπε ότι, περιλαμβανομένων και των ΗΕ, η διεθνής κοινότητα έχει πλέον βαρεθεί, έχει μπουχτίσει, με το Κυπριακό και περισσότερο από όλους οι άνθρωποι στην Κύπρο και ο τ/κ “λαός” που θέλει πλέον, εάν μπορεί να υπάρξει ένα αποτέλεσμα, να το δει.
Σημαντικοί οι επόμενοι μήνες
Μιλώντας για ρίσκα όσον αφορά τις επικείμενες έρευνες και γεωτρήσεις που προγραμματίζονται για τις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι επανέλαβε την προειδοποίηση αυτή σήμερα, στο πλαίσιο της διαδικασίας. «Αν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα, ο λαός θέλει να δει αυτό το αποτέλεσμα. Οι προσεχείς μερικοί μήνες είναι πολύ σημαντικοί. Όταν υποδείκνυα ως στόχο το 2016, προσπάθησα να υπογραμμίσω τα ρίσκα που θα υπήρχαν εντός του 2017. Αυτά άρχισαν να εμφανίζονται. Ανακοινώθηκε ότι κατά τις πρώτες βδομάδες του Ιουλίου θα διεξαχθούν έρευνες για φυσικό αέριο από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Δεν χρειάζεται να αναφέρω τα ρίσκα που εμπεριέχει αυτό σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία. Σήμερα προειδοποίησα γι’ αυτό άλλη μια φορά στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
“Η ε/κ πλευρά μπορεί να αντιμετωπίζει διαφορετικά αυτό θέμα, ξέρουμε, αλλά υπάρχουν και τα γεγονότα του 2014. Εμείς θέλουμε αυτός ο τομέας (της ενέργειας) να γίνει τομέας συνεργασίας, ένα από τα στοιχεία που θα ενώσει τις πλευρές. Θέλουμε μια δίκαιη κατανομή του φυσικού αυτού πλούτου γνωρίζοντας ότι ανήκει και στις δύο κοινότητες. Ξέρουμε ωστόσο ότι αυτό θα γίνει κατορθωτό με την λύση”, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί.
Πρέπει να βρούμε μια κοινή κατανόηση σε αυτό το θέμα, συνέχισε λέγοντας ότι θεωρεί πως δεν πρέπει να γίνει στοιχείο πρόκλησης νέων εντάσεων ενώ αναφέρθηκε και σε προεκλογική ατμόσφαιρα που υπάρχει ήδη στο “νότο”.
Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στο ρόλο που θα έχουν τα ΗΕ στη διαδικασία θέλοντας – όπως είπε – να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα για να μην γίνονται κατανοητά λάθος. “Ούτε η ε/κ πλευρά, ούτε εμείς αποδώσαμε επιδιαιτητικό ρόλο στα ΗΕ. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ούτε και τα ΗΕ μας έχουν ζητήσει κάτι τέτοιο”.
Δεν τίθεται ούτε θέμα γραπτών προτάσεων από τα ΗΕ, και σε αυτό συμφωνούν με την ε/κ πλευρά, ανέφερε λέγοντας ότι όταν οι δύο πλευρές θέλουν και στο βαθμό που θέλουν, τα ΗΕ θα βοηθούν, ετοιμότητα γι` αυτό του εξέφρασε και ο ΓΓ του ΟΗΕ στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Όμως, είπε, έκλεισε ο κύκλος της διαπραγμάτευσης των θεμάτων ένα ένα.
“Επιτεύχθηκε αρκετή πρόοδος. Αυτή η μέθοδος θα συνεχιστεί, αλλά δεν εμποδίζουμε τα ΗΕ να αναπτύξουν κάποιες δημιουργικές ιδέες, διατηρώντας την ουδετερότητα και κρατώντας ίσες αποστάσεις μεταξύ των πλευρών. Μπορούν να αναπτύξουν κάποιες γεφυρωτικές ιδέες προς την κατεύθυνση της σμίκρυνσης των αποστάσεων μεταξύ των πλευρών χωρίς να κάνουν επιδιαιτησία κατά την υποβολή επίσημων προτάσεων. Αυτές οι προτάσεις μπορούν να γίνουν προφορικά. Είμαστε έτοιμοι να τις ακούσουμε”.
Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε τη θέση του ότι μπροστά μας δεν υπάρχει μακρύ χρονικό διάστημα, εξήγησε τι έγινε από τη Διάσκεψη στη Γενεύη μέχρι σήμερα και πρόσθεσε ότι στόχος ήταν να επιτευχθεί πρόοδος στα τέσσερα κεφάλαια και να υπάρχει η συνέχιση της Διάσκεψης.
“Αυτό είναι το σημείο που βρισκόμαστε τώρα. Σκοπός μας είναι να μεταφέρουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις σε μια Διάσκεψη και μετά να τις φέρουμε ενώπιον της κοινότητάς μας. Αρχίσαμε τις συνομιλίες με καλή βούληση. Εύχομαι να μας οδηγήσει στη διάσκεψη αυτή η διαδικασία”.
Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της μεθοδολογίας ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι έγινε βήμα για το εδαφικό, οι χάρτες έχουν κλειδωθεί στο κουτί των ΗΕ και θα ξεκλειδωθεί πλέον κατά το τελικό στάδιο. “Μπορούμε να κάνουμε άσκηση ιδεών για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, αλλά η διαπραγμάτευση γι’ αυτό θα διεξαχθεί στην πενταμερή διάσκεψη. Όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι, αλλά όταν έρθει η ώρα και ο χρόνος μπορεί να υπάρξει αλλαγή”.
Φυσικό αέριο και ενδεχόμενο εντάσεων
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει διάλειμμα στις συνομιλίες εάν μέχρι τον Ιούλιο δεν σημειωθεί κάποιο αποτέλεσμα και οι γεωτρήσεις αρχίσουν, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η τ/κ πλευρά δεν βρίσκεται στο σημείο να διακόψει τις διαπραγματεύσεις για τις γεωτρήσεις που θα διεξαχθούν στην κυπριακή ΑΟΖ, υπενθυμίζοντας ότι το 2014 δεν ήταν η τ/κ πλευρά που αποχώρησε από το τραπέζι.
Εμείς δεν αποφεύγουμε τη λύση, λέμε ελάτε να το λύσουμε, ανέφερε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι η ε/κ πλευρά δεν θέλει να συζητήσει αυτό το θέμα μαζί τους στο τραπέζι των συνομιλιών με το αιτιολογικό ότι είναι άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ναι, πρόσθεσε, αλλά αυτή η κυριαρχεί θα προέλθει από τις δύο κοινότητες και αυτό – όπως υποστήριξε – είναι ένα από τα σημεία που περιλαμβάνει το κοινό ανακοινωθέν του 2014.
Μίλησε για πιθανότητα έντασης και πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις του δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως απειλή αλλά ως μια πραγματικότητα. Για ν` αποφευχθεί αυτό, όπως είπε, “είτε πρέπει να αναβληθεί η γεώτρηση είτε να επιταχυνθεί η λύση” και υποστήριξε ότι υπάρχει ικανοποιητικό χρονικό διάστημα για λύση μέχρι τον Ιούλιο σε περίπτωση που “όλο το ενδιαφέρον και η συγκέντρωση δοθεί σε αυτή τη διαδικασία” και υπάρχει ειλικρινής βούληση.
Σημειώνοντας ότι οι πλευρές άρχισαν να επαναλαμβάνουν τον εαυτό τους στο σημείο που φτάσαμε, ο κ. Ακιντζί διερωτήθηκε “πόσες φορές θα προσπαθήσουμε να πείσουμε ο ένας τον άλλο στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής; Έχει και αυτό ένα όριο. Δεν μπορείτε να πάτε περαιτέρω. Αυτή η μέθοδος φτάνει σε ένα σημείο και εξαντλείται. Μόνο ένα στοιχείο έμεινε: Τα ΗΕ. Και είναι έτοιμα”.
Ερωτηθείς εάν αυτό το διάστημα είναι σε επαφή με την Τουρκία, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην επικοινωνία με την Τουρκία και ότι την απόφαση σε περίπτωση που η διαδικασία οδηγηθεί σε δημοψήφισμα, θα την πάρουν οι Τ/κ και οι Ε/κ.
Ο ρόλος της Τουρκίας και της Ελλάδας, πρόσθεσε, είναι πολύ σημαντικός σε αυτή την διαδικασία. “Ο ρόλος της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι πολύ διαφορετικός. Θα συνεχίσουμε να έχουμε τη συμβολή τους σε αυτή τη διαδικασία. Αν θα οδηγηθούμε σε λύση δεν είναι αρκετή η συμβολή η δική μας και των Ε/κ. Η συμβολή της Τουρκίας και της Ελλάδας θα οδηγήσουν την διαδικασία προς θετική κατεύθυνση”.
Η συνάντηση εξελίχθηκε “φυσιολογικά”
Στην ερώτηση πώς ήταν η ατμόσφαιρα στη σημερινή πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά τα όσα συνέβησαν, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι “εξελίχθηκε φυσιολογικά και ολοκληρώθηκε φυσιολογικά”.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι ήρθε η ώρα να προκύψει μια εικόνα, ένα συνολικό πλαίσιο, το οποίο θα δουν οι Τ/κ εάν περιλαμβάνει τα σημαντικά γι` αυτούς θέματα, την πολιτική ισότητα, την εκ περιτροπής προεδρία, την αποτελεσματική συμμετοχή στα όργανα λήψης αποφάσεων, την ασφάλειά τους, την ελευθερία και άλλα. Θα δουν και οι Ε/κ , συνέχισε, εάν υπάρχουν τα θέματα που αυτοί θεωρούν σημαντικά. Και οι δύο κοινότητες, είπε, θα τα δουν το περιεχόμενο και μετά θα αποφασίσουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις