Καταψηφίστηκε η πρόταση Περδίκη για αίτημα αφαίρεσης της τουρκικής σημαίας από Πενταδάκτυλο.
Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων με 13 ψήφους υπέρ και 22 κατά απέρριψε το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο θα καλούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να θέσει στην προσεχή συνάντηση του με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί το θέμα της τουρκικής σημαίας στον Πενταδάκτυλο και να ζητήσει όπως ως μέτρο καλής θέλησης αυτή αφαιρεθεί.
Το σχέδιο ψηφίσματος κατατέθηκε από τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη, ο οποίος ζήτησε όπως αυτό δεν συζητηθεί την Παρασκευή 7/4 και αφεθεί σε επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, ωστόσο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε όπως αυτό συζητηθεί και τεθεί σε ψηφοφορία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Το αίτημα του Προέδρου του ΔΗΣΥ τέθηκε σε ψηφοφορία και υιοθετήθηκε με 38 υπέρ και μία ψήφο κατά.
Μετά από συζήτηση το ψήφισμα απορρίφθηκε με 13 ψήφους υπέρ και 22 κατά σε 35 παρόντες Βουλευτές.
Τοποθετούμενος ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης συμφωνώντας να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος επειδή όπως είπε τέθηκε χθες στη σύσκεψη αρχηγών ενόψει τη συνάντησης της Τρίτης για να το θέσει ο Πρόεδρος στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, είπε ότι για το ΑΚΕΛ προτεραιότητα είναι η ουσία και τα βασικά ζητήματα ουσίας.
«Επικροτούμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, υπάρχουν πιο σημαντικά θέματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όπως η επιστροφή της Αμμοχώστου» αλλά, ανέφερε, δεν μπορεί να εγείρεται ένα διαδικαστικό ζήτημα κάθε εβδομάδα και η Βουλή με ψηφίσματα να υποβάλλει στον Πρόεδρο τα θέματα προτεραιότητας.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι με τέτοιου είδους προτάσεις υποβαθμίζουμε τη Βουλή από Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Βουλή της Κοινότητας. Πρόσθεσε, ότι, δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία άθελα μας.
Είπε ακόμα πως αν αποφασίσει ο Πρόεδρος ότι θα προτάξουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα το πράξει όταν κρίνει σκόπιμο και ανέφερε πως θα έπρεπε να προταχθεί η επιστροφή της Αμμοχώστου. «Παρόλο που μας πληγώνει η σημαία στον Πενταδάκτυλο οι προτεραιότητες είναι άλλες», συμπλήρωσε.
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιώργαλλας είπε πως τα δύο μεγάλα κόμματα πιστεύουν ότι η πρόταση είναι λειψή. Ανέφερε ότι σήμερα η Βουλή ψήφισε κατά ένα τρόπο μετά από παράπονα του Τ/κ ηγέτη και ανέφερε ότι και ο Πρόεδρος θα έπρεπε να υποδείξει ότι ενοχλούν και εμάς κάποια πράγματα ώστε να ανοίξει ο διάλογος για αμοιβαιότητα. Ανέφερε επίσης ότι η πρόταση ψηφίσματος είναι σωστή και θα την υποστηρίξει η Αλληλεγγύη.
Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι είναι πολύ καλή εισήγηση να τεθεί το θέμα της Αμμοχώστου και πρόσθεσε ότι την εβδομάδα μετά το Πάσχα να ψηφίσουμε και να ζητήσουμε από τον Πρόεδρο να θέσει το θέμα της Αμμοχώστου. Υπενθύμισε δε σχετική δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι το κλειδί της λύσης είναι η επιστροφή της Αμμοχώστου. Είπε ακόμα ότι πρέπει να εισέλθουμε σε πορεία διεκδικητικής πολιτικής με επιμονή για επιστροφή της Αμμοχώστου.
Απαντώντας στο επιχείρημα ότι η Βουλή δεν συζητά και δεν τοποθετείται επί του Κυπριακού, ανέφερε ότι το σχέδιο ψηφίσματος έχει άμεση σχέση με η πρόταση νόμου που ψήφισε προηγουμένως η Βουλή. Ο κ. Περδίκης πρόσθεσε ότι το κίνημα προσπάθησε να διατηρήσει χαμηλούς τόνους και πρότεινε να δημιουργηθεί επιτροπή που θα συζητήσει για τα ζητήματα που ενοχλούν την κάθε κοινότητα.
Είπε ακόμα ότι η σημαία περιέχει ιδιαίτερο συμβολισμό και ανέφερε ότι Τουρκοκύπριοι, συνέλεξαν χιλιάδες υπογραφές για να ξηλωθεί.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε πως η σημαία ενοχλεί όλους. Πρόσθεσε δεν ενοχλεί μόνο η σημαία άλλα και το γεγονός ότι οι εκκλησίες έγιναν στάβλοι, τα νεκροταφεία πάρκινγκ. Είπε ακόμα πως η εικόνα που θα φύγει πάλι από τη Βουλή δεν είναι η καλύτερη.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ανέφερε πως επειδή η Βουλή έκανε υποχώρηση, είναι η σειρά του Τ/κ ηγέτη να κάνει ένα βήμα. «Από κάπου πρέπει να αρχίσουμε», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι το κόμμα του συμφωνεί και επαυξάνει.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος για να μην υποβαθμίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ο Μακάριος δημιούργησε το Εθνικό Συμβούλιο. Επανέλαβε ότι αυτή η Βουλή είναι Βουλή Ε/κ και Τ/κ, που λειτουργεί με το δίκαιο της ανάγκης.
Διερωτήθηκε επίσης αν δεν μας ενοχλούν τα 40.000 στρατεύματα, τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ που δεν εφαρμόζονται. Διερωτήθηκε αν οι Βουλευτές δεν άκουσαν ότι το έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με όλα τα άλλα και κατέληξε λέγοντας ότι φτάνει ο λαϊκισμός.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις