ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H καταπολέμηση ψευδεπίγραφων/παράνομων φαρμάκων στο επίκεντρο συμποσίου του ΣτΕ στη Λευκωσία

H καταπολέμηση ψευδεπίγραφων/παράνομων φαρμάκων στο επίκεντρο συμποσίου του ΣτΕ στη Λευκωσία

Συμπόσιο με τίτλο «Καταπολέμηση ψευδεπίγραφων και άλλων παράνομων φαρμάκων», συνδιοργανώθηκε από το Δίκτυο των Επίσημων Εργαστηρίων Ελέγχου Φαρμάκων (OMCLs) και το Γενικό Χημείο του Κράτους στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στο Συμπόσιο που ολοκληρώθηκε σήμερα, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Γενικού Χημείου του Κράτους, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο πώς οι νέες αναλυτικές τεχνικές μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ψευδεπίγραφων φαρμάκων υποστηρίζοντας τις εθνικές αρχές, όπως τις φαρμακευτικές υπηρεσίες, τα τελωνεία, την αστυνομία και τα δικαστήρια.

Το Δίκτυο των OMCLs συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση για την Ποιότητα των Φαρμάκων και της Φροντίδας Υγείας (EDQM) του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει ως στόχο να προωθήσει την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των 71 αυτών δημόσιων εργαστηρίων στην Ευρώπη, διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την στήριξη των εργαστηρίων OMCLs.
 
Το Συμπόσιο παρακολούθησαν περισσότεροι από 95 συμμετέχοντες του Δικτύου OMCLs από 27 χώρες αλλά και εκπρόσωποι από το Τελωνείο, Αστυνομία και Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, η απειλή για τη δημόσια υγεία από τα ψευδεπίγραφα ιατρικά προϊόντα έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις και τα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος πρέπει να πάνε ένα βήμα πέρα από την ανταλλαγή της επιστημονικής γνώσης, στην εφαρμογή της αναλυτικής ικανότητας μέσα στα καθημερινά προγράμματα εργασίας.

Η παραποίηση των φαρμακευτικών προϊόντων είναι επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που αποτελεί σημαντική απειλή για τους ασθενείς. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τις τελωνειακές Αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), το 2014 ο αριθμός των ψευδεπίγραφων φαρμάκων που κατασχέθηκαν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ αντιπροσώπευαν το 8% του συνόλου όλων των κατασχεθέντων προϊόντων.
 
Στο Συμπόσιο, η Πόπη Κανάρη, Διευθύντρια του Γενικού Χημείου του Κράτους της Κύπρου, υπογράμμισε την αξία του νομικού πλαισίου που προβλέπεται μέσα από τις δραστηριότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο την καταπολέμηση των ψευδεπίγραφων φαρμάκων.

Η Κανάρη εξήγησε ότι «το έργο που επιτελέστηκε μέσα από το δίκτυο OMCLs είναι υψίστης σημασίας για την προστασία των ασθενών σε όλη την ήπειρο, καθώς επιτρέπει την ανίχνευση των υποπρότυπων ή ψευδεπίγραφων φαρμάκων». Υπενθύμισε επίσης ότι η «Σύμβαση Medicrime» του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει μείνει σκόπιμα ανοιχτή προς υπογραφή και από κράτη που δεν είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως ένας τρόπος για την καταπολέμηση του προβλήματος μέσα από μια σφαιρική προσέγγιση» και τόνισε την ανάγκη να ενταχθούν στην Σύμβαση αυτή όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες.
 
Ο Michael Wierer, επικεφαλής της Βιολογικής Τυποποίησης και του Δικτύου OMCL στο EDQM, εξήγησε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια σημαντική στροφή στο καθημερινό έργο που πραγματοποιείται από τα OMCLs.

«Μετακινούμαστε από την πραγματοποίηση, αποκλειστικά και μόνο προγραμματισμένων δοκιμών επιτήρησης της αγοράς των εγκεκριμένων φαρμάκων,  προς την πιο ενεργή εμπλοκή μας στην καθημερινή ανάλυση των ύποπτων ψευδεπίγραφων και παράνομων φαρμάκων για λογαριασμό των διαφόρων επίσημων αρχών» ανέφερε ο κ. Wierer, και σημείωσε πως «η αποστολή αυτή απαιτεί μια ευρεία ποικιλία αναλυτικών τεχνικών για την παρακολούθηση άγνωστων προϊόντων».
 
Οι προτεραιότητες του EDQM σε σχέση με τη Σύμβαση Medicrime καλύπτουν:
- ενθάρρυνση των χωρών για την καλύτερη δυνατή χρήση του παγκόσμιου πλαισίου που προβλέπει η Σύμβαση Medicrime για την εναρμόνιση του εθνικού ποινικού δικαίου και των νομικών μέσων για τη δίωξη των φαρμακευτικών εγκλημάτων σε παγκόσμια κλίμακα,
- η μεταφορά τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των εθνικών υπηρεσιών υγείας και επιβολής του νόμου (αστυνομικών και τελωνειακών) μέσω προσαρμοσμένων προγραμμάτων κατάρτισης,
- ο συντονισμός των υφιστάμενων πόρων και εμπειρογνωμοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών-μελών για την φυσικοχημικές και βιολογικές αναλύσεις των ψευδεπίγραφων ιατρικών προϊόντων, μέσω του Δικτύου των Επίσημων Εργαστηρίων Ελέγχου Φαρμάκων (OMCLs)

Aπό ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top