ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η υλοποίηση της κατασκευής γηπέδου στη Λεμεσό συζητήθηκε σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο

Η υλοποίηση της κατασκευής γηπέδου στη Λεμεσό συζητήθηκε σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο

Η πορεία υλοποίησης της κατασκευής γηπέδου στη Λεμεσό συζητήθηκε σε σημερινή σύσκεψη, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρου Κωνσταντίνου Πετρίδη, αντιπροσωπείας του ΔΣ του ΚΟΑ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του, Κλεάνθη Γεωργιάδη, υπηρεσιακών παραγόντων και των Προέδρων των τριών ποδοσφαιρικών Σωματείων Λεμεσού.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι κατά τη σύσκεψη εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του έργου.

«Η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μέχρι να φτάσουμε στην οικοδομική άδεια υπήρξε μια μεγάλη και επίμονη προσπάθεια, διότι οι προηγούμενοι σχεδιασμοί δεν ήταν ορθοί σχεδιασμοί όταν θα γινόταν το γήπεδο Άρη - ΑΕΛ. Έγιναν τώρα σωστά αρχιτεκτονικά σχέδια, σωστές στατικές μελέτες, σωστή επιμέτρηση και έχουμε την άδεια οικοδομής την οποία ακόμη τα Σωματεία δεν έχουν πάρει επειδή δεν έχουν ανταποκριθεί στην καταβολή του χρηματικού ποσού που πρέπει να πληρώσουν. Ένα δεύτερο θέμα είναι η νέα πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε σχέση με την επιχορήγηση γηπέδων από το κράτος, η οποία είναι πάρα πολύ αυστηρή τα τελευταία χρόνια και έχουν επιβάλει πρόστιμα σε πολύ μεγάλες ομάδες όπως η Μπαρσελόνα, η Ρεάλ και άλλες για τέτοια θέματα και έχουν γίνει πολύ ευαίσθητοι», πρόσθεσε.

Η Κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, μόλις πληροφορήθηκε το πρόβλημα από τον Έφορο Ανταγωνισμού έδρασε αμέσως και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω μετέβη στις Βρυξέλλες τον περασμένο Δεκέμβριο και συζήτησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία φάνηκε έτοιμη να συζητήσει και να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή, αν είναι καλά στοιχειοθετημένη υπόθεση.

«Υπάρχουν οι πραγματικοί λόγοι γιατί θα πρέπει το κράτος να επιχορηγήσει ένα τέτοιο έργο. Η σημερινή σύσκεψη εξέτασε και αυτό το θέμα, θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο γρήγοροι, λίγο πιο αποτελεσματικοί ως προς τις απαντήσεις που θα πρέπει να δώσουμε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχει και ένα άλλο θέμα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε σχέση με λάθη του παρελθόντος, δηλαδή από τον καιρό του γηπέδου ΑΕΛ - Άρης, πριν ο Απόλλωνας μπει σε αυτή τη διαδικασία, δεν έγιναν οι σωστές και νενομισμένες διαδικασίες προσφορών ώστε τα χρήματα των μελετητών για το έργο να μπορούν να πληρωθούν από το κράτος.

«Πρόκειται για το τεράστιο ποσό των 1,2 εκ. ευρώ που θα πρέπει τα Σωματεία να πληρώσουν. Για αυτό συζητήθηκε σήμερα πώς μέσω της τράπεζας που θα χρηματοδοτήσει το έργο, θα λυθεί αυτό το θέμα. Υπήρχε και το πρόβλημα της τράπεζας για τη χρηματοδότηση του έργου για το οποίο ο διευθυντής προϋπολογισμού ενημέρωσε σήμερα τη σύσκεψη ότι έχει βρεθεί λύση έτσι ώστε η τράπεζα να χρηματοδοτήσει το έργο. Η Κυβέρνηση απευθύνει έκκληση προς τα Σωματεία να είναι λίγο πιο συνεπή, να συντονίζονται μεταξύ τους διότι αυτή η ασυνέπεια στην αντιμετώπιση των υποχρεώσεων τους και η έλλειψη συντονισμού ανάμεσα τους έχει δημιουργήσει μια καθυστέρηση η οποία δεν δικαιολογείται», σημείωσε.

Ερωτηθείς πότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τη χρηματοδότηση από την Κομισιόν, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτό μπορεί να ξεκαθαρίσει σε ελάχιστο χρόνο διότι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την Κομισιόν και έχουν τροχοδρομηθεί οι απαντήσεις που θα δοθούν.

«Είμαστε σε επαφή και υπάρχει διάθεση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να δει με θετικό φακό αυτό το έργο. Είναι ένα έργο που θα βοηθήσει τα μέγιστα τη Λεμεσό και σε σχέση με την αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού, σε σχέση με τον αθλητισμό και σε σχέση με τις δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν -και μπορούν να γίνουν πάρα πολλές- και να αξιοποιήσουν πολλές κοινωνικές ομάδες τη λειτουργία αυτού του γηπέδου. Άρα υπάρχουν καλοί λόγοι γιατί θα πρέπει το κράτος να χρηματοδοτήσει αυτή την προσπάθεια και είναι και λόγοι ασφαλείας μέσα στο γήπεδο, όπου διεξάγονται οι αγώνες και σε θέματα αντιμετώπισης βίας και σε πολλά άλλα. Οι κρατικές Υπηρεσίες εργάζονται και έχουν κάνει τη δουλειά τους και περιμένουμε τώρα από τα Σωματεία να κάνουν αυτό που τους αναλογεί για να γίνει αυτό το έργο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο β’ για το θέμα της χρηματοδότησης σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα, ο κ. Παπαδοπουλος είπε ότι το θέμα της χρηματοδότησης είχε να κάνει με το θέμα καθορισμού του κόστους.

«Το κόστος καθορίστηκε αφού έγινε επιμέτρηση, αφού έγιναν τα σωστά πολεοδομικά σχέδια, βγήκαν οι σωστές πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες τις οποίες όμως τα Σωματεία πρέπει να πληρώσουν για να τις πάρουν, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και παρακάτω με την προετοιμασία των εγγράφων για διεθνή διαγωνισμό. Υπάρχουν μελετητές, οι οποίοι θέλουν τα δεδουλευμένα τους για να προχωρήσουν και να συνεργαστούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους. Πρέπει να βρουν τρόπους τα Σωματεία να τους πληρώσουν», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν υπήρξε όρος από την Ευρώπη για το θέμα διαχείρισης του γηπέδου, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν κανονισμοί για το θέμα της διαχείρισης, για το θέμα των προσφορών, και ζητούσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού διευκρινίσεις.

«Και εδώ όμως είναι έτοιμη η Επιτροπή να δει τα πράγματα με θετικό φακό, εάν εμπεριστατωμένα επιχειρηματολογήσουμε γιατί τη διαχείριση πρέπει να την κάνουν τα τρία Σωματεία», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του Απόλλωνα Λεμεσού Νίκος Κίρζης, σε δηλώσεις του, είπε ότι μία πολύ εποικοδομητική και πολύ σημαντική συνάντηση όσον αφορά το γήπεδο και πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα εμπόδια που εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες «και βρέθηκαν οι λύσεις που θα μπορούμε να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια για να μπορούμε να προχωρήσουμε και να βγούμε σιγά- σιγά σε προσφορές για το γήπεδο μας».

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος ότι θα αρχίσει η κατασκευή του γηπέδου στη Λεμεσό, ο κ. Κίρζης είπε ότι είναι πολύ αισιόδοξος όχι μόνο ο ίδιος αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι.

«Αυτό που με γεμίζει εμένα με αισιοδοξία είναι η θέληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να κάνει αυτό το γήπεδο στη Λεμεσό», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος του Απόλλωνα είπε ότι σήμερα δεν συζήτησαν εναλλακτικές λύσεις, αλλά συζήτησαν πώς θα ξεπεραστούν τα εμπόδια.

«Αυτό κάναμε. Βρέθηκαν οι λύσεις. Φεύγουμε όλοι απ’ εδώ για να ξεκινήσουμε πώς θα λύσουμε αυτά τα διάφορα θέματα για να μπορούμε να προχωρούμε. Έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ των τριών σωματείων και έχουν προγραμματιστεί και άλλες συναντήσεις, ο κάθε αρμόδιος στο δικό του τομέα», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΑΕΛ Ανδρέας Σοφοκλέους, σε δηλώσεις του, είπε ότι είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο όσον αφορά το γήπεδο και πρόσθεσε ότι η σημερινή σύσκεψη ασχολήθηκε με τα τελευταία προβλήματα που έχει η διαδικασία κατασκευής του γηπέδου.

«Πολύ σύντομα οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και σημαντικές για την κατασκευή του γηπέδου», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση πώς ξεπερνούν την άρνηση της ΕΕ να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του γηπέδου, ο κ. Σοφοκλέους είπε ότι είναι σε καλό δρόμο η αίτηση που έγινε στην Επιτροπή και σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες τις οποίες θα απαντήσει ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Θεοφάνης Θεοφάνους.

«Έχουμε πίστη ότι θα προχωρήσουμε και θα είναι εφικτό το γήπεδο των τριών σωματείων της Λεμεσού», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Άρη Λεμεσού Σταύρος Δημοσθένους δήλωσε ότι σήμερα έγινε ακόμα μία μεγάλη προσπάθεια για να επιλυθούν κάποια προβλήματα στο τελικό στάδιο πλέον από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι τώρα αφορά καθαρά θέμα Σωματείων για κάποια μικροπροβλήματα, τεχνικά, που πρέπει να λυθούν.

 

Ευελπιστούν, είπε, ότι αυτή θα είναι και η τελευταία συνάντηση για επίλυση αυτών των μικρών προβλημάτων και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει το περιβόητο γήπεδο που βασανίζει, ειδικά, τον λεμεσιανό κόσμο.

Σε παρατήρηση ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η άρνηση της ΕΕ να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του γηπέδου, ο κ. Δημοσθένους είπε ότι αυτό, με αυτά που λέχθηκαν στη συνάντηση έχει ξεπεραστεί, και τώρα είναι άλλα προβλήματα που πολύ σύντομα θα λυθούν.

«Δεν είναι κάτι που αφορά, πλέον, το Προεδρικό. Είναι κάτι που είναι θέμα των τριών Σωματείων. Είναι θέματα τεχνικά που πρέπει να συνεχίσουμε εμείς με τους μελετητές. Έχουμε κανονίσει ήδη ραντεβού, πολύ σύντομα να τους δούμε γιατί έχει που είναι και από εκτός Κύπρου και νομίζω ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε θετικά αποτελέσματα», κατέληξε.

Απο ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top