ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε με ταύτιση στο θέμα των 4 ελευθεριών η συνάντηση ΠτΔ - Γιούνκερ

Ολοκληρώθηκε με ταύτιση στο θέμα των 4 ελευθεριών η συνάντηση ΠτΔ - Γιούνκερ

Σαράντα πέντε περίπου λεπτά κράτησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, όπου διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε σχέση με το τουρκικό αίτημα για τις τέσσσερις ελευθερίες.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, οι Ν.Αναστασιάδης και Ζ.Κ.Γιούνκερ αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον της ΕΕ, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη βάση της λευκής βίβλου του Ζ.Κ.Γιούνκερ και στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κομισιόν για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για το θέμα του Brexit σε σχέση με το θέμα των βάσεων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών που ζουν εντός των βάσεων (αρθρο 3 της συνθήκης προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ - θέμα για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μαζί του σχετική επιστολή που θα παραδώσει στον Πρόεδρο Τουσκ, αργότερα μέσα στη μέρα).

Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το απαράδεκτο αίτημα της Τουρκίας για τις τέσσερις ελευθερίες δεν είναι διμερές ζήτημα, αλλά ζήτημα ολόκληρης της ΕΕ. Το αίτημα δεν μπορεί να γίνει δεκτό σε καμία περίπτωση.

Επιπλέον, ο  Πρόεδρος ενημέρωσε τον Ζ.Κ.Γιούνκερ για την απόφαση για αποχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς από το τραπεζί των συνομιλίων, εκφράζοντας την ετοιμότητά του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Τέλος, έγινε κατανοητή η θέση της Λευκωσίας, όπως περιγράφεται και στην επιστολή του Προέδρου για το θέμα της εναρμόνισης των Τουρκοκυπρίων, που θα πρέπει να πηγαίνει "χέρι με χέρι" με τις διαπραγματεύσεις.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικά emails στάλθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Τι αναφέρει η Αστυνομία

«Πρωτοβουλίες Νέων»: «Άδειασε» το ταμείο - Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων – Χρειάζεται ενίσχυση του κονδυλίου

Ξενοδοχεία: Έτσι κατέληξε χωρίς άδεια λειτουργίας το 93% - Οι λόγοι καθυστέρησης και οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι

Επεισοδιακή καταδίωξη στην Πάφο - Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο» και με χιλιάδες ευρώ στην κατοχή του

Εντοπισμός ανθρώπινου ποδιού: Φαίνεται να ανήκει σε άνδρα και να ξεβράστηκε από τη θάλασσα - Επαναρχίζουν οι έρευνες

Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί



Δυο ώρες διήρκησε η συνάντηση ΠτΔ με Κινέζο Πρέσβη για διαφορές με CPP Metron

Δυο ώρες διήρκησε η συνάντηση ΠτΔ με Κινέζο Πρέσβη για διαφορές με CPP Metron

Δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Κινέζο Πρέσβη Λιου Γιαντάο αναφορικά με τις διαφορές μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας CPP Metron για τα έργα που θα επιτρέψουν την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρου. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top