Υπάρχει απόλυτη ταύτιση των θέσεων κρατών μελών της ΕΕ με αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών για Τούρκους υπηκόους, ανέφερε την Κυριακή 5/3 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την κηδεία των λειψάνων του στρατιώτη πεσόντος κατά την τουρκική εισβολή Θεόδουλου Θεοδούλου, στο Πέρα Χωριό Νήσου, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Κυβέρνηση με δική της πρωτοβουλία επικοινώνησε με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε για να ενημερωθεί για τις χθεσινές του συζητήσεις με τον κ. Ακιντζί.
«Δεν προκύπτει κάτι καινούριο σε σχέση με τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για τις προθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πέραν των όσων κατά καιρούς δημόσια έχουν ακουστεί από πλευράς του κ. Ακιντζί», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.
Πρόσθεσε ότι «το μήνυμα μας προς τον κ. Ακιντζί, το μήνυμα γενικότερα προς όλους είναι η ανάγκη σοβαρότητας και προσήλωσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Όπως είπε, οι όποιες προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπορούν να εξεταστούν.
Σημείωσε επίσης ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι λύση ούτε για τους Ελληνοκύπριους ούτε για τους Τουρκοκύπριους, ίσως περισσότερο για τους Τουρκοκύπριους διότι δεν μπορεί να υπάρξει αναγνώριση, αναβάθμιση μιας παράνομης οντότητας. «Άρα, ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και στο τραπέζι να δούμε πώς ξεπερνιούνται ουσιαστικές διαφωνίες για να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.
Έστειλε παράλληλα μήνυμα προς το εσωτερικό για ανάγκη ενότητας ώστε να αντιμετωπιστεί η τουρκική στάση, η αποχώρηση της τουρκικής πλευράς από το τραπέζι που, όπως είπε, είναι από όλους αναγνωρισμένη στη διεθνή κοινότητα.
«Υπάρχει αρκετός χρόνος για ικανοποίηση των όποιων προεκλογικών ανησυχιών ή επιδιώξεων που είναι απόλυτα θεμιτές, αλλά είμαστε ένα χρόνο πριν τις εκλογές, είναι κρίμα - δεν είναι ορθό να ξεκινήσουμε από τώρα προεκλογική εκστρατεία - ενώ όλοι αναγνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν συνομιλίες και δεν υπάρχει πρόοδος λόγω της τουρκικής στάσης να είμαστε μεταξύ μας σε μια αντιπαράθεση για το ποιος ευθύνεται για την παρούσα κατάσταση», ανέφερε.
Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Έιντε σε νέα μεθοδολογία αλλά και στο ότι για να πραγματοποιηθεί νέα διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη θα πρέπει αυτή να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η καινούρια μεθοδολογία είναι κάτι στο οποίο δημόσια έγινε λόγος από τον ίδιον τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και έχει να κάνει με το τρίπτυχο που εισηγήθηκε εδώ και καιρό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να γίνει ώστε να συζητούμε επί συγκεκριμένων θεμάτων για να δούμε πώς μπορεί να συνεχίσει ο διάλογος».
Ανέφερε επίσης ότι στη Γενεύη ξεκίνησε ένας ουσιαστικός διάλογος για το θέμα του τερματισμού του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων. «Για πρώτη φορά συζητήθηκε αυτό το θέμα, για πρώτη φορά αντηλλάγησαν απόψεις από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», είπε.
«Εμείς θεωρούμε ότι αυτός ο διάλογος θα πρέπει να συνεχιστεί στη Γενεύη. Εκφράζω την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να παραστεί και ευελπιστούμε να υπάρξει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Όλοι γνωρίζουν, πολύ περισσότερο τα ΗΕ που ανέλαβαν τις διαβουλεύσεις για να προετοιμάσουν το έδαφος, πού είναι η δυσκολία στο να καθοριστεί νέα Γενεύη», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν πρόκειται να μπει στην οποιαδήποτε αντιπαράθεση διότι η κυπριακή κοινωνία δεν είναι αυτό που απαιτεί, αλλά απαιτεί μέσα από συλλογικότητα, μέσα από τη συναίνεση« να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας είτε αφορούν το Κυπριακό είτε αφορούν θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης».
« Αν ξεκινήσουμε από τώρα να εμπλακούμε σε μια προεκλογική εκστρατεία, η ίδια η κοινωνία θα το καταδικάσει και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί λαμβάνοντας υπόψη την ανταπόκριση της κοινωνίας στις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες», είπε.
Ερωτηθείς πότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακοινώσει τις προθέσεις του για το θέμα των προεδρικών εκλογών, ο Εκπρόσωπος απάντησε «όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταρχήν αποφασίσει και όταν νιώσει ότι είναι καιρός να το πράξει. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν είναι κάτι που τον απασχολεί αυτή τη στιγμή».
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το τουρκικό αίτημα για τις τέσσερις ελευθερίες, σε κάτι ανάλογο όπως στην περίπτωση της Πορτογαλίας και των Βραζιλιάνων υπηκόων που διαμένουν εκεί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.
« Το τι ισχύει στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Βραζιλίας δεν αφορά τις τέσσερις βασικές ελευθερίες, αφορά κάποια πτυχή από τις τέσσερις βασικές ελευθερίες. Από κει και πέρα η θέση μας είναι ξεκάθαρη, είναι θέμα που αφορά την ΕΕ στο σύνολο της, είναι θέμα που αφορά όλα τα κράτη μέλη», ανέφερε.
Παράλληλα σημείωσε δύο σημαντικά δεδομένα, όπως τα χαρακτήρισε. To ένα είναι ότι η Κυβέρνηση έχει αρχίσει να λαμβάνουμε αντιδράσεις από τα κράτη μέλη στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αντιδράσεις, οι οποίες συνοψίζονται στην απόλυτη ταύτιση με τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο θέμα.
Το δεύτερο, είπε, είναι ότι ο Πρόεδρος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες στις 8 Μαρτίου όπου θα έχει συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 9 του μηνός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ακολούθως θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και στις δύο συναντήσεις, ανέφερε, αλλά και στη Σύνοδο το θέμα αυτό θα απασχολήσει τις συζητήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις