ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κύπρος θα συνεχίσει τον αναβαθμισμένο ρόλο της στη περιοχή της Α. Μεσογείου, διαβεβαίωσε ο ΠτΔ

Η Κύπρος θα συνεχίσει τον αναβαθμισμένο ρόλο της στη περιοχή της Α. Μεσογείου, διαβεβαίωσε ο ΠτΔ

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει τον αναβαθμισμένο ρόλο της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, διαβεβαίωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως η επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα αναδείξει ακόμη πιο αποτελεσματικά τη διεθνώς επωφελή μας δράση στην περιοχή.

Στην ομιλία του κατά την τελετή εγκαινίων του Συντονιστικού Κέντρου «Ζήνων» στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι με τη λειτουργία του Κέντρου «τεκμηριώνουμε για ακόμη μια φορά πως αποτελούμε μια αξιόπιστη και συνδετική γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης, της Βορείου Αφρικής, της Εγγύς και Μέσης Ανατολής τόσο από πλευράς αντίληψης όσο και από πλευράς ενεργειών».

Σήμερα σημείωσε ο ΠτΔ «πρέπει να νιώθουμε – και έτσι νιώθουμε όλοι - περήφανοι ως Κυπριακή Δημοκρατία γιατί το Κέντρο αυτό εδραιώνει περαιτέρω τη θέση της μικρής μας πατρίδας στο διεθνή χάρτη της Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας και μας δίνει τη δυνατότητα να ενδυναμώσουμε το σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, «δεν έχω καμία αμφιβολία πως η επίλυση του μεγάλου εθνικού μας προβλήματος θα αναδείξει ακόμη πιο αποτελεσματικά τη διεθνώς επωφελή μας δράση στην περιοχή και θα ενισχύσει την αξιόπιστη και θετική μας συμβολή στις προσπάθειες αντιμετώπισης των πολλαπλών προκλήσεων της περιοχής μας. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει, πρωτίστως και πάνω από όλα, πως, αν οδηγηθούμε σε λύση, με τη μετεξέλιξη των εσωτερικών δομών του κράτους σε μια δικοινοτική, διζωνική Ομοσπονδία, η Κύπρος θα συνεχίσει – και πρέπει να συνεχίσει - να διατηρεί τόσο μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική όσο και μία εύρυθμη και αποτελεσματική συμμετοχή εντός των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αυτό, συνέχισε, «συνεπάγεται πως η όποια συμφωνημένη λύση από τις δύο κοινότητες δεν θα θέτει την Κύπρο είτε υπό την κηδεμονία είτε υπό την επιρροή από την όποια τρίτη χώρα, μέσω της παρουσίας ξένων στρατιωτικών δυνάμεων ή εγγυήσεων. Πέραν του ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί ως προς τις εσωτερικές ρυθμίσεις της λύσης εδραιώνουν και εμπεδώνουν πλήρως το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, μια τέτοια πρόνοια θα αποτελούσε έναν ακατανόητο αναχρονισμό, πλήττοντας την ανεξαρτησία και την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμα ότι προτίμησε να επικεντρωθεί «στη μεγάλη εικόνα, καθώς συνειδητά, και παρά τις όποιες προκλήσεις ένεκα των τελευταίων εξελίξεων, αποφεύγω και θέλω να αποφεύγω, την εμπλοκή σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει τον αναβαθμισμένο ρόλο της στην περιοχή».

Αναφερόμενος στο Κέντρο είπε ότι «αποτελεί ένα πρότυπο έργο υποδομής στα θέματα Έρευνας και Διάσωσης, όχι μόνο για τον τόπο μας αλλά για τη γειτνιάζουσα ευρύτερη περιοχή μας και την Ευρώπη. Μια περιοχή εις την οποία είμαστε μάρτυρες μιας συνεχιζόμενης αναταραχής, εξτρεμισμού, σεχταρισμού, εμφυλίου πολέμου και τρομοκρατίας, ο συνδυασμός των οποίων έχει οδηγήσει σε βίαιο εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων, καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς και σε μια άνευ προηγούμενου ανθρωπιστική κρίση».

Μια ανθρωπιστική κρίση, συνέχισε «που δεν επηρεάζει μόνο τις χώρες της γειτονίας μας αλλά και την ίδια την Ευρώπη, με ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις, είτε λόγω αύξησης της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών είτε λόγω ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών είτε ακόμη λόγω και της παρατηρηθείσας ανόδου ακροδεξιών κομμάτων».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι «για να αντιστραφούν αυτές οι εξελίξεις στην περιοχή μας και να εδραιωθούν πιο ευημερούσες, δίκαιες και ειρηνικές κοινωνίες, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε συλλογικά και κατά τρόπο αποτελεσματικό τις γενεσιουργές αιτίες που οδήγησαν στην ανεξέλεγκτη επιδείνωση τους. Παράλληλα, όμως, απαιτούνται κατάλληλες και συντονισμένες δράσεις προκειμένου να υπάρξει τόσο αποτελεσματική καταπολέμηση των ασύμμετρων απειλών όσο και η αποφυγή επανάληψης τραγωδιών στη Μεσόγειο Θάλασσα που προκαλούνται από τις παράνομες διακινήσεις προσφύγων και μεταναστών».

Στο πλαίσιο αυτών των αρχών, σημείωσε «η Κυβέρνηση, στη βάση και της πάγιας πολιτικής της για υιοθέτηση ενός προβλέψιμου και εποικοδομητικού περιφερειακού ρόλου, προχώρησε στη δημιουργία ενός Συντονιστικού Κέντρου, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης, ταυτοποίησης, πρόληψης και ελέγχου του θαλάσσιου χώρου ευθύνης και δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πρόσθεσε ότι το Κέντρο «θα αποτελέσει ένα πολύτιμο και αναγκαίο εργαλείο που θα συμβάλει υποστηρικτικά στις προσπάθειες, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για την αντιμετώπιση των γεωμετρικά αυξανόμενων κοινών απειλών, ενισχύοντας τη συλλογική αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης. Συναφώς, το Κέντρο, όταν κριθεί σκόπιμο και κατόπιν σχετικού αιτήματος, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φίλιων χωρών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, στο πλαίσιο πάντα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή και του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Επιπλέον, συνέχισε «το Κέντρο θα συμβάλει σημαντικά και στη διαχείριση Εθνικών Κρίσεων, όπως προβλέπεται στο Βασικό Εθνικό Σχέδιο «ΖΗΝΩΝ», στο οποίο έχουν κωδικοποιηθεί 22 καταστάσεις κρίσεων αρμοδιότητας διαφόρων Υπουργείων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμα ότι «λόγω της εθνικής και διεθνούς του διάστασης, τη συνολική Πολιτική ευθύνη της λειτουργίας και διάθεσης του Κέντρου σε φίλιες χώρες  θα έχει ο Υπουργός Εσωτερικών,  ενώ την ευθύνη στελέχωσης, επιχειρησιακής και διοικητικής λειτουργίας θα έχει το Υπουργείο Άμυνας, μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης. Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και ΄Εργων  θα έχει την ευθύνη για τη λογιστική υποστήριξη του, μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης».

Εξέφρασε τέλος τα «θερμά συγχαρητήρια» του «σε όλους όσοι  ασχολήθηκαν με τη σχεδίαση, εκτέλεση και λειτουργία του Συντονιστικού Κέντρου «Ζήνων» και ιδιαίτερα τη Διοίκηση και το προσωπικό  του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης που ανέλαβε την πρωτοβουλία και τη γενική εποπτεία της κατασκευής και λειτουργίας».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top