Αναφορά Προέδρου Βουλής στην Ολομέλεια για τις σπάνιες παθήσεις

Αναφορά Προέδρου Βουλής στην Ολομέλεια για τις σπάνιες παθήσεις

Η κυπριακή πολιτεία οφείλει να προσφέρει πρόσβαση σε χώρους διάγνωσης και θεραπείας του εξωτερικού, καθώς και να φροντίσει για την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας τόσο όσον αφορά στις μεθόδους διάγνωσης όσο και τις μεθόδους θεραπείας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σε προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του για την Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων κατά την Ολομέλεια της Παρασκευής.

«Σύμφωνα με πανευρωπαϊκές στατιστικές, οι σπάνιες νόσοι πλήττουν το 10% του πληθυσμού με υψηλό ποσοστό των ασθενών να είναι παιδιά και έφηβοι», είπε.

Πρόσθεσε ότι «η μη έγκαιρη αντιμετώπιση έχει συνέπειες στην περαιτέρω ανάπτυξη των ατόμων αυτών».

Δυστυχώς, συνέχισε, «λόγω της σπανιότητάς τους, καθίσταται δύσκολη η διάγνωση, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην τυγχάνει άμεσα της σωστής ιατρικής αντιμετώπισης και, ως εκ τούτου, να ταλαιπωρείται σωματικά και ψυχικά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η εξέλιξη της σπάνιας πάθησης αποβαίνει μοιραία για τον ασθενή».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, «η κυπριακή Πολιτεία οφείλει να προσφέρει πρόσβαση σε χώρους διάγνωσης και θεραπείας του εξωτερικού, καθώς και να φροντίσει για την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας τόσο όσον αφορά στις μεθόδους διάγνωσης όσο και τις μεθόδους θεραπείας».

Για το 2017, είπε ο κ. Συλλούρης, η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων είναι αφιερωμένη στην έρευνα.

«Στο πλαίσιο των ποικίλων επιστημονικών ερευνών και της σωστής αξιοποίησης των πόρων του συστήματος υγείας, μπορεί να υπάρξει εξέλιξη των μεθόδων διάγνωσης, κατ’ επέκταση πρόοδος στην αντιμετώπισή τους και μελλοντικά πλήρης ίασή τους, με ευεργετικές συνέπειες για εκατομμύρια συνανθρώπους μας που το σπάνιο νόσημα καθιστά τη ζωή τους πραγματικό γολγοθά», ανέφερε.  

Από ΚΥΠΕ 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΔΗΣΥ: Την Δευτέρα η συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου για Νίκο Σύκα - Τα σενάρια

ΔΗΣΥ: Την Δευτέρα η συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου για Νίκο Σύκα - Τα σενάρια

Για το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας έχει προγραμματιστεί η συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, η οποία μέχρι στιγμής αναβλήθηκε δύο φορές.  Στόχος της συνεδρίας είναι η εξέταση της εισήγησης του Εκτελεστικού Γραφείου, που κατατέθηκε έπειτα από πρόταση της προέδρου του κόμματος, Αννίτας Δημητρίου, και αφορά τη διαγραφή του βουλευτή Νίκου Σύκα.

BEST OF TOTHEMAONLINE