Η κυπριακή πολιτεία οφείλει να προσφέρει πρόσβαση σε χώρους διάγνωσης και θεραπείας του εξωτερικού, καθώς και να φροντίσει για την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας τόσο όσον αφορά στις μεθόδους διάγνωσης όσο και τις μεθόδους θεραπείας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σε προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του για την Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων κατά την Ολομέλεια της Παρασκευής.
«Σύμφωνα με πανευρωπαϊκές στατιστικές, οι σπάνιες νόσοι πλήττουν το 10% του πληθυσμού με υψηλό ποσοστό των ασθενών να είναι παιδιά και έφηβοι», είπε.
Πρόσθεσε ότι «η μη έγκαιρη αντιμετώπιση έχει συνέπειες στην περαιτέρω ανάπτυξη των ατόμων αυτών».
Δυστυχώς, συνέχισε, «λόγω της σπανιότητάς τους, καθίσταται δύσκολη η διάγνωση, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην τυγχάνει άμεσα της σωστής ιατρικής αντιμετώπισης και, ως εκ τούτου, να ταλαιπωρείται σωματικά και ψυχικά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η εξέλιξη της σπάνιας πάθησης αποβαίνει μοιραία για τον ασθενή».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, «η κυπριακή Πολιτεία οφείλει να προσφέρει πρόσβαση σε χώρους διάγνωσης και θεραπείας του εξωτερικού, καθώς και να φροντίσει για την εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας τόσο όσον αφορά στις μεθόδους διάγνωσης όσο και τις μεθόδους θεραπείας».
Για το 2017, είπε ο κ. Συλλούρης, η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων είναι αφιερωμένη στην έρευνα.
«Στο πλαίσιο των ποικίλων επιστημονικών ερευνών και της σωστής αξιοποίησης των πόρων του συστήματος υγείας, μπορεί να υπάρξει εξέλιξη των μεθόδων διάγνωσης, κατ’ επέκταση πρόοδος στην αντιμετώπισή τους και μελλοντικά πλήρης ίασή τους, με ευεργετικές συνέπειες για εκατομμύρια συνανθρώπους μας που το σπάνιο νόσημα καθιστά τη ζωή τους πραγματικό γολγοθά», ανέφερε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις