Το σημαντικότερο είναι να μπορούμε να κάνουμε βιώσιμη την όποια λύση βρεθεί, όποιο όνομα και αν της δώσουμε, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι από τη λύση, την ειρήνη και την ευημερία θα επωφεληθούν όλες οι χώρες της περιοχής.
Αυτό είναι το πιο λογικό και γι` αυτό το λογικό, ο ίδιος προσπαθεί, όπως είπε. Ο Τ/κ ηγέτης μίλησε για το Κυπριακό κατά τη διάρκεια επίσκεψης που δέχθηκε από αντιπροσωπεία της συντεχνίας HAK-İŞ. “Ποιος δεν θέλει να υπάρξει ειρήνη, να υπάρξει λύση, να υπάρξει αμοιβαία συμφωνία;”Αυτό, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, θα είναι προς όφελος και των Τ/κ και των Ε/κ, προσθέτοντας ότι οι Ε/κ θα επωφεληθούν από μια φιλία με την Τουρκία και τα αποτελέσματα αυτού θα φανούν στον τουρισμό, πράγμα που βίωσαν και τα ελληνικά νησιά, όπως είπε.
Η μεγαλύτερη στήριξη στα έσοδα από τον τουρισμό για την Ελλάδα που βρίσκεται σε κρίση, είπε ο Τ/κ ηγέτης, είναι από την Τουρκία. “Είμαι σίγουρος ότι εάν υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο, στην πρώτη θέση των τουριστών που θα επισκέπτονται το νότο θα είναι οι Τούρκοι τουρίστες”.
Ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε τη θέση του ότι σε περίπτωση μη λύσης τα ενεργειακά αποθέματα στην ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσαν να φέρουν νέες εντάσεις, ενώ η λύση, θα φέρει νέους τομείς συνεργασίας από τους οποίους θα επωφεληθούν όλοι.
Εχουν ομαλοποιηθεί οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, αναπτύσσονται σχέδια για τη μεταφορά του ισραηλινού αερίου μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη και σε περίπτωση λύσης το κυπριακό φυσικό αέριο θα ενωθεί με το ισραηλινό και μέσω της Τουρκίας θα μεταφερθεί στην Ευρώπη, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί που χαρακτήρισε μεγάλο αγαθό το νερό που έρχεται από την Τουρκία στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι υπάρχει ξεκάθαρα ανάγκη σε νερό στο νησί.
Μετά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, το πιο πολύτιμο εμπορεύσιμο υλικό, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης, θα είναι το νερό, λόγω και της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, σημειώνοντας ότι από μια λύση θα επωφεληθούν όλες οι χώρες της περιοχής. “Ό,τι όνομα και αν βάλουμε σε οποιαδήποτε λύση βρεθεί, το πιο σημαντικό είναι να μπορούμε να την κάνουμε βιώσιμη”. Πρόσθεσε δε ότι με τη λύση – όπως είπε – του 1960 (και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας) το όνειρο της Ένωσης γκρεμίστηκε, ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος τότε είχε πει ότι ιδρύουν τη Δημοκρατία ως βατήρα προς την Ένωση και το 1974 η ελληνική χούντα έφερε στην εξουσία τον Νίκο Σαμψών με το αίτημα της Ένωσης. Επειδή έγινε το πραξικόπημα, υπήρξε η 20η Ιουλίου, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης, αναφερόμενος στην εισβολή. “Λαμβάνοντας μαθήματα από το παρελθόν, την ώρα που συζητούμε για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, το να βάζουμε στα μυαλά των μαθητών της μέσης εκπαίδευσης την Ένωση, ποιος έχει τέτοιο δικαίωμα;”.
Διερωτήθηκε επίσης εάν αρμόζει στη διαπραγματευτική διαδικασία ο εορτασμός και η απόδοση τιμής στο γεγονός του δημοψηφίσματος για την Ένωση, παρασυρόμενοι όμως σε αυτή την απόφαση από ένα ρατσιστικό κόμμα, όπως το ΕΛΑΜ, που επιτίθεται συνεχώς – όπως είπε – σε Τ/κ.
Αυτό ήθελε, συνέχισε, να εξηγήσει στην ε/κ πλευρά ωστόσο δεν μπόρεσε, “δεν ήθελαν (οι Ε/κ) να καταλάβουν και σχολίασε τα περί δημοψηφίσματος στην Τουρκίας και οδηγιών που ο ίδιος πήρε από την Άγκυρα για αναστολή των διαπραγματεύσεων. “Λέω ιδού η Ρόδος. Ας διορθώσουν αυτό το λάθος και εγώ την επόμενη ημέρα θα είμαι στο τραπέζι. Να δούμε ποιος έδωσε ντιρεκτίβες ποιου”
Ο κ. Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι την επόμενη ημέρα της απόφασης της Βουλής στον ε/κ Τύπο υπήρχαν τίτλοι ότι “εισήλθαμε σε προεκλογική περίοδο” λέγοντας ότι “δυστυχώς άρχισε από τώρα η προεκλογική για τον Φεβρουάριο του 2018”.
Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η αποφασιστικότητά του για λύση και προστασία των δικαιωμάτων των Τ/κ προέρχεται από την θέλησή του για λύση και αυτό δεν πρέπει να το συνδέει κανείς με το δημοψήφισμα στην Τουρκία, ούτε με τις Προεδρικές εκλογές για τις οποίες υπάρχει ακόμη ένας χρόνος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το διάστημα μέχρι τον Απρίλιο, τον Μάιο είναι πολύ σημαντικό. “Ορίστε, ας διορθώσουν τα λάθη τους και ας γυρίσουν στο τραπέζι, αυτό θέλουμε εμείς”.
Επανέλαβε ότι ο ίδιος είναι υπεύθυνος έναντι της συνείδησής του και του “λαού” του, είπε ότι η Τουρκία είναι από τις σημαντικές χώρες για να πραγματοποιηθεί η λύση και ευχήθηκε και η Ελλάδα να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις